17. januar kunngjorde Wintershall Dea beslutningen om å trekke seg fullstendig fra forretningsaktiviteter i Russland. Inntil nylig var det Kassel-baserte selskapet den største olje- og gassprodusenten i Tyskland. Hovedaksjonæren i Wintershall Dea (72,7 prosent) er det tyske kjemikaliekonsernet BASF.
Som beskrevet av Michał Kędzierski, analytiker ved Center for Eastern Studies (OSW), forventes selskapet å trekke sine eiendeler fra Russland og derfor ta en engangsnedskrivning for fjerde kvartal 2022 sammenlignet med 5,3 milliarder euro. Uttalelsen sa at påfølgende dekreter fra president Vladimir Putin resulterte i «de facto ekspropriering» av Wintershall Deas russiske eiendeler og fratok ham innflytelse over dem.
Det er spekulasjoner i tyske medier om at selskapets russiske eiendeler på sikt kan bli overtatt av Gazprom. Det er det det betyr Som med andre vestlige selskaper, kan Putins regime ta over de gjenværende europeiske virksomhetene.
Resten av artikkelen under videoen
Se også: Polen vil ikke gi opp. «Tyskland er under press»
Tyskland trekker seg endelig ut av Russland. Dette er en symbolsk slutt på Berlin-politikkens forfall
Som OSW annonserte, til tross for krigsutbruddet i Ukraina, avviste Wintershall Dea muligheten til å trekke seg fra virksomheten i Russland i mange måneder. Som svar på aggresjonen suspenderte selskapet bare implementeringen av nye fellesprosjekter med Gazprom og fordømte verbalt Moskvas politikk.
Mangelen på mer avgjørende skritt ble misforstått og sterkt kritisert av de fleste mediene, men Kędzierski sa samsvarte med Berlins politikk om ikke å kutte gassforbindelser og ikke provosere Kreml til å kutte gassforsyningen til Tyskland. Beslutningen om å trekke seg fra det russiske markedet ble tatt først etter at disse forholdene endret seg (Gazprom stoppet eksporten til Tyskland sommeren 2022) og av rene forretningsmessige årsaker – etter at selskapet ble fullstendig fratatt kontrollen over sine eiendeler der.
– Blant de tyske selskapene i olje- og gassindustrien er Wintershall Dea, sammen med Uniper, inntil nylig det største symbolet på tette bånd mellom selskaper fra Tyskland og Russland i energisektoren og for øyeblikket – sammenbruddet av denne forretningsmodellen etter 24. februar 2022. Selskapet startet i Russland på 1990-tallet og ble raskt en av Gazproms viktigste partnere i Europa og et selskap som tycoonen stadig kunne utvide sin innflytelse på gassindustrien i Tyskland med gjennom samarbeid. Han har også vært involvert i de fleste av de prestisjetunge tysk-russiske energiprosjektene (ledet av Nord Streams 1 og 2). I 2015 sto han for eksempel bak det høyprofilerte aktivabyttet, hvoretter han mottok aksjer i Urengoy-feltet i det vestlige Sibir og i Gazprom – i to tyske gasslagre, inkludert det største i Rehden – forklarer analytikeren til Senter for østlige studier.
Selskapets økonomiske problemer
Beslutningen om å forlate det russiske markedet er et økonomisk slag for selskapet. Ifølge Kędzierski vil konsernet miste opptil halvparten av sin nåværende produksjonskapasitet og nesten to tredjedeler av råvarereservene som følge av tilbaketrekningen fra Russland.
Nye teknologier – dette er den eneste måten å spare. Hva er CCS?
Derfor tvinger tapet av virksomhet i Russland selskapet til å endre sin tidligere forretningsmodell. Wintershall Dea planlegger nye investeringer i gass- og oljeproduksjon, først og fremst i land der de allerede har lisenser. I 2022 startet han nye prosjekter i Norge, som nå vil spille en nøkkelrolle i selskapets strategi, samt i Mexico og Algerie.
I følge en rapport fra GlobalData, et konsulentfirma, i desember i fjor, Karbonfangst og -lagring er en avbøtende teknologi som vil spille en nøkkelrolle i å dempe global oppvarming og vil bidra til avkarbonisering av mange industrier. CCS har som mål å være et komplement til fornybar energi, hydrogen og kjernekraft i den globale reduksjonen av CO2-utslipp.
I 2022 kjøpte selskapet de første lisensene for CO2-lagring under bunnen av den norske delen av Nordsjøen. Det planlegges også fellesprosjekter på dette området med Equinor (tidligere Statoil), på toppen en rørledning for å transportere CO2 som fanges i industrien fra Tyskland til Norge, hvor den etter hvert skulle lagres i undervannstanker.
Den ønsker også å investere i hydrogensektoren, spesielt i produksjonen av såkalt blått hydrogen (innhentet fra naturgass ved bruk av CCS).
Vurder kvaliteten på artikkelen vår:
Tilbakemeldingen din hjelper oss med å lage bedre innhold.
«Amatørkaffenerd. Lidenskapelig talsmann for øl. Tenker. Hardcore nettjunkie. Unapologetisk leser.»