Publisert på:
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sa lørdag at han hadde instruert sitt utenriksdepartement om å erklære ti ambassadører som «personae non gratae», inkludert de fra Frankrike, Tyskland og USA. Mandag ba de om umiddelbar løslatelse av opposisjonslederen Osman Kavala, det tyrkiske regimets svarte beist.
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sa lørdag (23. oktober) at ambassadører fra ti land, inkludert Frankrike, Tyskland og USA, som har bedt om løslatelse av motstanderen Osman Kavala, vil bli erklært som «persona non grata».
«Jeg har instruert vår utenriksminister om å løse erklæringen av disse 10 ambassadørene som personae non gratae så snart som mulig,» sa statsoverhodet under en reise til sentrale Tyrkia.
Disse ambassadørene «må kjenne og forstå Tyrkia», sa Recep Tayyip Erdogan, og anklaget dem for «uanstendighet». «De må forlate landet når de ikke lenger vet,» la han til.
Et sjeldent tiltak i internasjonale relasjoner, å erklære diplomater «personae non gratae», åpner for deres utvisning eller tilbakekalling av deres eget land.
«Fra morgen til kveld gjentar de (diplomatene): Kavala, Kavala … Men hvem du snakker om, Kavala, er Soros» agent i Tyrkia,» sa presidenten under en offentlig sesjon og ga en melding til den amerikanske milliardæren. av ungarsk opprinnelse George Soros, som han jevnlig sammenligner motstanderen med.
En motstander som har vært fengslet uten domfellelse siden slutten av 2017
I en uttalelse som ble utgitt mandag kveld, ba Canada, Frankrike, Finland, Danmark, Tyskland, Nederland, New Zealand, Norge, Sverige og USA for en «rettferdig oppgjør. Patron, som har blitt regimets kjære, varetektsfengslet i fire år uten rettssak. Dagen etter ble de innkalt til Utenriksdepartementet.Tyrkiske myndigheter anså handlingene deres som «uakseptable».
Det tyrkiske statsoverhodet truet med å utvise disse ambassadørene torsdag, men uten å ta noen konkrete tiltak i denne retningen. Han sa samme dag at ambassadørene som ba om løslatelse av forretningsmannen ikke ville spørre «banditter, leiemordere og terrorister» i sitt eget land.
>> Les også: Osman Kavala, den tyrkiske filantropen fortsatt i siktet til Erdogan
I en skriftlig uttalelse fredag slo Osman Kavala fast at det «gadde ingen mening» for ham å delta i hans fremtidige rettssak, ettersom Recep Tayyip Erdogans nylige vitneforklaring uttalte at det ikke var mulig å få rettssak.
De første landene som svarte var Sverige, Norge, Danmark og Nederland, samt Tyskland, lørdag kveld om at de ennå ikke hadde mottatt noen offisiell melding fra sine respektive ambassadører.
– Ambassadøren vår gjorde ingenting for å rettferdiggjøre utvisningen, sa Trude Måseides talskvinne i det norske utenriksdepartementet, sitert av nyhetsbyrået NTB, og la til at landet hennes «vil fortsette å oppfordre Tyrkia til å følge demokratiske standarder».
«Vi er for tiden i tett koordinering med de ni andre berørte landene,» sa utenriksdepartementet. Flere nederlandske parlamentarikere reagerte på sosiale nettverk.
Ny høring i november
«Den nederlandske ambassadøren i Tyrkia ba med rette blant annet om at dommene fra Den europeiske menneskerettighetsdomstolen ble implementert. De 27 EU-statene må slutte seg til dette med umiddelbar virkning, «tvitret Labour-parlamentsmedlem Kati Piri.
I 2019 avgjorde Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMK) at forvaringen av forretningsmannen var ikke-bevis og var av politisk natur. Hun hadde bedt om hans umiddelbare løslatelse, en avgjørelse som Tyrkia ignorerte.
Den 64 år gamle Osman Kavala, en motstander og en viktig skikkelse i det sivile samfunn, har siden 2013 blitt anklaget av president Erdogans regime for å ville destabilisere Tyrkia. Han er spesielt i trådkorset for å støtte protester mot regjeringen kjent som Gezi-bevegelsen i 2013. Han ble deretter anklaget for å forsøke å styrte regjeringen i kuppforsøket i 2016.
Osman Kavala, som alltid har benektet anklagene mot ham, vil forbli i fengsel til minst 26. november, dagen for neste rettssak mot ham, ifølge avgjørelsen fra en domstol i Istanbul.
Europarådet truet nylig Tyrkia med sanksjoner, som kan avgjøres på dets neste møte (30. november til 2. desember) dersom motstanderen ikke blir løslatt innen da.
I Tyrkia vurderte opposisjonsleder Kemal Kiliçdaroglu trusselen om utvisning av ambassadøren «for å kaste landet ned i avgrunnen».
Med AFP og Reuters
«Hardcore gamer. Vennlig reise-ninja. Livslang oppdagelsesreisende. Stolt leser. Matinteressert. TV-banebryter.»