Home » 12 norske departementer blir ofre for hackere – Computerworld

12 norske departementer blir ofre for hackere – Computerworld

by Gunnar Garfors

Den norske regjeringen varslet at IT-systemene til tolv norske departementer var rammet av cyberangrep.

– Vi ser svært alvorlig på denne hendelsen, sier kommunal- og regionalminister Sigbjørn Gjelsvik, sitert på Aftenpostens nettsider. «Vi har identifisert en sårbarhet i plattformen til en av våre leverandører. Den svakheten er nå utbedret, sa Erik Hope, leder av det offentlige etatet med ansvar for å yte tjenester til offentlige avdelinger, på en pressekonferanse. Angrepet ble oppdaget på grunn av «uvanlig» bevegelse på plattformen, sa Hope, og nektet å gi detaljer. Han ble oppdaget 12. juli og har vært under politietterforskning siden den gang. Hope la til at det er for tidlig å si hvem som sto bak angrepene og hvor stor innvirkning de hadde. Statsministerens kontor og utenriks-, forsvars- og justisdepartementene har ikke lidd under å bruke en annen IT-plattform enn resten av Norges departementer.

Norsk statlig sektor har tidligere blitt rammet av nettangrep, blant annet i juni 2022 da et DDoS-hack tilskrevet en «pro-russisk kriminell gruppe» skjedde. Norge, et NATO-medlem, gir militær, humanitær og økonomisk støtte til Ukraina i kampen mot Russland.

Sjekk også:

Antall cyberangrep i Norge tredoblet seg mellom 2019 og 2021, sa landets cybersikkerhetsbyrå i sin siste risikovurderingsrapport som ble utgitt i februar. Antall alvorlige hendelser av denne typen var tilsvarende i 2022 til 2021.

Kilde: PAP

You may also like

Leave a Comment