Det Norske Teatrets stykke «Livet – den eneste veien» forteller historien om Szymborskas biografi. Den er delt inn i tre deler, som hver forteller en annen periode i dikterens liv. Nobelprisvinneren spilles av tre ulike skuespillerinner: 30 år gamle Henriette Marø, 50 år gamle Gisken Armande og snart 70 år gamle Ellen Horn.
En av forfatterne av stykket om Szymborska er Christian Kjelstrup, en norsk oversetter av dikterens dikt. Som han sier i et intervju med Gazeta Wyborcza, ble han forelsket i forfatterskapet hennes og var interessert i å promotere arbeidet hennes. Billettene til de første forestillingene ble raskt utsolgt.
Forestillingen er ledsaget av promotering av polsk kultur. Gründerne bestemte seg for å sette opp en spesiell paviljong foran Nationaltheatret i Oslo hvor det skulle selges polske delikatesser, blant annet: Borscht. I tillegg kunne du på standen kjøpe bøker av ledende polske forfattere, inkludert: Tadeusz Różewicz, Zbigniew Herbert, Czesław Miłosz, Witold Gombrowicz, Ryszard Kapuściński, Olga Tokarczuk og Michał Witkowski. I løpet av få dager ble flere hundre bind av Szymborskas dikt solgt.
Kjelstrup sa at i Norge er Polen hovedsakelig forbundet med bygningsarbeidere og ikke med høykultur. Han mener det må endres. Han vil gjerne vise stykket «Livet – den eneste måten» i Krakow.
Wisława Szymborska døde 1. februar 2012 i en alder av 89 år. I 1996 mottok hun Nobelprisen i litteratur «for poesi som med ironisk presisjon lar historiske og biologiske forbindelser dukke opp i fragmenter av menneskelig virkelighet.»
Kilde: “Gazeta Wyborcza”
«Alkohol buff. Leser. Amatør popkultur banebryter. Avid baconaholic. Sosiale medier lærd. TV-ekspert. Profesjonell student.»