Gassrørledningen Baltic Pipe tilbyr ikke bare muligheten for langsiktig uavhengighet fra gassforsyninger fra Russland. Det er også et redningsverktøy for den polske varmeindustrien, og øker appetitten på blått drivstoff.
Baltic Pipe-prosjektet er på vei – dette systemet vil snart være klart til å transportere gass fra norsk sokkel via Danmark til elven Vistula, noe som gjør Polen permanent uavhengig av russiske blå drivstoffforsyninger. Det må imidlertid understrekes at sikkerheten som skapes av dette prosjektet når dypt inn i den polske økonomien – ulike sektorer, som oppvarming, vil dra nytte av Baltic Pipe.
Baltic Pipe-prosjektet består av en seksjon i Nordsjøen, en rute gjennom dansk territorium og en offshore rørledning i Polen. Den totale kapasiteten til dette systemet vil nå 10 milliarder kubikkmeter, hvorav omtrent 8 milliarder kubikkmeter råstoff vil slippes ut i Vistula.
Gassen som leveres til Polen vil komme fra det norske markedet, inkludert konsesjonene som Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo har på sin sokkel i Norge. Råvaren kjøpes til markedspriser, noe som garanterer dens økonomiske konkurranseevne.
Baltic Pipe ble bygget med den hensikt å erstatte volumet som går til Polen under kontrakten med Gazprom. Etter oppstart av gassrørledningen fra Norge (som er planlagt høsten 2022) skal avtalen med russerne etter planen utløpe uten forlengelse. Russland bestemte seg for å «akselerere» disse planene noe, og 27. april stanset det gassforsyningen til Vistula under dekke av en ensidig traktatendring, som bare ytterligere fremhevet viktigheten av Baltic Pipe for å diversifisere forsyningene til Polen.
Denne rørledningen er imidlertid ikke bare en frigjøring fra Moskvas politiske triks og frigjør importavhengigheten av russiske råvarer fra Polens skuldre. Det er også håp for varmebransjen, som vil starte sin anstrengende omstilling i 2019 Retning gass CHP.
Den polske varmesektoren, som fortsatt er rundt 70 % avhengig av kullbrenning, søker intenst etter ulike løsninger for å redusere utslippene og dermed redusere de strenge kravene i klimapolitikken (hovedsakelig: behovet for å kjøpe svært dyre utslippssertifikater). Løsningen på dette problemet kan være installasjon av gassfyrte kraftvarmeverk. Gass – selv om det er et fossilt brensel – har lavere utslipp enn kull.
Imidlertid har denne veien for sektortransformasjon reist spørsmål om mulighetene for å møte den økende etterspørselen etter blått drivstoff uten å måtte omlaste til Russlands gassomfavnelse. Her kan gassrørledningen Baltic Pipe hjelpe, som sammen med gassterminalen i Świnoujście (som nå utvides), den planlagte FSRU-enheten (med en gjenforgasningskapasitet på ca. 6 milliarder kubikkmeter) og sammenkoblinger (z eller Slovakia) Polen har nødvendige gassmengder.
På den annen side er det verdt å bruke kunnskapen, ferdighetene og erfaringene til selskapet når man forbereder infrastrukturen for varmesektoren Eneria som allerede samarbeider med ulike varmeverk i Polen på vei til deres gasskonvertering. Et av de siste eksemplene på en slik utvei var inn Radzyń Podlaski. Det lokale varmekraftverket – for å redusere forbrenningen av fint kull og dermed utslippene – startet to Gass kombinert varme- og kraftverk (Muliggjør samtidig produksjon av elektrisitet og varme) fra Eneria. Aggregatene har en effekt på 1,2 MW og brukes til oppvarming og varmtvann.
Når man diskuterer gassuavhengighet, lønner det seg å ha økonomien som helhet i tankene – bare passende omstrukturering av individuelle sektorer vil tillate oss å fullt ut nyte fruktene av diversifisering.
«Ølforsker. Kommunikator. Typisk oppdagelsesreisende. Sertifisert student. Faller mye ned.»