Home » Zelenskyy: Frihet bør ikke ha våpen som er verre enn tyranni (oppdatering)

Zelenskyy: Frihet bør ikke ha våpen som er verre enn tyranni (oppdatering)

by Gabriel Scott

Den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyy sa i en melding til nasjonen onsdag kveld at han søker våpenforsyninger til landet fordi «frihet skal ha våpen som ikke er verre enn tyranni». Han kunngjorde at han delte ut medaljer til 122 ukrainske forsvarere.

Zelenskyi understreket at ukrainere vil forsvare hver tomme av landet deres. «Vi vil ikke gi opp noe. Vi vil kjempe for hver meter av vårt territorium» – la han til.

Han sa at fredssamtaler med Russland fortsatt pågår, men foreløpig «er dette bare ord, ingenting konkret». Med henvisning til informasjon fra russisk side om tilbaketrekking av noen tropper fra Kiev, sa presidenten at Kiev ikke tror på slike forsikringer. «Vi tror ingen, ingen fine ord.»

Ukrainske styrker forbereder seg i Donbass-regionen på nye angrep fra russerne, som omplasserer troppene sine i regionen, sa han.

Han husket at han snakket med USAs president Joe Biden tidligere onsdag. «Jeg takket ham for den nye hjelpepakken for Ukraina,» la han til. Biden kunngjorde at Washington ville gi 500 millioner dollar i direkte bistand til Ukrainas budsjett.

«Jeg fortalte presidenten at USAs støtte til Ukraina er avgjørende (…). Hvis vi kjemper sammen (med våre allierte) for demokrati, kan vi be om hjelp i form av bevæpning, sa presidenten.

Selenskis samtaler med Biden inkluderte ytterligere bevæpning i Ukraina. «Jeg snakket også med Norge om samme sak, jeg ba også om hjelp i form av sanksjoner mot Russland,» la Zelensky til, og understreket at «frihet bør ikke ha våpen som er verre enn tyranni.»

Presidenten talte til Stortinget onsdag. Han viste til at den russiske invasjonen av Ukraina også utgjør en risiko for Norges grense mot Russland. Han ba myndighetene i Oslo om flere våpenleveranser og oppfordret Norge til å innføre ytterligere sanksjoner mot Moskva.

Det norske forsvarsdepartementet kunngjorde at de ville gi Ukraina ytterligere 2000 M72 anti-tank granatkastere som en del av den andre runden med militærhjelp.

Jeg snakket også med tronfølgeren til De forente arabiske emirater, prins Mohammad Ibn Zajed, om mattrygghet i dag og takket ham for den humanitære hjelpen og bistanden ved FN-forumet, sa Zelenskiy.

You may also like

Leave a Comment