Det var dykkere fra den amerikanske marinen som plantet eksplosivene som rev Nord Stream-gassrørledningene i stykker, hevder den berømte amerikanske undersøkende journalisten Seymour M. Hersh.
Den berømte amerikanske journalisten Seymour M. Hersh, vinner av Pulitzer-prisen, har publisert en artikkel som kulminerer i hans private etterforskning av sprengningen av Nord Stream-gassrørledningene. Ifølge ham ble disse fasilitetene ødelagt som en del av en hemmelig operasjon av den amerikanske marinen. Journalistens teser høres oppsiktsvekkende ut, men blir gjort troverdige av hans tidligere karriere – selv om Hersh også har møtt kritikk av sine teser de siste årene, som andre journalister fant konspiratorisk og urealistisk.
Hersh sin versjon
I følge Hersh, i juni 2022, under dekke av en høyprofilert NATO-sommerøvelse kjent som BALTOPS 22, plantet amerikanske marinedykkere fjerndetonerte eksplosiver som tre måneder senere ødela tre av de fire rørledningene som utgjør Nord Stream-hovedledningen. Hersh bemerker at informasjonen hans kommer fra en kilde med direkte kunnskap om operasjonell planlegging.
Ifølge journalisten var beslutningen om å sprenge gassrørledningene et resultat av en lang debatt holdt av president Bidens administrasjon. Angrepet ble utført av dykkere trent ved et spesielt US Navy-senter i Panami City. Teamet ble rekruttert fra marinespesialister – noe som er av betydelig juridisk betydning. Som Hersh påpeker, trenger US Navy dykkeoperasjoner – i motsetning til spesialoperasjonsstyrker – ikke rapporteres til den amerikanske kongressen på forhånd. I mellomtiden ønsket Biden-administrasjonen å gjøre alt for å unngå potensielle lekkasjer.
Forberedende arbeid med dette bør begynne i desember 2021, måneder før starten på en fullskala russisk invasjon av Ukraina. På den tiden begynte den amerikanske administrasjonen å lure på hvordan de skulle svare på Russlands aggresjon, som – allerede da – virket uunngåelig. Som Hersh skriver, ble ulike alternativer vurdert: å bruke dykkere, angripe en ubåt, slippe en tidsinnstilt bombe. CIA grep inn i diskusjonen og sa eksplisitt at siden det teknisk sett er en «krigshandling» må alt som blir gjort holdes helt hemmelig.
Planen ble utarbeidet tidlig i 2022. I følge Hersh er det ingen tilfeldighet at president Biden den 7. februar snakket om Nord Stream 2 gassrørledningen slik: «Hvis Russland angriper (…) vil det ikke være mer Nord Stream 2. Vi vil sette en stopper for dette prosjektet. Lignende uttalelser ble senere gitt av utenriksdepartementet.
Ifølge Hersh var Norge også sterkt involvert i operasjonen, som ble noe av en base for den amerikanske marinen. Sprengladningen, i form av C4, skulle plasseres av dykkere under øvelse BALTOPS 22, som involverte 14 NATO-medlemmer. Gassledningene ble sprengt 26. september. Hersh påpeker at dette ble gjort – eksternt – ved at et Norwegian-fly slapp en signalbøye som satte i gang ladningene.
Er det sant?
Hershs rapporter – selv om de er oppsiktsvekkende – kan ikke bare ignoreres. Denne Pulitzer-prisvinnende amerikanske journalisten har allerede blitt kjent bl.a. eksponeringen av den amerikanske massakren i My Lai eller torturen brukt av den amerikanske hæren på fanger i Abu Ghurajb-fengselet i Irak. De siste årene har imidlertid hans virksomhet møtt hard kritikk fra det journalistiske miljøet. For eksempel har funnene hans om president Donald Trumps og amerikansk etterretningsvirksomhet i Syria blitt kritisert av Bellingcat-journalister som et eksempel på «slurvete journalistikk basert på et lite antall anonyme kilder». Hersh stilte også spørsmål ved den offisielle versjonen av attentatet på Osama bin Laden, som han ble kritisert for av journalister fra CNN og Politico.
Hersh har mange journalistiske prestasjoner i form av undersøkelser som har avdekket store skandaler i verden av amerikansk etterretning, de væpnede styrkene og utenrikspolitikken – og det er derfor det er vanskelig å ignorere hans dekning av Nord Stream. Men de må også sees gjennom prismen til denne journalistens kritikk.
Også når det gjelder sprengningen av Nord Stream-gassrørledningene, peker mange spor mot Russland. Moskva kan ha innsett at disse anleggene ikke lenger oppfyller sin rolle i å kontrollere det europeiske gassmarkedet, og deres fremtidige skjebne er usikker på grunn av vestlige sanksjoner. Derfor er også tesen om at russerne ødela denne infrastrukturen berettiget.
«Ølforsker. Kommunikator. Typisk oppdagelsesreisende. Sertifisert student. Faller mye ned.»