En veldig god beslutning av den svenske regjeringen om å starte NATO-tiltredelsesprosessen; den polske regjeringen støtter forslaget fullt ut, understreket statsminister Mateusz Morawiecki. Som han la til, er en rask og effektiv tiltredelsesprosess avgjørende for å styrke Europas sikkerhet. Støtte til Stockholm har også blitt gitt uttrykk for fra Frankrike og andre skandinaviske land.
LES OGSÅ: Sveriges parlamentariske flertall for NATO-medvirkning! Regjeringen kan nå formelt beslutte å starte tiltredelsesprosessen
LES OGSÅ: Putin argumenterer «Russland har ingen problemer med Finland eller Sverige» men? Kreml-diktator skremmer igjen: «Vi vil reagere riktig»
Sverige vil bli med i NATO!
Regjeringen i Stockholm fattet en formell beslutning om Sveriges fulle medlemskap i Alliansen.
Vi har bestemt oss for å fortelle NATO at vi ønsker å slutte oss til alliansen
– sa Sveriges statsminister Magdalena Andersson mandag. På spørsmål om når akkurat søknaden skulle sendes, svarte hun det i de kommende dagene sammen med Finland.
Den svenske ambassadøren til NATO vil snart overlevere dokumentet til organisasjonens myndigheter. Sverige vil da skriftlig bekrefte sin vilje og evne til å slutte seg til forsvarsalliansen
– understreket Andersson på en spesielt innkalt pressekonferanse.
Samme dag stemte de fleste partiene i det svenske parlamentet for at landet skal gå inn i NATO.
Stockholm har polsk støtte
Polens statsminister Mateusz Morawiecki kommenterte saken på Twitter mandag.
En veldig god beslutning av den svenske regjeringen om å starte NATO-tiltredelsesprosessen. Jeg gratulerer den svenske statsministeren med dette modige skrittet. Den polske regjeringen støtter forslaget fullt ut
– understreket statsministeren.
Som han understreket, er en rask og effektiv tiltredelsesprosess avgjørende for å styrke Europas sikkerhet.
Elysée-palasset og de skandinaviske landene støtter også svenskene
Etter den offisielle kunngjøringen av Sveriges søknad om NATO-medlemskap sa republikkens president, Emmanuel Macron, mandag ettermiddag at han «støtter denne avgjørelsen fullt ut», rapporterte Elysée-palasset.
Norge, Danmark og Island er klare til å hjelpe Sverige og Finland med alle nødvendige midler dersom de blir angrepet før de offisielt blir NATO-medlemmer, meldte statsministrene i de tre nordiske landene i et felles kommuniké mandag.
Norges statsminister Jonas Gahr Store kalte det et «historisk» øyeblikk, og forsikret at Norge, Danmark og Island ville være svært raske med å ratifisere Sveriges og Finlands opptak i NATO, siden disse landene «allerede oppfyller kriteriene for en militær allianse».
Ditt medlemskap vil styrke sikkerheten til den nordatlantiske alliansen
minnet stresset.
Den norske statsministeren minnet om at de væpnede styrkene i Norge og Danmark har samarbeidet med Sverige og Finland som NATO-partnerland i mange år. Ifølge den norske statsministeren har begge land allerede gitt betydelige bidrag til alliansen.
Island er et NATO-medlem, det har ikke sin egen hær, men det har en liten beredskapsenhet som allerede har deltatt i fredsbevarende oppdrag.
Svensk stabssjef: Den riktige beslutningen om å bli med i NATO
Regjeringens beslutning om å sende inn en søknad om å bli med i NATO er passende fra et militærstrategisk ståsted med tanke på dagens situasjon, sa Micael Byden, sjef for generalstaben i det svenske forsvaret, mandag.
Å bli med i en militær allianse gjør vår hovedoppgave, å forsvare Sverige alene eller i samarbeid med andre land, enklere. Vi vil også gjøre NATO sterkere
understreker Byden.
Den øverste sjefen for det svenske forsvaret minnet om at en reaksjon fra Russland kunne ventes.
Da det ble klart at Sverige og Finland var i ferd med å bestemme seg for om de skulle bli med i NATO, hadde vi allerede gått inn i en fase med økt risiko
– påpekte han.
Byden tror ikke det vil være russiske tropper på svenskegrensen, men trusselen kan ta form av en «desinformasjonskampanje, nettangrep eller sabotasje». Han oppfordret svensker til å være forsiktige og stole på pålitelige nyhetskilder.
Canada støtte
Canada støtter Finlands og Sveriges planer om å bli med i NATO, kunngjorde den kanadiske utenriksministeren Melanie Joly mandag.
Canada tar til orde for «rask opptak» av begge land og har som mål å være «blant de første landene som ratifiserte opptak av Sverige og Finland,» sa Joly, som besøker Brussel på mandag og er blant temaene i deres samtaler Canada-EU-forhold. Europeisk. Den offentlige kringkasteren CBC siterte uttalelser fra NATO-representanter om at tiltredelsesprosessen kunne fullføres «innen noen få uker». Ratifisering av 30 NATO-land vil ta mye lengre tid, vare 8 til 12 måneder.
Kanadiske og europeiske politiske tradisjoner er bygget på forståelse og dialog. Takket være dem kan vi møte aktuelle utfordringer som klimaendringer, sikkerhetsspørsmål og dynamikken i det digitale rommet
– skrev Joly på Twitter.
kpc / PAP
«Ølforsker. Kommunikator. Typisk oppdagelsesreisende. Sertifisert student. Faller mye ned.»