Home » De tapte 59 minutter og vant likevel. Kampen ble avgjort i tilleggstid i VM-semifinalen

PAP/EPA / Henning Bagger / VM-spill: Danmark – Norge

Sebastian Szczytkowski

Som forventet ble den første semifinalen i verdenscupen en jevn kamp. Norge hadde allerede tapt med seks mål, men de jaget ambisiøst til de tok igjen Danmark. I det siste minuttet av ekstraomgangene scoret hun det avgjørende skuddet til 29:28.

Fra kvartfinalen og utover er det kun europeiske lag som konkurrerer om verdenscupen. Den første semifinalen var en skandinavisk klassiker. Husmødrene kjempet mot nordmenn som de kjenner godt og som har kunnet komme under huden på dem tidligere. Ifølge bookmakere hadde Norge større sjanse til å vinne. Danskene hadde imidlertid ikke tenkt å gi opp banen.

Konfrontasjonene mellom disse lagene de foregående årene er innslaget av en tøff håndballkamp. I oktober 2010 beseiret Norge sine motstandere 28:21 og siden den gang har det ikke vært en kamp hvor seieren ble avgjort med mer enn tre måls margin. Det var opptil åtte slike møter. I 2023 var spillere fra Danmark ett mål bedre i Golden League.

Så snart semifinalen begynte, begynte Danmark å angripe de tilsynelatende overraskede nordmenns mål. Det ble ikke noe langt oppgjør eller bli kjent med rivalene. Vertene i turneringen scoret det første målet, og før Norge innså situasjonen økte ledelsen til 5:1. Det var en ganske god hovedstad.

SE VIDEOEN: #dziejesiewsporcie: Målvakten så akkurat ballen fly. For et mål!

Resultatet svingte etter hvert som første omgang skred frem. Danmark klarte å holde et øye med ledelsen, som ble redusert til to mål i verste fall, men økt til seks mål i beste fall. Før pause sto det 14:9 og fremfor alt hadde nordmennene noe å tenke på i garderoben.

På dansk side skilte Katrine Heindahl seg ut for sin offensive effektivitet. Hun ble på det sterkeste avvist av Henny Reistad. Norges problem var at etter første omgang hadde kun tre av deres representanter scoret minst ett mål. Økningen til 12:14 kort tid etter pause ga gjestene håp om et vellykket comeback. Danmark prøvde å score det første målet i over syv minutter etter pause.

Det så ut til å bli en spennende avslutning på semifinalen da lagene befant seg i en direkte duell. Helt til det kom til det 59. minutt, da Norges nesten 59 minutter lange jakt endte vellykket. Hun scoret et mål på 22:22. Etter en stund tok hun til og med ledelsen, men da stillingen var 23:23 var det nødvendig med ekstraomganger.

Avgjørelsen ble tatt der. De måtte vente til det 70. minutt av kampen på Norges avgjørende skudd til 29:28, som avsluttet et raskt angrep.

Sverige møter Frankrike i den andre semifinalen.