Home » Strømprisene i Frankrike og Tyskland slår rekorder!

Strømprisene i Frankrike og Tyskland slår rekorder!

by Gunnar Garfors

Den forestående stillstanden av Nord Stream-rørledningen, dårlige nyheter fra Norge og USA får gassprisene til å skyte i været. Resultatet er en betydelig økning i strømprisene. I Frankrike og Tyskland er de allerede på rekordnivåer – informerer portalen Wnp.pl

Prisen per megawattime for levering i 2023 nådde rekordnivåer i Tyskland og Frankrike på henholdsvis €325 og €366, melder Financial Times. Ifølge avisen er økningen i prisen på råolje et resultat av gassmangel i Europa, som har vært sterkt avhengig av russiske forsyninger i årevis. I tillegg fortsetter spenningen i markedet å stige.

Andre bekymringer er knyttet til utsiktene for vintersesongen. Det er ikke kjent om EU vil fylle opp med nok energi til vinteren, og gass bremser ikke prisene for øyeblikket.

Les også: Russisk press på Kasakhstan begynner å irritere Kina

Les også: Ikke flere tyske illusjoner, mal en mørk skrift

På London ICE-børsen passerte kurset 1800 amerikanske dollar mandag. for 1000 m3 gass, det høyeste siden 9. mars.

Gassprisene steg mer enn 13 prosent mandag. Dagens nivå tilsvarer i fjor høst. Og likevel, før fyringssesongen så vidt begynte, måtte vi forholde oss til nesten tomme varehus – vi leste på wnp.pl.

Det er for tiden tre hovedårsaker til økningen i gassprisene i Europa. En av dem er tilgjengeligheten av råvarer fra Russland. mens vi leser Nord Stream opererer kun på 40 prosent, og hva verre er, 11. juli skal den etter planen være i drift i ti dager. Den offisielle årsaken er teknisk inspeksjon av strukturen. Det er imidlertid bekymring for om rørledningen vil gå tilbake til drift som planlagt.

De to andre årsakene er streik i olje- og gassektoren i Norge hos en av Europas ledende leverandører, og brann og eksplosjon ved den amerikanske gassterminalen Freeport LNG, hvor gassen blir flytende og lastet i tankskip. Det er ikke planlagt en delvis gjenopptagelse av driften av gassterminalen i september/oktober-vendingen, noe som bremser gasseksporten fra USA betydelig.

Som om ikke det var nok, gjennomgår samtidig mange enheter i franske atomkraftverk en rekke vedlikeholdsarbeider, som også begrenser strømproduksjonen i denne sektoren, informerer portalen.

Ifølge ekspertene som er sitert av avisen, vil ekstrem gassmangel i Europa fortsette i minst ett år. Det betyr at prisene på gass og annen energi blir høye. Det kan vise seg at den nåværende økningen i energipriser bare er begynnelsen, leser vi.

Som et resultat av den økende krisen opplever Tyskland en renessanse innen kullbruk, men kullprisene er allerede høye og når rekordhøye, inkludert i Polen.

Les også: Atom vender tilbake til verdens gunst. Polens avgjørelse i år

wnp.pl/mt

You may also like

Leave a Comment