Home » Zelenskyj bør motta Nobels fredspris

Zelenskyj bør motta Nobels fredspris

by Gabriel ScottPolens president Duda og Litauens president Nauseda besøker Kiev


© SERGEY DOLZHENKO
Polens president Duda og Litauens president Nauseda besøker Kiev

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy bør motta Nobels fredspris – det ble foreslått lørdag av den norske parlamentarikeren fra Fremskrittspartiet Christian Tybring-Gjedde.

Salenski «kjemper for fred og er en stor inspirasjon for det ukrainske folket», begrunnet han forslaget sitt i Tybring-Gjeddes parlamentariske komité for utenrikssaker og forsvar.

Han la til at «Zelenskiy prøvde hele tiden å løse konflikten gjennom diplomati, forsøkte å roe retorikken og redde landet sitt fra katastrofe.» «Han gjorde det han kunne og (Russlands president Vladimir) Putin bestemte seg for å gå til krig,» understreket han.

Som stortingsrepresentant har Tybring-Gjedde rett til å nominere kandidater til Nobels fredspris. Søknadsfristen for 2022-prisen var imidlertid 31. januar. «La oss ikke diskutere formalitetene nå, Nobelkomiteen bør gjøre et unntak i en slik eksepsjonell situasjon», sier søkeren.

Den norske Nobelkomité har foreløpig ikke reagert på den norske politikerens forslag. Dette organet har ikke kunngjort nominasjoner på 50 år, og navnene på de nominerte til Nobels fredspris blir ofte kunngjort på forhånd av deres søkere.

Årets vinner av Nobels fredspris offentliggjøres i Oslo tidlig i oktober (PAP).

zys/fit/

You may also like

Leave a Comment