Home » Ushakov: Det har aldri vært noe samarbeid mellom Riga og regjeringen

Ushakov: Det har aldri vært noe samarbeid mellom Riga og regjeringen

by Gunnar Garfors

Med dagens utviklingstakt vil Riga aldri ta igjen Vilnius og Tallinn når det gjelder velstand. En så skarp konklusjon for Bank of Latvia.

Halvparten av Latvias befolkning bor i Riga-regionen, som står for to tredjedeler av landets økonomi. Posisjonene til den latviske hovedstaden overfor Tallinn og Vilnius har vært diskutert i årevis. Nå har Bank of Latvia skarpt publisert sine undersøkelser og konklusjoner.

Ifølge studien og befolkningens rangering er Riga sist blant de baltiske hovedstedene når det gjelder ledelse, sikkerhet, helse, tillit til mennesker rundt dem, kvalitet på miljøet og offentlig transport. Riga er også den eneste byen hvor dødeligheten er høyere enn fødselsraten og flere mennesker drar enn inn. På flere områder har byen mistet sin posisjon de siste 10, 20 årene.

Riga vil aldri bli New York, og det trengs ikke i det hele tatt. Det er nok om den latviske hovedstaden blir den beste versjonen av seg selv, er sentralbankøkonom Oleg Krasnopyorov overbevist. I 2000 hadde regionene Riga og Vilnius tilsvarende BNP per innbygger, men i den perioden var den litauiske hovedstaden foran og inntektsgapet økte.

«Med det nåværende tempoet i økonomisk utvikling, vil velstanden til Vilnius og Tallinn aldri bli matchet i Riga. Etter vår mening er det ingen annen måte å stoppe avfolkningen av Riga enn å forbedre livskvaliteten i byen, sier Bank of Latvia-økonomen.

Økonomen sier at livskvaliteten i Riga kan forbedres selv med dagens inntektsnivå, men dette krever gjennomtenkt politikk på ulike problemområder. Dette handler om investeringer og talentflyt. Barnehager, mobilitetsinfrastruktur og et velstelt miljø samt bygging av nye leiligheter ligger langt bak Tallinn og Vilnius i den latviske hovedstaden.

Innholdet fortsetter etter annonsen

reklame

«Hvis vi ser på folket i Latvia, konkurrerer Latvia med Norge og Irland, hvor mange har emigrert, mens Riga faktisk ikke konkurrerer med Oslo eller Dublin, men med Mārupe, Ādaži, Garkalne, Ķekava og så videre,» sa han. styreleder Mārtiņš Vanags.

«En ansatt i det fremtidige SEB Business Center, det vil være på VEFs territorium. Når han går av offentlig transport, må han krysse 16 kjørefelt for å komme til arbeidsplassen sin, som er i krysset mellom Gustava Zemgales gatve og Brīvības-gaten. Det er Brīvības-gaten. Det er ikke Ķivuļu Street, som fortsatt har grus. Det er slik du føler deg eller allerede har omsorg, oppmerksomhet og trygghet, sier Viesturs Celmiņš, byplanlegger og leder av innovasjonsbevegelsen VEFRESH.

Leder for Riga siden rapporteringsperioden var Bank of Latvia Nils Ušakovs, den nåværende MEP, som understreker at hver lokal regjering har få verktøy for å fremme økonomisk vekst og at utviklingen av den latviske hovedstaden ikke er synlig isolert. Det samme gjelder korrupsjonsskandaler, som hovedstaden ble mye kritisert for under hans ledelse.

På spørsmål om hvordan han forlot Riga etter sin tid som ordfører, peker Ushakov på de «røde sløyfene»: «Jeg tror du ville vært den første til å le hvis vi seremonielt åpnet en vannkran i parken». Du spøkte mye med røde sløyfer, men bak hver sløyfe var det et pluss-minus-element av respektabel størrelse. Det var mange slike gjenstander og følgelig bånd.»

Ifølge politikere er hovedproblemet for Riga hovedstadens og myndighetenes manglende evne til å samarbeide. Allerede historisk. Dette var før ham og merkes nå av den nåværende rådsledelsen. Når vi ser tilbake på hva som ville blitt gjort annerledes, mener Ushakov at utviklingsretningen var helt riktig: for en stund.»

You may also like

Leave a Comment