Home » Sportsverdenen henvender seg til NFT-er på jakt etter finansiering

Sportsverdenen henvender seg til NFT-er på jakt etter finansiering

by Peter Østbye

17. mai lanserer Sedan Ardennes Sports Club (CSSA) sin samling av ikke-fungible tokens (eller NFT, f.eks. Ikke-fungibel token). Vi er lei oss ? Hvem gjør hva ? Ja, fotballklubben Sedan, kjent for sin uventede finale i Coupe de France i 1999 og sitt uventede eventyr i Ligue 1 samme år og frem til 2003, som i dag refererer til National 1 (tredjedivisjon), våger veddemålet NFT , de digitale eiendelene hvis eierskap er garantert av en spesifikk teknologi som Blockchain.

→ FORKLARING. Hva er NFT-er, denne nye digitale lidenskapen?

Nærmere bestemt vil CSSA produsere nøyaktig 11 011 digitale kort som bærer bildet av klubbens maskot, et villsvin. Hvert enkelt er åpenbart unikt, og disse kortene kan kjøpes for noen «Ether», en kryptovaluta som konkurrerer med Bitcoin, fra og med neste mai. Kjøpere drar da nytte av noen spesielle fordeler som de inkluderer i klubblivet.

Ledende sektorer: Luksus og Sport

Dets president, Marc Dubois, ønsker å understreke denne dimensjonen først: «Vi ønsker å vokse og beholde en fanbase langt utover vår lille avdeling på mindre enn 270 000 mennesker.», han sier. Den økonomiske dimensjonen er selvsagt også til stede. Selv om det er vanskelig for et landslag å selge sitt image, er enhver inntektskilde god å gripe «for en klubb som ble født i 1919 og aldri klarte å balansere sine kontoer»oppsummerer Marc Dubois.

Faktisk er CSSA ikke den eneste som ønsker å utforske dette innovative digitale feltet. «De to sektorene som investerer mest i dette økosystemet i dag er luksus og sport»forsikrer Emmanuelle Dubois, medgründer av byrået Coinception, som støtter Sedan i sitt NFT-tilbud.

Det går faktisk ikke en dag uten at en klubb eller en idrettsutøver fullfører overgangen til NFT-er eller andre kryptoaktiva som for eksempel kryptoaktiva tokens. Suksessen til det franske oppstartsselskapet Sorare, som vil publisere NFT-er for rundt 6000 fotballspillere til en verdi av nesten 4 milliarder euro høsten 2021, vil garantert inspirere deg. I februar 2022 ble et av hans unike kort, det til den norske spissen Erling Haaland, solgt for mer enn 600.000 euro.

→ FORKLARING. Sorare blir den dyreste oppstarten i Frankrike

Den tidligere treneren for XV. fra Frankrike (2007-2011) Marc Lievremont og tidligere PSG-fotballspiller Alain Roche, tilknyttet selskapet Sponsorlive, håper å oppnå suksess med Fanlivecards, en rugbykolleksjon som ble lansert denne måneden i april. Tennistrener Patrick Miratoglou la ut en kolleksjon kalt «The Coach» for salg i slutten av mars, hvoretter kjøpere kunne inviteres til kamper eller personlige trenerøkter. I november 2021 auksjonerte den belgiske Jumbo Visma-syklisten Wout Van Aert bort tre «sportsøyeblikk», NFT-er av seirene hans på 2021 Tour i Ventoux og på Champs-Élysées, samt 2020-klassikeren Strade Bianche. Alle solgt for €47 000 .

Risikoen ved et veldig spekulativt univers

Hvis disse NFT-ene senere selges videre, bør hver nye transaksjon tjene en prosentandel for mesteren og hans lag. For disse rugbykortene lover Marc Lievremont 30 % for klubber og 10 % for spillere. «Den nåværende mani viser i hvilken grad idrettsutøvere leter etter nye inntektsstrømmer, spesielt for å erstatte online bettors, som sponsing blir stadig mer forbudt i Europa.understreker økonomen Jérémie Bastien, foreleser ved Universitetet i Reims Champagne-Ardenne. Men foreløpig bringer ikke NFT-er dem mye, og det er stort sett de digitale spillerne som gjør det bra.»

→ ANALYSE. Kunst, luksus og videospill, NFT «digitale tokens» er populære

Er det fremvoksende markedet bestemt til å utvikle seg til å bli uunngåelig? Hans styrker er reelle. «NFT-er kobles direkte til støttespillere, noe som er veldig verdifullt fra et markedsføringsperspektiv, og fordi disse digitale produktene er mye lettere å selge enn tradisjonelle avledede produkter, lar de også nå publikum over hele verden.»minnes økonomen Philippe Herlin, spesialist i valutaspørsmål.

Eksperten påpeker imidlertid også hovedgrensen for det fremvoksende systemet: spekulasjoner. «Når du kjøper en NFT, gjør du en dobbel innsats. For det første den iboende verdien av NFT, som ikke er åpenbar på lang sikt: hva vil en Messi NFT være verdt om fem år? På verdien av kryptovalutaen, som deretter brukes til utvekslingen, hvis historie også er flyktig. Jeg er ikke sikker på at denne doble risikoen er godt redegjort for. »

Det forhindrer. NFT-er er på vei oppover og klubber ser med interesse på morgendagens teknologiske løfter, som bemerket av Emmanuelle Dubois, som konkluderer: «Når samtalepartnerne våre hører om Web3, den nye generasjonen av Internett og virtuelle univers som Metaverse, sier de til seg selv at vi ikke bør gå glipp av båten. »

——–

Gal etter tokens

Tokens er en annen type digital «token». De selges også i kryptovaluta og gir ivrige kjøpere visse privilegier, for eksempel å stemme for at dommen skal skrives på armbindet til en fotballklubbkaptein. PSG, Manchester City, Juventus eller Barcelona publiserer den blant andre. Rundt 3 % av Lionel Messis lønn i PSG betales i tokens.

Basketklubben L’Élan Béarnais Pau-Lacq-Orthez vil innovere 26. april ved å gjøre deler av kapitalen tilgjengelig for publikum i form av tokens. «Dette blir en verdensførste»Hun har nettopp annonsert Courtepointe Sports Group, den amerikanske investoren som kjøpte klubben i juni 2021.

You may also like

Leave a Comment