Home » USA, Storbritannia og Norge fordømte kupp i Sudan – RadioMaryja.pl

USA, Storbritannia og Norge fordømte kupp i Sudan – RadioMaryja.pl

by Catherine Monroe

Den amerikanske, britiske og norske regjeringen fordømte militærkuppet i Sudan og uttrykte «dyp bekymring» over situasjonen i landet. Kupplederen lovet å holde stortingsvalg om to år. Antallet drepte og skadde i sammenstøt mellom demonstranter og militæret vokser.

Regjeringene i tre land har oppfordret det sudanesiske militæret til å løslate personer som er «ulovlig internert» under demonstrasjonene, ifølge en pressemelding utstedt av det amerikanske utenriksdepartementet.

«Vi fordømmer militærets handlinger og ber om umiddelbar løslatelse av statsministeren og andre som har blitt satt i husarrest.» Sa Karine Jean-Pierre, en talskvinne for utenriksdepartementet.

Ifølge det sudanesiske helsedepartementet døde 7 mennesker og 140 ble skadet i sammenstøt mellom demonstranter og soldater.

Titusenvis av mennesker protesterte mot kuppet i gatene i Khartoum, landets hovedstad. De reagerte på den arresterte statsminister Abdall Hamdoks appell om fredelig motstand mot kuppet.

I troskap til Abdall Hamdok sa informasjonsdepartementet at militæret åpnet ild mot demonstranter utenfor demonstrantenes hærhovedkvarter.

Putschistlederen, general Abdel Fattah al-Burhan, kunngjorde i en TV-tale at det sivil-militære suverene rådet og regjeringen ledet av Abdall ville bli oppløst. Han kunngjorde innføringen av unntakstilstanden i landet. Han lovet også å holde stortingsvalg i juli 2023 og overlate makten til den da valgte sivile regjeringen.

Abdel Fattah al-Burhan har lovet å avslutte Sudans demokratiske transformasjon initiert av avsettingen av general Omar el-Bashir i 2019, som regjerte i tre tiår.

MOS

You may also like

Leave a Comment