Home » Tyskerne må hele tiden motiveres

Tyskerne må hele tiden motiveres

by Gunnar Garfors

Vi ønsker ikke å krangle med tyskerne om overføringen av Leopards til Ukraina, men ballen er på tysk side. Fra et sikkerhetspolitisk ståsted i Ukraina er det farlig at tyskerne hele tiden må motiveres, sier lederen av parlamentets utenrikskomité, Radosław Fogiel (PiS).

Fogiel ble avhørt i Polsat News torsdag om Wall Street Journal-artikkelen som sa at Tyskland stilte et ultimatum og ikke ville la sine allierte overlevere Leopard-stridsvogner til Ukraina før USA gjorde det samme med sine stats- og regjeringssjefer. toppmoderne tanker.

«Vi har en reprise av underholdning og det er underholdning av tvilsom kvalitet. Det var tross alt det samme med Patriots. Vi foreslo at Patriots skulle være basert i Ukraina – først var det ikke det at det var umulig. Jeg håper det vil være likt for leopardene,» sa Fogiel.

Statsminister Mateusz Morawiecki sa onsdag at Polen vil «fortsette å oppfordre det tyske kanselliet og Tyskland til å reagere på utplasseringen av Leopard 2-stridsvogner i Ukraina så snart som mulig». Imidlertid er godkjenning sekundær, la han til. Enten får vi det raskt til, eller så gjør vi det rette selv, la regjeringssjefen til.

På spørsmål torsdag om det innebar å kunngjøre overføringen av leopardene uten tysk godkjenning, sa Fogiel at avgjørelsene lå hos presidenten, regjeringen og forsvarsministeren. «Men jeg tror statsministerens ord er ganske klare,» sa han.

«Vi ønsker ikke å gå til rettssak med tyskerne over overføringen av Leopards til Ukraina, men ballen er på tysk side,» la han til.

Etter hans mening er det mest irriterende og farlige med tanke på sikkerhetssituasjonen og fra Ukrainas synspunkt at «tyskerne må hele tiden motiveres og presses». – Vi husker tross alt (…) besøket til statsminister Mateusz Morawiecki i februar eller begynnelsen av mars, da han måtte ryste kansler Scholz ganske mye for å få noe annet enn de beryktede hjelmene, sa PiS-politikeren.

Med tanke på utnevnelsen av Boris Pistorius som ny tysk forsvarsminister, vurderte han at «det vil fungere i vaskeriet». «Men informasjon dukker allerede opp i media om at han er en veldig åpensinnet politiker overfor Russland (…). Du vil kjenne dem på deres handlinger, han vil ha en sjanse til å bevise seg selv, sa Fogiel.

«Jeg frykter at den tyske beregningen er basert på håpet om en retur til billig gasshandel med Russland. Med mindre dette bekjempes av den tyske politiske klassen, som er sårbar for påvirkning fra den tyske økonomien, tror jeg dette problemet vil gjenta seg, sa han. «Konstant press er nødvendig fordi vi ser at Ukraina har en sjanse til å forsvare seg, det trenger bare støtte fra Vesten,» understreket Fogiel.

11. januar kunngjorde president Andrzej Duda i Lviv at Polen hadde bestemt seg for å overføre et selskap med Leopard 2-stridsvogner (10-14 stridsvogner) til Ukraina som et ledd i å bygge en internasjonal koalisjon om denne saken. – Fremfor alt ønsker vi en internasjonal koalisjon, sa han. Presidenten påpekte at for en slik koalisjon ville det være viktig å skaffe nok stridsvogner til å danne en betydelig styrke – det han har antydet er en brigadekampgruppe.

Siden leopardene er produsert av Tyskland, er det avgjørende at det landet godtar å ta dem til et annet land som ikke er NATO. Forbundsvisekansler og økonomiminister Robert Habeck fra De Grønne sa til nyhetskanalen WELT: «Det er riktig at andre land, hvis de ønsker å hjelpe, ikke blir hindret og deres hjelp ikke stoppes».

Pentagon og NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg uttrykte også støtte til initiativet for å utstyre Ukraina med moderne stridsvogner. Den britiske statsministeren Rishi Sunak har kunngjort at han vil donere britiske Challenger 2-stridsvogner til Ukraina.

Leopard 2 er en hovedstridsvogn produsert av det tyske selskapet Krauss-Maffei Wegmann. Dens første versjoner gikk i tjeneste med den tyske hæren i 1979-1980; Siden den gang har det blitt laget nye versjoner av kjøretøyene. For tiden brukes Leopard 2-er av mange europeiske land, inkludert Tyskland, Polen, Tyrkia, Spania, Hellas, Danmark og Norge, samt av ikke-NATO-land – for eksempel Sverige, Finland, Østerrike og Sveits.

You may also like

Leave a Comment