Home » Utenriksminister: Danmark vil begynne å trekke sine tropper ut av Mali

Utenriksminister: Danmark vil begynne å trekke sine tropper ut av Mali

by Gabriel Scott

Danmark kunngjorde torsdag at de vil begynne å trekke tilbake rundt 100 soldater fra Mali etter anmodning fra den maliske militærregjeringen.

«Kuppgeneralene har gitt en offentlig uttalelse som gjentar at Danmark ikke er ønskelig i Mali. Dette er selvsagt uakseptabelt for oss. Derfor har vi også besluttet … å hente våre væpnede styrker hjem, sa utenriksminister Jeppe Kofod på en pressekonferanse etter parlamentariske sesjon.

«Vi la merke til det den gangen. Generalene som utførte kuppet trakk tilbake oppfordringen og spilte et skittent politisk spill. «Dessverre er dette et spill fordi, som vi kan se, ønsker de ikke en rask tilbakevending til demokratiet,» la Kofod til.

Militærjuntaen, som kom til makten etter kuppet i august 2020, oppfordret mandag for første gang Danmark til å trekke troppene sine og sa at de hadde blitt utplassert «uten samtykke».

Dagen etter fortalte Kofod journalister at danske styrker var stasjonert i Mali på «et klart grunnlag» og at hans regjering forsøkte å forklare dette.

Den maliske militærregjeringen gjentok onsdag sin oppfordring til Danmark om å trekke ut spesialstyrkene sine, og noterte seg de «upassende» kommentarene fra den danske utenriksministeren.

Omtrent 90 danske tropper ankom Mali tidligere denne måneden for å slutte seg til den europeiske spesialstyrkekontingenten til støtte for landets anti-jihadistiske operasjoner.

Danmark har tidligere sendt tropper for å delta i militære intervensjoner i Mali. Den danske kontingenten var en del av FNs multiintegrerte stabiliseringsmisjon i Mali (MINUSMA) og deltok i den fransk-ledede anti-jihad-operasjonen Barkhane.

De danske troppene, som ankom tidligere denne måneden, sluttet seg til Kampfgruppe Takuba, en fransk-ledet kontingent på 900 soldater reist i mars 2020.

I oppdraget deltar også Nederland, Estland, Sverige, Norge, Belgia, Tsjekkia, Portugal, Italia og Ungarn.

Siden 2012 har Malis nordlige ørkenregion vært plaget av separatistiske og jihadistiske opprør som har tatt livet av tusenvis av sivile og stridende, til tross for internasjonal bistand til landet. Konflikten spredte seg senere til den sentrale regionen Mali og spredte seg til nabolandene Burkina Faso og Niger.

Frankrikes utenriksminister Jean-Yves Le Drian sa torsdag at den maliske juntaens beslutning om å utvise de danske troppene var «uansvarlig» og kalte den «illegitim».

«Denne juntaen er ulovlig og tar uansvarlige handlinger… Den aksepterer fullt ansvar for tilbaketrekningen av danske styrker og isolerer seg enda mer fra sine internasjonale partnere,» sa YY til journalister i Paris. Le Drianas.

You may also like

Leave a Comment