Home » 2. runde i sjakk-VM: Daring Carlsen scorer remis

2. runde i sjakk-VM: Daring Carlsen scorer remis

by Thure Lindhardt

Den regjerende verdensmesteren GM Magnus Carlsen fra Norge og hans russiske rival GM Ian Nepomniachtchi møttes i dag i den andre kampen i FIDE World Championship i Dubai. Etter uroen ved åpningen og Carlsens interessante – om ikke nødvendigvis presise – trekk midt i kampen og Nepos for kjappe reaksjoner, endte kamp 2 uavgjort.

På en annen tønne viste det seg at en av personene som jobbet på showet Hun hadde en positiv koronavirustest. Tredje runde starter i morgen klokken 13.30 polsk tid.

Hvor og hvordan kan jeg se verdensmesterskapet i FIDE?

Gårsdagens kamp endte uavgjort etter 45 trekk. Nepomniachtchi tok en liten ledelse etter debuten, men de forsvarende mesterne satte ham under massivt press midt i kampen da begge spillerne var forbi forberedelsene. Nordmannen hadde initiativet i sin posisjon, men russeren nøytraliserte det takket være det eksakte spillet i finalen (som er verdensmesterens kjennetegn). Begge spillerne virket ikke fornøyde med resultatet på pressekonferansen. Likeså fansen som håpet på et vellykket spill.

Spillere før starten av den andre kampen i VM-spillet. Foto: Eric Rosen / FIDE.

Så snart begge spillerne nådde scenen, var alle øyne rettet mot Carlsen da fansen var nysgjerrige på å se Carlsens første trekk i hans første hvite kamp. Etter gårsdagens trekning ble det spekulert mye på internett rundt Carlsens debutvalg.

Vi husker dette i kampens første kamp i 2018. Med GM Fabiano Caruana avgjorde han 1.d4. Vil han gjøre det samme i dag selv om kampen med amerikaneren endte uavgjort, eller vil han spille Nepo 1.e4 som i går og gå med på den velkjente russeren Najdorf? Under Chess.com-sendingen noen minutter før kampstart foreslo IM Daniel Rensch til og med 1.c4 og ulike sekvenser som førte til interessante variasjoner.

Chess.coms Twitter-følgere fikk tenke på hva som skulle skje i det spillet.

Magnus Carlsen utfordrer motstanderen sin psykologisk
Verdensmesteren spilte en psykologisk kamp med motstanderen før kampstart. Foto: Eric Rosen / FIDE

Selv om FIDE-president Arkady Dvorkovich foreslo 1.e4 da han gjorde sitt første trekk, valgte Carlsen 1.d4. Nepomniachtchi svarte 1 … Nf6 og Carlsen flyttet 2.c4. Noen få skritt tok posisjonen til det katalanske partiet, en debut som Carlsen nylig gjorde ved verdensmesterskapet i FIDE i 2021.

Carlsen spilte veldig raskt mens russeren trengte mer tid til å ta avgjørelser. Ifølge Caruana beviser dette at nordmannen er godt forberedt til debuten. Amerikaneren la til: «Hvis Nepo fortsetter å spille slik Magnus forberedte seg, vil han ha det bra en stund, men så vil han spille mot datamaskinen, noe som ikke er veldig gode nyheter for ham.»

Hvis Nepo fortsetter å spille slik Magnus forberedte seg, vil han ha det bra en stund, men så vil han spille mot datamaskinen, noe som ikke er gode nyheter for ham.

— Fabiano Caruana

I sin serie «Angrep på katalansk» viser GM Georg Meier hvordan man angriper i det katalanske partiet. Prøv det i dag og lær av en ekspert i verdensklasse!

Angrip med katalanerne

På trekk 11 hadde Nepomniachtchi noen problemer med å ta en avgjørelse. Nå bestemte Carlsen seg for å tvinge motstanderen til å ta en avgjørelse om d5-ridderen ved å spille e4. Det beste, ifølge Caruana, var 12 … Nb4, «hvis Ian ikke vil risikere å fange sin ridder og miste kontrollen over den hvite dronningens vinge.»

Selvfølgelig så den russiske sjakklederen det og spilte 12 … Nb4, og verdensmesteren svarte uten å tenke på et minutt 13.Qe2, som Nepo ga med en lynrask reaksjon i form av 13. ble besvart … Nd3. Så så vi Carlsens lengre refleks i speilet.

Etter hvert kom det til 14.e5, og kommentatorene var enige om at Carlsen hadde forarbeidet bak seg, men kjente godt til stillingen. 14 … Bb7 var Nepos umiddelbare svar og resulterte ifølge Caruana i en veldig skarp posisjon.

På trekk 19 tilbød Carlsen en ny bonde, men motoren godkjente det ikke, noe som ga Black en liten fordel, men GM Hou Yifan, som besøkte studioet vårt, fant det veldig interessant og – på betingelse av at Carlsen gjorde det godt utført, han telte det og du vet han hadde – helt rett.

Det tok Carlsen et øyeblikk å bestemme seg for om han skulle spille den 19. SD6. Nepo spilte 19 … Nb3, som nordmannen svarte igjen, på en måte som maskinen hadde dårlig dømt: 20.Bb1. Imidlertid påpekte Caruana at White fortsatt har mye å spille. Etter å ha byttet ut enkle brikker virket stillingen mer lovende for utfordreren enn for den forsvarende mesteren.

I løpet av flyttingen begynte 27.-plassen å få en bundet karakter, i hvert fall etter våre eksperters oppfatning. Så var det noen små Carlsen-tabber og Nepomniachtchis unøyaktigheter, men tre timer etter det uventede første spillet virket uavgjort uunngåelig. I mellomtiden har det kommet noen interessante forslag angående Blacks mulighet midt i spillet.

