Home » Russland utpresser Tyskland i økende grad på grunn av gass

Russland utpresser Tyskland i økende grad på grunn av gass

by Gunnar Garfors

Gazprom stanset i går gassforsyningen til Tyskland via gassrørledningen Nord Stream 1 i forbindelse med oppstart av bevaringsarbeidene, som ifølge det russiske selskapet skal vare minst frem til 21. juli.

Russisk gassutpressing

Tyskland frykter imidlertid at forsyningsavbruddet kan vare lenger og at Russland, under påskudd av sparetiltak, kan stoppe gassforsyningen på sikt og dermed utpresse ikke bare Tyskland, men også andre vesteuropeiske land.

Tidligere begrenset Gazprom forsyninger til Tyskland via Nord Stream1, med henvisning til den langvarige renoveringen av Simensa-turbinen som ble brukt i den gassrørledningen i Canada, og nylig også en blokade av overføringen til Russland på grunn av sanksjoner innført av Canada mot dette landet.

Tyskland har politisk tvunget Canada til å trekke seg fra disse sanksjonene, og som et resultat vil turbinen bli fraktet til Tyskland, som vil bli overlevert til Russland (for å omgå sanksjonene), men ifølge Tysklands økonomi- og klimaminister Robert Habeck selv, Russere trenger ingen turbin fra Canada for å transportere gass gjennom Nord Stream1 gassrørledningen (dette er faktisk tilfelle siden turbinen som betjenes i Canada er en av de syv turbinene som brukes til å transportere gass gjennom Nord Stream1).

Den føderale regjeringen gir allerede informasjon om alvorlige restriksjoner på gassforsyningen høst og vinter for industrien, men også for kommuneøkonomien og til og med husholdninger, og oppfordrer til å spare alle typer energi.

Restriksjoner på leveranser til Europa

Etter at Russland destabiliserte gassmarkedet i Vest-Europa høsten i fjor, og fikk gassprisene til å øke nesten tidoblet, reduserer landet konsekvent gassforsyningen også i år.

Ifølge analytikere var gassforsyningene fra Russland til Europa i dette halvåret nesten 1/3 lavere enn i første halvår 2021, dvs. med nesten 30 milliarder m3, og utgjorde kun om lag 69 milliarder m3, til tross for svært gunstige priser for Gazprom.

Gazprom bruker heller ikke full kapasitet til å transportere gass til Vest-Europa gjennom gassrørledninger gjennom Ukraina, og forklarer dette med de pågående militære operasjonene på dette landets territorium og trusselen de utgjør for gassinfrastruktur (det er interessant at disse aktivitetene drives av Russland og sette transitt av russisk gass i fare). Denne informasjonen bekrefter at Russlands politiske beslutninger konsekvent destabiliserer gassmarkedet i Vest-Europa og denne høsten og vinteren har til hensikt å føre til en ny bølge av prisøkninger og muligens fysisk mangel.

De månedlange, sene, fordi sene, men likevel oppløftende handlingene til Russland – og dets politiske og økonomiske fløy Gazprom – på gassmarkedet rystet opp både makthaverne i Tyskland og de ansvarlige i de europeiske institusjonene.

Allerede den kraftige økningen i gassprisene på det europeiske markedet i fjor høst førte til at toppledere i EU endelig begynte å si offentlig at Moskva kunne bruke gassforsyninger til å utøve politisk press på Vest-Europa.

Rett før Russland invaderte Ukraina i begynnelsen av februar, sa EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen til Europa 2022-konferansen i Tyskland at «Kremlin bruker gassforsyninger som et politisk forhandlingskort, så Europa må få større energiuavhengighet og samarbeide med pålitelig gass. leverandører».

Hun la til at «til tross for sin rekordpris og høye etterspørsel etter denne varen, er Russland tydeligvis ikke interessert i å øke gassforsyningen til Europa, som er en veldig merkelig måte å drive forretning på.»

Avslutningsvis bemerket hun at «vi bygger et partnerskap med USA om energisikkerhet, som først og fremst dreier seg om å øke forsyningen av flytende naturgass LNG, vi snakker også med andre gassprodusenter, som Norge, om å øke forsyningene til Europa.»

oppvåkning fra sløvhet

Med et polsk ordtak kunne man si «bedre sent enn aldri», men det er ingen tvil om at både Tyskland og EU-institusjonene begynte å våkne opp fra en slags sløvhet i oppfatningen av Gazproms aktiviteter i EU-landene.

United Right-regjeringen, som har behandlet gassforsyninger som et slags politisk våpen mot Polen, har advart EU-institusjoner, samt hovedprodusenten av russisk gass i EU Tyskland, i flere år om at både Nord Stream1 og Nord Stream2 er brukes som politisk løftestang.

Polen er det perfekte landet å følge når det gjelder politikken om uavhengighet fra gassforsyninger fra Russland, selv om det har møtt mange interne og eksterne hindringer på veien.

Byggingen og igangkjøringen av gassterminalen og den kommende idriftsettelse av gassrørledningen Baltic Pipe gir gode sjanser for at Polen endelig vil klare seg uten gass fra Russland fra 1. januar 2023. På denne måten er muligheten for gassutpressing av landet vårt, som Gazprom har brukt mange ganger, definitivt over, spesielt om høsten og vinteren, da etterspørselen etter gass vokste og ytterligere engangsforsyninger måtte forhandles.

Tyskland og EU som helhet ser også ut til å velge å «følge i Polens fotspor».

You may also like

Leave a Comment