Home » Tatrafjellene Flere turstier åpne, Morskie Oko fortsatt stengt

Tatrafjellene Flere turstier åpne, Morskie Oko fortsatt stengt

by Gunnar Garfors

Tatra nasjonalpark (TPN) besluttet tirsdag ettermiddag å åpne to skiløyper: gjennom Żleb Marcinowskich – fra Polana Kondratowa til avkjørselen til Dolina Świńska og gjennom Górne Padaki til avkjørselen til Dolina Świńska. På grunn av stor snøskredfare har disse stiene vært stengt siden lørdag.

Skiløypene ble åpnet etter samråd med redningsmennene til Tatra Frivillige Redningstjeneste.

To skredutsatte turstier er fortsatt stengt for turister: fra Palenica Białczańska til Morskie Oko og fra Wodogrzmoty Mickiewicza til dalen med de fem polske dammer.

Til tross for åpningen av turstier, er det fortsatt svært vanskelige forhold for turisme i Tatras. TPN-myndighetene fraråder kjøring på stier over skoggrensa. Skredfaren i Tatras har sunket fra fjerde til tredje nivå.

I følge TPN-tjenester råder ekstremt vanskelige og farlige forhold for turisme i Tatras. Alle stier er dekket av et tykt lag med snø, det er dype driv, og snøoverheng har dannet seg på fjellryggene. Stiene er ikke asfalterte og vanskelig tilgjengelige. I mange bratte bakker vil det sannsynligvis utløses et snøskred selv med en liten tilleggsbelastning. I noen tilfeller kan det forventes mange spontane store og ofte svært store snøskred. Å bevege seg under slike forhold krever mye erfaring innen vinterfjellturisme, passende utstyr som: stegjern, isøks, hjelm, snøskred-ABC og evnen til å betjene dem.

Fra lørdag var hele Tatrafjellene stengt for turist- og skitrafikk. Mange store snøskred kom utenfor Tatras skråninger. Forrige helg falt snøskred av enorme proporsjoner spontant, blant annet inn fra kløftene nær Morskie Oko (PAP)

Forfatter: Szymon Bafia

szb/jann/

You may also like

Leave a Comment