Home » Statsminister: For Putin er gass også et spørsmål om Europas avhengighet

Statsminister: For Putin er gass også et spørsmål om Europas avhengighet

by Gabriel Scott

EU forble i en tilstand av energisk lykke og nylige hendelser er en bøtte med kaldt vann, sa statsminister Mateusz Morawiecki i Goleniów lørdag. Mange har innsett at gass ikke bare er økonomisk viktig for Putin, men også et spørsmål om Europas avhengighet, understreket han.

  • Statsministeren hevdet at mange mennesker først nå innser at gass er viktig for Russlands president Vladimir Putin.
  • Han understreket at den baltiske gassrørledningen gikk og går gjennom Nord Stream 1 og Nord Stream 2, noe som er i strid med russiske interesser.
  • Baltic Pipe vil være klar i oktober.
  • Gassrørledningen Baltic Pipe skal lage en ny rute for naturgassforsyning fra Norge til det danske og polske markedet.

Lørdag morgen besøkte Morawiecki stedet for utvidelse av gasskompressorstasjonen til gassrørledningen Baltic Pipe i Goleniów (Voivodskap Vest-Pommern). På en pressekonferanse som ble holdt der sa statsministeren at EU hadde vært «i en tilstand av energisk lykke inntil nylig». «Det som har skjedd de siste ukene har vært en bøtte med kaldt vann,» sa han.

Som han sa, mange mennesker har først nå innsett at gass ikke bare er viktig for Russlands president Vladimir Putin på grunn av det økonomiske problemet.

«Det er også et spørsmål om underkastelse, det er også et spørsmål om avhengighet, om Europas avhengighet av russisk gass. Og hva gjør så Russland med disse strategiske ressursene? Den forvandler pengene den mottar til våpen og bruker disse våpnene til å angripe uskyldige mennesker» – sa han.

Han påpekte også at «den baltiske gassrørledningen passerte og går gjennom Nord Stream 1 og Nord Stream 2, noe som er i strid med russiske interesser, så det ble gjort en innsats for å forhindre gjennomføringen av dette prosjektet; men det var vellykket.»

Under konferansen ble det annonsert at teknisk aksept av gassrørledningen skulle finne sted i juni.

– Om noen måneder vil vi ha gassrørledningen klar, og som lederen av hele prosjektet fortalte meg tidligere, er vi allerede teknisk uavhengige av russisk gass, sa statsministeren.

På besøk i utvidelsen av gasskompressorstasjonen til gassrørledningen Baltic Pipe, understreket statsministeren at «det som skjer i Ukraina er en stor advarsel for hele Europa».

«I dag er Europa forent rundt dette målet – uavhengighet fra russisk utpressing. Det vi har krevd i mange år er nå i ferd med å bli et faktum, EU-politikk Vi vet, vi kjenner det veldig godt i dag, og vi vet også at spørsmålet om uavhengighet spiller her på en byggeplass som dette: akkurat som Vladimir Putin fortalte hele Europa ønsket å være avhengig av hans vilje, vi gikk utover hans morderiske planer og bygde et rom for uavhengighet. Fordi frihet, uavhengighet og suverenitet er avhengig av slike prosjekter. Vi ønsker ikke å bli avhengige av russiske ressurser,» sa han.

– Etter 30 år med monopolistisk avhengighet av russisk gassforsyning, streber vi i år etter å være uavhengige når det gjelder gassforsyninger, sa Piotr Naimski, statssekretær og regjeringsfullmektig for strategisk energiinfrastruktur, lørdag.

Han la til: «The Baltic Pipe, Baltic Pipe, vil være klar i oktober. Gasskompressorstasjonen i Goleniów vil stå klar i juni og avsluttes i september”.

Han understreket også at «vår langsiktige kontrakt med russerne går ut i år og vi vil ikke lenger kjøpe dette råmaterialet fra russiske selskaper.»

Gassrørledningen Baltic Pipe har som mål å lage en ny rute for naturgassforsyning fra Norge til det danske og polske markedet og til sluttbrukere i nabolandene. Gassrørledningen kan transportere 10 milliarder kubikkmeter. Naturgass årlig til Polen og 3 milliarder kubikkmeter. fra Polen til Danmark. Investorene er overføringssystemoperatører: danske Energinet og polske Gaz-System. Etter planene skal den etter planen settes i drift 1. oktober 2022.

You may also like

Leave a Comment