Home » Slagordet på reklametavlene om det billigste drivstoffet er sant. Og et stort understatement

Slagordet på reklametavlene om det billigste drivstoffet er sant. Og et stort understatement

by Thure Lindhardt

Tall er veldig enkle å manipulere. Polen har et BNP over 100 ganger høyere enn fyrstedømmet Monaco og betydelig mer enn Tsjekkia. Men betyr det at vi er rikere enn disse to landene? Selvfølgelig kan du si om vi skulle rangere de største økonomiene i verden, men hvis vi ser på rikdommen til innbyggerne, vil tsjekkerne lett forbigå oss og Monaco vil vise seg å være et ekstremt eksempel fra den aller beste verden ledere.

Førsteårsstudenter i business lærer om Big Mac Index. Det er en veldig enkel indikator, selvfølgelig med mange ulemper, men den tillater en overfladisk orientering om situasjonen til enkelte land. Kort sagt – vi finner ut hvor mye en populær sandwich faktisk koster i et gitt land. Det finnes flere varianter (du kan representere forskjellige datoer) og bensinemnet passer best til det som viser hvor mange minutter du jobber for en hamburger i et gitt land, eller hvor mange som kan kjøpes for en gjennomsnittslønn. Eksempel? I 2012 rapporterte UBS Bank at den gjennomsnittlige Tokyo-innbygger jobber ni minutter for en Big Mac, New York og Los Angeles – rundt ti, og Warszawa – hele 36. Og selv om sandwichen vår tross alt er billigere enn de byene som er nevnt. ovenfor.

Den siste informasjonen om inflasjon og drivstoffpriser finner du daglig på hjemmesiden til www.gazeta.pl

Se videoen
Verden har nå ikke bare et problem med energipriser. Nesten alt er dyrere

En av de laveste drivstoffprisene i Europa

Vi bør nærme oss prisene på bensinstasjoner på en veldig lik måte. Slagordet «Brennstoffpriser i Polen er blant de laveste i Europa» Det polske drivstoffkammeret Orlen og Lotos er helt sant. Ingen jukser, ingen manipulerer beløpene. Dette er fakta. På Vistula betaler vi nå litt mer enn seks zloty for en liter 95-oktan bensin og diesel (på siden som annonsen viser til, var det 6,04 PLN / l). Etter å ha konvertert gjennomsnittsprisene i andre land til zloty, viser det seg at kun bulgarere og rumenere betaler mindre.

Ungarere (6,23 PLN / l), slovenere (6,32 PLN / l) og tsjekkere (7,02 PLN / l) betaler mer. I Tyskland er det allerede PLN 7,63 og i Storbritannia, hvor polske sjåfører kjører mye – opp til PLN 8,23. Pengebeløpet fra Norge (8,8 PLN), Danmark (8,87 PLN) og det rekordstore Nederland, hvor 95 liter i gjennomsnitt koster 9,89 PLN, vil gjøre deg svimmel.

Det er riktig. Bare at det ville være en stor underdrivelse å sette et poeng her og, ikke vær redd for ordet, en fin manipulasjon.

Det er en liste over stasjoner hvor vi kan kjøpe en motorveibillett

Prisen på postlisten skal sammenlignes med lønnen

For hva er resultatet av sammenligningen av våre 6,04 PLN/l med 7,63 PLN/l fra Tyskland? Bare det tørre faktum at det er billigere i Polen enn over Oder. Denne informasjonen gir ikke sjåføren noe, fordi distributøren ikke er det viktigste beløpet, men hvordan det forholder seg til lønnen vår. Ingen ville ha noe imot en liter bensin for ti zloty hvis de tjente en hånd i stedet for tre tusen, jeg tar for et illustrerende eksempel, 15. Selv om et mye større beløp ville falle fra kontoen når du fyller drivstoff, ville vi egentlig ikke føle det. det veldig mye. Sannhet?

Slik ser du på bensinpriser og skriver om det i denne sammenhengen hvis du vil sammenligne deg med Europa.

Hvordan er kjøpekraften til en polsk sjåfør sammenlignet med Europa?

Det er svært vanskelig å gi en like klar uttalelse for hele Europa om hvor mange liter bensin som til enhver tid kan kjøpes for gjennomsnittslønn. Drivstoffprisene i de enkelte landene er fortsatt enkle å fastslå, men det oppstår problemer med gjennomsnittslønningene, siden hvert land publiserer slike data på ulike tidspunkt, ofte svært uregelmessig. Derfor, etter lang tid, utarbeides de mest troverdige listene over EU-institusjonene. Derfor lar de oss se hvordan situasjonen var gjennom 2020, men de er ikke aktuelle. Spesielt i slike usikre tider. Derfor kan slike uttalelser ikke tas for gitt.

Du kan imidlertid gi oss et veiledende bilde av markedssituasjonen. Fremfor alt at Polen alltid kommer sist på en slik rangering. I oktober slo konføderasjonen som gikk hånd i hånd regjeringen på noen stemmer. Politikerne til høyre påpekte at en polak kan kjøpe rundt 673 liter bensin til en gjennomsnittslønn. Mer enn for eksempel fra grekere, slovakker og kroater, men sammenlignet med Europa er vi veldig bleke. En statistisk engelskmann kunne kjøpe rundt 1600, en tysker over 1700 og en sveitser opp til 2800 liter. I hvert av disse landene er literprisen mye høyere enn i Polen.

For eksempel gjorde han sikrere antakelser Portal money.plsom sjekket hvordan situasjonen var i første halvår, før en vanvittig økning i inflasjonen og en ny bølge av pandemier. For en gjennomsnittlig nettolønn i første halvdel av 2021 kunne en polsk sjåfør kjøpe 808 liter, til sammenligning: 1 512 liter i Storbritannia og 1 786 liter i Tyskland.

Vi kan gå litt mer tilbake til 2019 og dagene frem til pandemien da vi ikke var bekymret for inflasjon. På Moto.pl gjorde Bartłomiej Pawlak en sammenligning mellom Polen og flere land. En statistisk pol kunne fylles med 688 liter. Bartek sammenlignet Polen med seks europeiske land – Litauen, Tsjekkia, Spania, Tyskland, Storbritannia og Norge. Til slutt ga han også beregninger for USA som et bilparadis.

  • Polen – 688 l
  • Tsjekkia – 773 l
  • Spania – 1345 l
  • Tyskland – 1573 år
  • Storbritannia – 1 628 år
  • Norge – 1961
  • USA – 4293 l

Hva er resultatet av disse listene? Tørre tall er irrelevant. Du må alltid relatere dem til noe, og slagordet på plakaten betyr egentlig ingenting. Det er et smart triks og ganske underdrivelse.

Drivstofffordeler på stasjonen.Reduksjoner i drivstoffprisene kommer. Sasin: Vi sparer 20-30 Groszy per liter

You may also like

Leave a Comment