Tsjekkerne har angivelig uttrykt interesse for den polske FSRU, men foreløpig kjøper de den allerede ervervede regassifiseringskapasiteten til den flytende terminalen i Nederland, som vil bestå av to slike enheter. To regassifiseringsanlegg skal etter planen settes i drift i Eemshaven i Nederland i løpet av de neste månedene.
Statlige institusjoner i Tsjekkia, i samarbeid med det nasjonale energiselskapet CEZ Group, har kjøpt andeler i prosesseringskapasiteten til to flytende lagrings-, regassifiserings- og terminalenheter (FSRU) installert av Gasunie i Nederland.
Den tsjekkiske industri- og handelsministeren Jozef Sikela kunngjorde på Twitter fredag:
«Vi har lyktes med å styrke energisikkerheten betydelig. I samarbeid med ČEZ Group har vi kjøpt deler av produksjonskapasiteten til den planlagte LNG-terminalen i Nederland«- skrev ministeren.»Dette trinnet vil hjelpe oss å sikre at vi har nok gass til våre innbyggere og bedrifter og redusere vår energiavhengighet av Russland«- la Sikela til.
Det ble ikke gitt informasjon om tsjekkernes andel av kapasiteten til den nederlandske terminalen under bygging.
Derfor er det ikke kjent om Tsjekkia vil gi opp sin tidligere signaliserte interesse for å delta i kapasiteten til den polske flytende LNG-terminalen i Gdańsk.
Polske medier, som siterer uttalelser fra myndighetspersoner, sa at en andre FSRU-enhet kan være nødvendig i den planlagte flytende LNG-terminalen i Gdańskbukta (økning i årlig kapasitet fra de opprinnelig planlagte seks milliarder til rundt 12 milliarder kubikkmeter). av naturgass). Det er ikke kjent om dette fortsatt gjelder etter avtalen som ble inngått mellom tsjekkerne og nederlenderne.
Den landlåste Tsjekkia grenser til Østerrike, Tyskland, Polen og Slovakia og får for tiden nesten all gass fra Russland.
Begge FSRU-enhetene har allerede nådd Nederland, hvor de vil spille sin nye rolle i å øke muligheten for gassimport til Europa når de beveger seg bort fra russisk gass. Begge skal etter planen settes i drift i løpet av de neste månedene, som de nå forberedes på med landforbindelsesinfrastrukturen.
En av dem er en flytende «miniterminal». FSRU-enhet eid av den belgiske rederen Exmar under navnet S188 (IMO-nr. 9757694; byggeår 2017; GT 28 804; lastekapasitet 19 510 t) med en lagringskapasitet på kun 25 794 m³ vil bli fortøyd i havnen i Eemshaven nord i landet nær grensen til Tyskland. Dette FSRU-skipet kom for en uke siden ombord på Influencers i Rotterdam (Europort). bobestyrer. Hun forberedes for tiden til ny stilling i Damen Groups reparasjonsverksted.
Et så lite skip kan bare fraktes av små gassskip (Småskala LNG), som ikke er egnet for transport av LNG over lange avstander (f.eks. fra Qatar, USA eller til og med Nord-Afrika til Nord-Europa) og vanligvis til og med over korte avstander (f.eks. fra Norge til Nederland eller Belgia), brukes store terminaler. Et stort gasstankskip vil måtte fortøye ved en slik mini-FSRU i lang tid og gradvis omlaste lasten for å tillate behandling (regasifisering) av senere små porsjoner i små FSRU-tanker, noe som er upraktisk og heller unngått.
Mini FSRU ble chartret i mars i år av den nederlandske gasskjøperen Gasunie fra belgiske Exmar for en periode på fem år.
Den andre regassifiseringsenheten chartret av Gasunie er FSRU i full størrelse Golar Iglo (IMO-nr. 9633991; Byggeår 2014; GT 106 792; Dødvekt 87.015 t) med en kapasitet på 166.809 m³, som ifølge noen kilder kontrolleres av det amerikanske børsnoterte selskapet New Fortress Energy, ifølge andre tilhører Golar LNG Partners LP konsern. Dette FSRU-skipet skal også legge til kai i Eemshaven, med en charter som er kjent for å vare like lenge som mini-FSRU, nemlig fem år.
Golar Iglo var nylig i Rotterdam – den 13. og 14. juni, da han slapp en last med LNG fra Ekvatorial-Guinea ved Gateterminalen, men det ser ut til at han før han startet sitt arbeid som FSRU fortsatt er ansatt for transport av LNG – han befinner seg pt. i Middelhavet.
Dette paret av FSRU-er forventes å gi en total gjennomstrømning på opptil rundt åtte milliarder kubikkmeter gass per år.
Europeiske gasskjøpere og -distributører, private eller offentlige, og andre statlige aktører gjør sitt beste for å sikre den gjenværende tilgjengelige FSRU-kapasiteten som faktisk mangler. Gasunie handlet imidlertid raskt og reserverte (ved å chartre) to eksisterende enheter for seg selv.
I Polen, spesielt de siste månedene, har det vært mye snakk om å bygge en flytende terminal i Gdańsk, om en eller to FSRUer, men det er fortsatt en lang vei å gå for å anskaffe og lansere dem.
Vi har gått glipp av mange sjanser. Det er praktisk talt ingen «gratis» eksisterende FSRU-er på markedet, eller de siste (allerede dyrere) som for øyeblikket kan bestilles. Sannsynligvis etter at andre (ikke bare Gasunie med de to ovennevnte FSRU-enhetene) konkurrerte mot oss, vil Polen ha dyrere og lengre alternativer å implementere/idriftsette, for eksempel: B. bygge om eksisterende gasstankere til FSRU eller bestille et verft og bygge helt nye enheter av denne typen.
Å finne nye energikilder som LNG er et problem gitt behovet for å isolere Russland økonomisk. For noen er det imidlertid også en ny og uventet forretningsmulighet. Alle som forbereder prosesskapasitet og kapasitet til LNG-importterminaler og regassifiseringsanlegg på forhånd og tilbyr dem på markedet tjener noe annet enn andre eller mer enn konkurrentene på dette området.
PBS, fra media
Foto: Exmar
«Amatørkaffenerd. Lidenskapelig talsmann for øl. Tenker. Hardcore nettjunkie. Unapologetisk leser.»