På veien ble posisjon 31 uavgjort og det ble klart at Magnus var så heldig å unngå nederlag til tross for gode forberedelser – det samme var Nepomniachtchi dagen før, som også spilte hvit.

Etter 40 trekk og 60 ekstra minutter for spillerne ble minnet om 12 remiser fra forrige tittelkamp levende. På trekk 33 var det et sluttspill på brettet der Magnus hadde mindre kvalitet for en bonde. Sjansene for at begge spillerne skulle vinne spillet var svært små, men Caruana sa at Black måtte være forsiktig.

Det viste seg at spillerne var mye mindre motiverte enn i starten av kampen. Ikke så rart, da de fant ut at begge hadde mistet sjansene sine til seier. Likevel fortsatte de å kjempe, og prøvde å få så mye ut av stillingene sine som mulig. Kommentatorer prøvde å finne noen muligheter for hver side, mens det 34. Kh3-trekket tydelig sjokkerte dem:

Med mindre enn 4 minutter på klokken, fortsatte den nåværende mesteren å skape problemer for sin rival som bare kunne parere trusler. «Jeg tror det nå også er et spørsmål om stolthet,» la Caruana til. På det 39. trekket begynte spenningen til spillerne, som ble følt i spillerommet, å påvirke ikke bare kommentatorene, men fremfor alt nettseerne.

Spenningen var på topp da Magnus sin tid rant til null og Nepomniachtchi fortsatt var inne på 4 minutter. Tross alt, etter bondebyttet, fikk begge spillerne en forlengelse, og fansen kunne trekke pusten dypt og ta øynene fra monitorene for å støtte sine favoritter i fred. Nepo – på slutten av dette punktet eller Carlsen – presser til og med en dråpe vann ut av steinen. Begge spillerne forlot spillrommet i noen minutter, synlig lettet, for å samle tankene sine og lage en plan for resten av spillet; det var en avslutning der hvit hadde flere bønder, men det var en teoretisk remis.

Så snart de begge kom tilbake til brettet, begynte de å forfølge intensjonene sine ved å spille sluttspillet ganske raskt. Først var det utveksling av damer (42 … Qf5 + 43.H: f5 W: f5), og på trekk 47 gjorde Magnus litt plass, men posisjonsvurderingen endret seg ikke, det ble fortsatt remis. Det tok lang tid før spillet beveget seg da verdensmesterne prøvde å vise sitt geni i finalen, men Caruana kommenterte: «Det vil ikke fungere uten Ians hjelp fordi det er en tapt uavgjort.»

Til slutt ble det enige om å dele poenget etter 58 trekk, og Caruana følte at White burde være mer fornøyd med resultatet. Påpekte at Carlsen ofret kvalitet som han ikke fikk fullt ut kompensert for, og Nepomniachtchi hadde klart bommet på sjansene sine.

Nok et slips
Nok en uavgjort i VM-spillet. Foto: Eric Rosen / FIDE.

Før dette trekket ga hvit bort den andre bonden (den på e5)! 18 … Sac6, et veldig sterkt trekk, korrigerer ridderen med a6 og forkaster fremfor alt bondeofferet, mens aksept av offeret (18 … N: e5) møter 19. Ng5, og deretter truer hvit den svarte ridderen på e5 og indirekte angriper bonden på e6. I tillegg er det mulige emner for: b5. I stedet forbedrer svart definitivt sin svakeste brikke, truer med å erstatte Knight, forenkle posisjonen og få kvalitet etter Nb3. Gjennomgå viktige øyeblikk i spillet, forklaringer fra treneren, angre feil osv. med det revolusjonerende feilanalyseverktøyet fra Chess.com.

Carlsen Nepo verdenssjakk

Chess.com Game of the Day Collection

region etternavn Presedens 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 Resultat
Magnus Carlsen 2855 ½ .½ . . . . . . . . . . . . 1
Ian Nepomniachtchi 2782 ½ ½ . . . . . . . . . . . . 1

Spillerne var slitne og litt deprimerte da de kom til pressekonferansen. På spørsmål om hva som kan gjøres for å stoppe kappløpet av tanker, svarte Nepomniachtchi med et smil: «Ingenting. Du kan gå en tur, høre på musikk, men tankene dine er alltid på festen.»

Carlsen svarte på dette spørsmålet: «Forbered deg på neste kamp.» Da det ble nevnt at han skulle ha hvitt i de siste avgjørende kampene fordi det ikke ble fargeskifte midt i kampen, svarte nordmannen at han var fornøyd med det.

Det ble stilt flere spørsmål om Carlsens valg av det katalanske partiet og Nepomniachtchis følelse ved åpningen. Mike Klein fra Chess.com spurte Nepo hvordan han så på forholdene i Dubai som en utfordrende måte.

Begge spillerne var mer avslappet mot slutten av konferansen, og Carlsen spøkte til og med på spørsmål om hvem av verdens beste spillere som ville likt å se en VM-kamp hvis han ikke hadde spilt den selv. Han lo: «Ærlig talt, jeg bryr meg ikke!» Og hele publikum lo også.


Chess.com-dekning er drevet av Coinbase. Hvis du ønsker å foreta ditt første kjøp av kryptovaluta eller er en erfaren trader, er Coinbase noe for deg. Tjen kryptovalutaer ved å lære med Coinbase Earn, bruk avanserte funksjoner, få eksklusive belønninger når du handler med Coinbase-kortet osv. Lær mer på Coinbase.com/chess.


Tidligere rapporter:

You may also like

Leave a Comment