Betydelige endringer siden 1990-tallet
Barnefamilier er høyt prioritert over hele landet, men det har tatt mange år å komme dit vi er i dag. Da jeg først begynte å jobbe i førskoler i 1994, var det lange køer til barnehager nesten over hele landet, og det var markert ulikhet mellom private og felles barnehager. Dessuten var det ingen ordentlig informasjonsflyt, barnehagene stod ganske fritt i å sette skolepengene sine, og det var en fordom om at bare velstående familier og deres barn hadde private førskoler.
Samme avgifter i kommunale og private barnehager
Situasjonen har endret seg på grunn av endret politikk på nasjonalt nivå. Skolepengene som betales av foreldrene er de samme i kommunale og private barnehager, bortsett fra når det ytes tilleggstjeneste for barna, f.eks. en logoped, men dette er selvfølgelig en egen avtale. Den statlige egenbetalingen for private barnehager er noe lavere, men med mer effektiv ledelse, gjennomtenkt og rasjonelt antall ansatte og andre løsninger er tilpasning mulig.
Prisen avgjør ikke utvalget
Det viktigste er at det er opprettet et system der hver familie står fritt til å velge barnehage basert ikke på hva de har råd til, men på hva som er best for barnet deres. Familier velger førskoler etter plassering, pedagogiske metoder eller studieretning, for eksempel finnes det barnehager med musikkorientering osv. Selv om det i hovedstaden selvfølgelig er høyere etterspørsel etter førskoler enn i regionene, er det ikke prisen som bestemmer. valget og er viktig. På grunn av feilaktige prognoser om økning i antall barn, er det flere jobbtilbud i regionene.
Enkel registrering
Søknadssystemet er også laget for å være familievennlig og så ubyråkratisk som mulig. Foreldre trenger ikke søke til bestemte barnehager, men må registrere seg i sin kommune og angi i fellessystemet i hvilken prioritert rekkefølge de ønsker å søke. Barnehager har tilgang til dette systemet slik at du kan se hva familier ønsker og til og med jobbe sammen for å yte tjenesten du trenger.
Private barnehager – et prioritert valg
Fra et førskolesynspunkt er ikke private og kommunale barnehager i identiske markedsposisjoner, men situasjonen er mye bedre enn i andre land som Latvia eller Norge for ti år eller mer siden. Det er viktig at foreldre har stor respekt for private barnehager og ofte er disse barnehagene førstevalget. Nyere undersøkelser og foreldreundersøkelser viser også at familiene er fornøyde med tjenestene de får. Antall barn over tre år i en gruppe varierer fra 18 til 24 år (i denne alderen bør det være tre voksne over 18 år og en lærer for hver 14 elever), mens det kan være fra 9 til 15 barn under 3 år i en gruppe (9 barn må ha 3 voksne, men det må være en lærer for 7 elever). Denne andelen bidrar til kvaliteten på tilbudet og settes pris på av foreldrene. Eksisterende konkurranse har en tendens til å være positiv og kvalitetshevende.
Det er mangel på lærere
Som mange steder i verden er det mangel på lærere i Norge, også i førskolen. Situasjonen er imidlertid ikke dramatisk og vi føler oss stort sett kompliserte når vi skal skifte ut syke lærere. De pedagogiske kravene til pedagoger øker for tiden, slik at situasjonen kan bli enda verre i fremtiden. Førskoleledelsen er klar over at fasiliteter, leker og annet ikke gjør barnehagen god ennå, og det er lærerne som har en avgjørende rolle, så de blir tatt vare på her.
Foreløpig uten restriksjoner
Når det gjelder virkningene av pandemien, bør det bemerkes at det ikke lenger er noen restriksjoner, men tidligere har det vært ulike løsninger – det var en tid da foreldre ikke fikk komme inn i barnehagen, barna kunne bare møtes innenfor deres gruppe og barnehager er nedbemannet. På grunn av svært høye pasienttall og vanskeligheter med å finne lærervikarer har enkelte grupper blitt midlertidig stengt, men førskoledriften generelt har fortsatt uten avbrudd.
«Amatørkaffenerd. Lidenskapelig talsmann for øl. Tenker. Hardcore nettjunkie. Unapologetisk leser.»