Home » USA vil ha en ambassadør i Arktis – EURACTIV.pl

USA vil ha en ambassadør i Arktis – EURACTIV.pl

by Gabriel Scott

Medieinformasjon om dette emnet er allerede bekreftet av det amerikanske utenriksdepartementet. Den nye diplomatiske posisjonen skal signalisere en styrking av amerikansk politikk overfor Arktis. Tidligere denne uken snakket FNs generalsekretær om behovet for å øke tilstedeværelsen i Arktis.

Den nye ambassadøren skal være den såkalte ekstraordinære ambassadøren, så han vil ikke oppholde seg i et bestemt land, men han vil være ansvarlig for å representere amerikanske interesser i hele den arktiske regionen, og først og fremst i forhold til andre arktiske land – Canada, Danmark , Finland, Island, Norge, Sverige og Russland.

Talsmannen for det amerikanske utenriksdepartementet informerte om utnevnelsen av den nye ambassadøren – det er ennå ikke kjent hvem han vil være Vedant Patel. Han la til at «Fred og stabilitet i Arktis er avgjørende for Washington og er en av utenriksministerens prioriteringer. Anton Blinken«.

Russland trapper opp sine aktiviteter i Arktis

I den arktiske regionen blir Russland stadig mer aktiv, øker sin militære tilstedeværelse der, reaktiverer arktiske tropper og gjenoppretter militærbaser og fasiliteter de siste årene.

Dette førte til styrkingen av den militære tilstedeværelsen i regionen, også av de skandinaviske landene, som også rehabiliterer de tidligere militær- og kommunikasjonsanleggene. Kina blir også mer og mer involvert i den arktiske regionen, selv om det ikke er et arktisk land det prøver å investere mer og mer i nord.

Interessen for Arktis øker etter hvert som klimaet varmes opp ettersom tilgangen til Arktis naturressurser blir lettere. Det handler ikke bare om olje og gass, men også om verdifulle mineraler og til og med om krystallklart vann.

I tillegg åpner avrimingen av Arktis for handelsruter som reduserer varebevegelsen fra Øst-Asia til Europa betydelig. Det vil ikke være nødvendig å omgå Asia fra sør, og ved problemer ved Suez-kanalen hele Afrika.

NATOs generalsekretærs appell til Arktis

Stillingen som Ambassador Extraordinary to the Arctic vil erstatte den nåværende stillingen som Arctic Coordinator (for tiden Jim DeHart), som er en lavere rangering i amerikansk diplomati.

Utenriksdepartementets avgjørelse ble rost av en republikansk senator fra Alaska Lisa Murkowski. «USA var det siste arktiske landet som ikke har utnevnt en slik ambassadør,» sa hun.

Denne uken, NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg oppfordret til økt tilstedeværelse av NATO-stater i Arktis og begrunnet dette med intensiveringen av trusselen fra Russland nær Nordpolen.

«Når Sverige og Finland blir med i NATO, vil syv av de åtte arktiske statene være medlemmer av alliansen. Den korteste ruten til Nord-Amerika for russiske missiler og bombefly er gjennom Nordpolen, sa Stoltenberg.

You may also like

Leave a Comment