Home » Svensk regjering: «Vi opplever den vanskeligste sikkerhetssituasjonen siden andre verdenskrig»

Svensk regjering: «Vi opplever den vanskeligste sikkerhetssituasjonen siden andre verdenskrig»

by Gabriel Scott

Sveriges statsminister Magdalena Andersson, utenriksminister Ann Linde og forsvarsminister Peter Hultqvist diskuterte dagens situasjon på en pressekonferanse torsdag og fordømte Russlands krig mot Ukraina.

– Et nytt og mørkt kapittel i europeisk historie begynner i dag, sa statsminister Andersson.

Statsministeren beskrev angrepet på Ukraina som «grunnløst, ulovlig og uforsvarlig» og understreket at det var «en trussel mot verdensfreden og sikkerheten, et klart brudd på folkeretten og den europeiske sikkerhetsordenen».

På spørsmål om Sveriges mulige NATO-medlemskap, svarte statsministeren at «i en situasjon som denne er det viktig å holde fast ved Sveriges mangeårige sikkerhetspolitikk. Dette betyr at sikkerhetspolitikken vår er klar og forutsigbar. Svingninger er ikke nødvendig i denne situasjonen.»

Utenriksminister Linde beskrev Ukrainas angrep som et «alvorlig brudd på folkeretten» og et «feigt angrep» og erklærte at «vi opplever den vanskeligste sikkerhetssituasjonen siden andre verdenskrig».

På spørsmål, som han sa det i Vladimir Putins tale der han truet alle «som vurderer å bli involvert: hvis du gjør det, vil du møte større konsekvenser enn noen gang før», sa Andersson, «hele talen er full av sjokkerende uttalelser som truer ikke bare Ukraina, men også resten av Europa og verden.»

Ifølge Linde er atomangrep usannsynlig: «Russlands mål er å bruke atomtrusselen til strategisk avskrekking, men vi anser bruken av disse våpnene i dagens situasjon som usannsynlig».

Det var også snakk om en trussel mot Sverige selv.

– Vi ser en klar risiko for cyberangrep og andre atomtrusler mot Sverige, sa statsminister Andersson. «Ikke bare Bundeswehr, men også andre tjenester merker at risikoen nå er høy og tar forholdsregler.»

Forsvarsminister Hultqvist fordømte også det han kalte en «aggressiv russisk krig».

– Russlands mål er å ødelegge den ukrainske staten, ødelegge ukrainsk demokrati, ødelegge statsstrukturer og etablere russisk overherredømme. «Det som blir gjort nå betyr lidelse og død for mange mennesker,» sa ministeren.

Hultqvist sa at Russlands handlinger truet europeisk sikkerhet og Sveriges interesser og suverenitet.

Laget av thelocal.se.

Vil du ha det? Ta deg tid til å støtte Inga Kazakevičiūtė på Patreon!

Svensk regjering: «Vi opplever den vanskeligste sikkerhetssituasjonen siden andre verdenskrig»

sfgdfg

You may also like

Leave a Comment