Home » vi har en plan for å forsvare Åland; NATO-medlemskap ville ikke krenke regionens nøytralitetsstatus

vi har en plan for å forsvare Åland; NATO-medlemskap ville ikke krenke regionens nøytralitetsstatus

by Gabriel Scott

Vi har ansvar for demilitarisering og sikkerhet på Åland. Vi har en plan for det. Skulle Finland søke om NATO-medlemskap, trenger ikke regionens internasjonale status å endres, sa den finske utenriksministeren Pekka Haavisto fredag ​​etter samtaler med Sveriges UD-sjef Ann Linde i Helsingfors.

Spørsmålet om Åland, en strategisk skjærgård halvveis mellom Finland og Sverige, har nylig utløst kontrovers på grunn av tiår med demilitarisering og fortsatt tilstedeværelse av et russisk konsulat i Ålands hovedstad, Marienhamn. Den nåværende statusen til denne autonome regionen i Finland, hovedsakelig bebodd av en svensktalende befolkning, ble bestemt på grunnlag av internasjonale avtaler inngått etter første og andre verdenskrig.

Ministermøtet i Finland og Sverige fant sted i forbindelse med de pågående debattene om sikkerhetspolitikk i disse landene og muligheten for å bli med i NATO med tanke på Russlands militære aksjoner i Ukraina.

«Finland er Sveriges nærmeste partner. Avgjørelsen som Finland tar vil ha en betydelig innvirkning på vår ytelse, sa Ann Linde. Hun understreket også at ingen offisielle standpunkter til NATO vil bli offentliggjort før en rapport om sikkerheten i Sverige er lagt fram (dvs. før 13. mai).

I Finland går prosessen raskere og regjeringsrapporten ble levert til parlamentet i midten av april. Den definerer ikke formelt de høyeste myndighetenes holdning til NATO-medlemskap, men kommentatorer og pressen sier det er «allerede klart» at landets øverste ledelse har bestemt seg for å slutte seg til NATO, og de fleste parlamentsmedlemmer støtter utspillet. Finske og svenske myndigheter forventes i fellesskap å kunngjøre sine beslutninger. Dette kan forventes i midten av mai.

Pekka Haavisto sa også at inntil alle de 30 medlemmene av alliansen er formelt tatt opp i NATO og ratifisert av parlamentene (dvs. før artikkel 5 i den nordatlantiske traktaten blir gjeldende), «må Finland stole på sitt eget forsvar». Interesse for å forsvare sitt eget forsvar, åpen dør-politikk,» understreket han. Han minnet også om artikkel 42(7) i traktaten om Den europeiske union, som refererer til den felles forsvarspolitikken og forplikter land til å svare i tilfelle et væpnet angrep. medlem for å gi støtte staten.

Sjefen for Sveriges utenriksdepartement ble også spurt om konsekvensene av å bli med i alliansen og tilstedeværelsen av permanente militærbaser eller atomvåpen i landet ved medlemskap i alliansen. – Jeg ser ingen grunn til å ta i bruk en annen modell enn resten av de nordiske landene: Norge, Danmark, Island eller Tyskland, svarte Linde.

Premium-sone

KOMMENTARER (0)

Gå til artikkelen: Finland: Utenriksminister: Vi har en plan for å forsvare Ålandsøyene; NATO-medlemskap ville ikke krenke regionens nøytralitetsstatus

You may also like

Leave a Comment