Det halvautomatiske offsidescoringssystemet er en annen teknologisk innovasjon som skal debutere under verdensmesterskapet. På VM i Qatar, som starter søndag, vil det også være VAR- og mållinjeturneringer kjent fra tidligere turneringer.
For fire år siden debuterte VM i Russland VAR, en teknologi som lar dommerne se repriser før de tar en endelig avgjørelse. Offsidescoringssystemet, som vil debutere i Qatar, er en annen forbedring.
«Den nye teknologien bruker 12 kameraer montert under taket på stadion og sporer ballen og 29 poeng på hver spillers kropp 50 ganger i sekundet for å beregne den nøyaktige posisjonen på banen,» sa det internasjonale fotballforbundet (FIFA) i en uttalelse .
Et av elementene som brukes i teknologien er også den offisielle ballen til verdensmesterskapet – Al Rihla, der en spesiell sensor vil bli installert. Den overfører data om ballens bevegelse 500 ganger per sekund, noe som lar deg nøyaktig bestemme tidspunktet for pasningen.
Etter å ha samlet inn data fra ballen og kameraene, vil systemet automatisk vise VAR-dommerne tidspunktet for pasningen og trekke offsidelinjen, og dommernes jobb er kun å bekrefte om den kunstige intelligensen har riktig estimert ballforløpet. . Hele prosessen bør ta noen sekunder.
Etter bekreftelse fra VAR-teamet vil systemet også lage en animasjon som viser plasseringen av ballen og spillerne, som vil bli presentert på stadionskjermene for å fjerne tvilens tvil. Halvautomatisk offsideteknologi og tilhørende ballklokketeknologi har blitt testet med suksess i FIFA-turneringer, inkludert fjorårets Arab Nations Cup og FIFA Club World Cup.
«Denne teknologien er et resultat av tre år med grundig forskning og testing for å tilby den høyeste kvaliteten til lagene, spillerne og fansen som reiser til Qatar i år,» sa FIFA-president Gianni Infantino i juli.
VAR har allerede etablert seg på det høyeste konkurransenivået, så det er ingen overraskelse at det også vil være tilgjengelig i årets verdenscup. Den bokstavelige dekodingen av akronymet betyr videoassistentdommer, men det har blitt vanlig å snakke om VAR-systemet eller teknologien, det vil si et sett med løsninger som tillater analyse av repriser og kommunikasjon mellom denne ekstra dommeren og hoveddommeren.
Det er mange i fotballmiljøet som ikke støtter VAR. De hevder at det å sette spillet på pause for å analysere repriser tar for mye tid og skaper forvirring om at det «ikke er i spillets ånd». Andre hevder at systemet brukes feil – for fint eller på annen måte – eller brukes for sjeldent.
FIFA og International Football Council (IFAB), som er ansvarlig for regelverket, imøtegår disse påstandene med ulike statistikker som viser at beslutninger har blitt riktigere siden teknologien ble introdusert.
VAR kan bare gripe inn i visse situasjoner: en tvist om et mål, en straffe, et rødt kort eller når dommeren blander spillere. Selv om han gjør dommerens oppmerksomhet på en hendelse, bestemmer alltid den som er tilstede på spillebanen.
Noe annet er mållinjen, det vil si en teknologi som kan brukes til å bedømme om ballen har krysset mållinjen eller ikke. Goalline «debuterte» i VM i Brasil for åtte år siden og kom godt med på dag fire av turneringen i Frankrikes gruppespill mot Honduras. Tricolors-spissen Karim Benzema var strålende fornøyd med målet etter at motstanderens keeper Noel Valladares slapp ballen fra hendene etter skuddet og fanget den bak målstreken.
Så, som vanlig i slike situasjoner, rapporterte Benzema til dommeren at han burde ha tilgitt målet, mens Valladares sverget på at han hadde stoppet ballen foran streken. Det er ikke kjent hvordan Brasil-dommer Sandro Riccis avgjørelse ville vært hvis det ikke hadde vært for MÅL-skriften på hans vakt.
Szymon Marciniak er blant de 36 hoveddommerne som er utnevnt til VM i Qatar og Tomasz Kwiatkowski er blant de 24 VAR-dommerne. (TRYKK)
Det skjer i Polen og i verden – les videre i.pl
reklamemateriell for partnere
«Guru for sosiale medier. Sertifisert alkoholelsker. Ond musikkfanatiker. Internett-evangelist.»