Home » 10 steder på jorden som har endret seg på et år

10 steder på jorden som har endret seg på et år

by Peter Østbye

I anledning Earth Day presenterer Paris Match ti steder hvis landskap har endret seg det siste året.

Greenville eksisterer nesten ikke lenger.

I august i fjor døde flammene fra Dixie Fire. 75 % av byen ble ødelagt av denne brannen, som regnes som en av de verste brannene i USAs historie. «Byen er helt borte. Hun var knust og barbert. Det er ingenting igjen av byen, nesten ingenting», beklaget Eva Gorman, eier av en butikk i sentrum.

Øya La Palma skifter farge.

Per 19. september viste Cumbre Vieja-vulkanen tegn til ro i 85 dager og 18 timer. På den spanske øya La Palma dekket lava 1 250 hektar av øyas overflate, og økte den til og med…: strømmene som nådde havet størknet, og ga opphav til to halvøyer som økte arealet på øya med 44 hektar én og 5 ha for den andre. Ved episodens klimaks spydde vulkanen ut tusenvis av liter lava, og skapte boblende, fluorescerende bekker som veltet nedover fjellet, alt i en konstant summing. De 83 000 innbyggerne i La Palma vil ikke glemme jordskjelvene, heller ikke askeregnet, heller ikke de giftige gassene eller røyken som slapp ut fra vulkankjeglen, som tvang dem til å isolere seg, noen ganger i flere dager.

Hva kommer etter denne annonsen?

Øya Hunga-Tonga-Hunga-Ha’apai forsvinner.

I januar i fjor var vulkanutbruddet Hunga-Tonga-Hunga-Ha’apai, hørt så langt unna som Alaska, USA, mer enn 9000 kilometer fra Tonga, det største som er registrert på flere tiår. En massiv 30 kilometer lang soppsky som spredte aske, gass og sur nedbør over Stillehavsregionen ble umiddelbart etterfulgt av en tsunami. Tre dager etter det massive utbruddet ble dens vulkanske øy nesten ødelagt og nedsenket av vann.

Hva kommer etter denne annonsen?

Landsbyen Aceredo, som sank i 1992, dukker opp igjen.

I februar 2022, i det nordvestlige Spania, i Galicia, dukket landsbyen Aceredo opp igjen. Byen ble slukt i 1992 under idriftsettelse av Alto Lindoso-demningen på grensen til Portugal. Nesten 70 hjem dukket opp igjen på grunn av tørken. Spania har, i likhet med nabolandet Portugal, blitt rammet av tidlig og ekstrem tørke denne vinteren på grunn av lite nedbør i januar, som allerede antas å være den nest tørreste måneden på halvøya siden 2000.

Tongatapu-øya, ødelagt av tsunamien i Tonga.

Hunga-Tonga-Hunga-Ha’apai-utbruddet utløste en tsunami som ga 15 meter lange bølger. Rundt 100 hjem ble skadet, inkludert 50 på Tongas hovedøy Tongatapu, hvor to til fire tommer aske og støv falt.

Hva kommer etter denne annonsen?

Hva kommer etter denne annonsen?

Mariupol blir til ruiner.

Siden begynnelsen av den ukrainske konflikten har Mariupol, hvis fall ville være en stor seier for Moskva, vært i sentrum av den russiske offensiven. Etter å ha blitt redusert til ruiner etter to måneder med beskyting og beleiring, ble den en «martyrby». «Det er ikke en eneste uskadet bygning i Mariupol. En bokstavelig talt brent by», sa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy i en tale til det portugisiske parlamentet. «Russiske tropper har beleiret Mariupol i mer enn en måned (…). Hundretusenvis av sivile satt fast der, uten mat, uten vann, uten medisiner. Under konstant brann,» sa han.

Mananjary ble feid bort av syklonen Batsirai.

I februar gjorde en voldsom tropisk syklon kalt Batsirai på Madagaskar 94 døde og nesten 120 000 hjemløse. Noen malagasiske byer bærer fortsatt arrene etter volden i denne ekstreme klimaepisoden. I Mananjary, på østkysten av øya, der Batsirai slo til, ble 90 % av bygningene berørt. For det første er det påfallende at nesten ni av ti hus mangler tak. Harde boliger har revet fengslene deres. Nesten ingen av falafahusene, det vil si hus bygget av plantemateriale, har tålt vindens voldsomme.

Det grønne Okavango-deltaet i regntiden.

De utallige kanalene i Botswanas Okavango-delta er grønne hele året, men de omkringliggende gressområdene er bare grønne under sesongens regn. Disse bildene viser utviklingen av landskapet fra oktober 2021 til februar 2022. Disse satellittbildene ble produsert av selskapet Planet som en del av det Norge-ledede International Climate and Forest Initiative (NICFI).

Landsbyen Curah Roboan ble oppslukt av brennende aske.

Tidlig i desember 2021 utløste Semeru, en av Indonesias mest aktive vulkaner, et massivt utbrudd som drepte dusinvis på øya Java i Vest-Java. Vulkanen kastet ut askeplummer som ble til strømmer av brennende gjørme med regnet. Titusenvis av mennesker måtte evakueres og søkte ly i krisesentre. Den lille landsbyen Curah Roboan, nærmest krateret, ble ødelagt av den varme gjørmen.

Queensland ødelagt av monsterflommer.

På slutten av februar 2022 ødela styrtregn østkysten av Australia, og beveget seg fra Queensland mot New South Wales. Elver sprengte sine bredder og vannet flommet hus til taket. 200 000 mennesker måtte evakuere hjemmene sine på grunn av kraftig regn som tok livet av 13 mennesker, men byen Sydney ble til slutt skånet for den fryktede syndfloden.

You may also like

Leave a Comment