Home » Kandidatsjakkturnering: Jan-Krzysztof Duda tapte for fjerde gang

Kandidatsjakkturnering: Jan-Krzysztof Duda tapte for fjerde gang

by Erlend Loe

Russeren, som spiller under FIDE-flagget, koblet White med Ungarns Richard Rapport, og sikret det manglende halvpoenget. Når vi går inn i siste runde av de ni farligste rivalenes prestasjoner, er Nakamura 1,5 poeng foran Nakamura.

Se også: We Know the Winner of the Candidates Chess Tournament

Vinneren av turneringen, som arrangeres på Palacio de Santona i den spanske hovedstaden, skal møte Magnus Carlsen i neste års VM-kamp. I fjorårets tittelkamp i Dubai møtte Niepomniaszczi en nordmann og tapte klart 3,5:7,5.

Søndagskampen til den 24 år gamle stormesteren fra Wieliczka, 15. plass på FIDE-rankingen, 10 år eldre og 11. plass på verdensrankingen, var dagens lengste, og endte etter nesten fem timers spill og 52 trekk.

«På sin debut valgte Duda Najdorf-varianten. En veldig interessant posisjon dukket opp, som var den mest spilte av alle kampene i denne runden. Der ble det skapt mange muligheter. Janek tok en gang en bonde, som motstanderen hadde en viss kompensasjon for, men senere gjorde han en feil og ga ham en stor fordel, som han dessverre ikke brukte. Han gikk selv inn i en veldig uklar posisjon, hvor han senere gjorde en feil og i et avsluttet nederlag» – sa PAP fire ganger polske mester Jolanta Zawadzka, og kommenterte spillet for sjakk.24.

Tidligere har begge konkurrert to ganger i klassisk sjakk. I januar 2018 vant amerikaneren Gibraltar Masters-turneringen med svart, spillet i den syvende runden i Madrid var mislykket.

I ytterligere kamper av 13. runde skiltes Tejmur Rajabov fra Aserbajdsjan med amerikaneren Fabiano Caruana, og heller ikke den franske representanten Alireza Firouzja kunne avgjøre duellen med kineseren Ding Liren.

Duda, som har én seier, åtte uavgjorte og fire tap, samlet 5 poeng og er nummer sju. Firouzja har den samme prestasjonen, foran hennes rapport – 5,5. Dette betyr at de yngste spillerne i turneringen og spillerne som debuterer i den stenger klassifiseringen.

«Jeg tror at Janek ikke spiller på sitt høyeste nivå i Madrid. Det er absolutt ikke lett i en turnering som denne. Det er første gang han spiller denne typen begivenheter, og i en konkurranse som denne er opplevelsen og det mentale og psykologiske aspektet spesielt viktig viktig. Det er absolutt en god leksjon for ham, og jeg er sikker på at han vil gjøre det bedre neste gang» – la Zawadzka til.

Mandag, i siste 14. runde, møter polakken den hvite med Niepomniaszczim, som var ubeseiret i turneringen.

Premiepotten er $500 000. Vinnerne av de tre første plassene vinner: 48, 36 og 24 tusen. Hull. For hvert halve poeng som scores, vil deltakerne også motta $3,5 tusen.