Home » Kontrakter for Baltic Pipe. PGNiG svarer: «Forhandlingene er i et kritisk tidspunkt»

Kontrakter for Baltic Pipe. PGNiG svarer: «Forhandlingene er i et kritisk tidspunkt»

by Gunnar Garfors

Gassrørledningen Baltic Pipe skal etter planen starte i drift i slutten av september i år. Å bygge og drive det er imidlertid ikke alt. Den må fortsatt fylles med gass, og det har vi et problem med fordi kontraktene for levering av råvarer ennå ikke er ferdigstilt.

Fylling av Baltic Pipe er en prioritet for PGNiG

PGNiG kunngjør offisielt at selskapet siden 2017 har kontrahert mesteparten av den planlagte kapasiteten på 10 milliarder kubikkmeter for perioden fra 1. oktober 2022 til 30. september 2037.

Videre, da han tiltrådte ved PGNiG, sa president Iwona Waksmundzka-Olejniczak «besluttet å intensivere arbeidet med optimal fylling av Baltic Pipe-kapasiteten reservert av PGNiGgi disse aktivitetene absolutt prioritet.»

Disse oversettelsene overbeviser imidlertid ikke ekspertene. I følge Andrzej Sikora, president for Institutt for energistudier, er det på tide å gjøre dette klart. – Når gassforsyningskontrakter faktisk signeres, er det verdt å presentere dem til slutt. Forsikringer om at vi er på den sikre siden i denne saken er ikke lenger nok – sier eksperten.

Grażyna Piotrowska-Oliwa, tidligere president i PGNiG, mener derimot at håpet om gratis kontrakter for norsk gass på grunn av reduksjonen i gassleveranser via Nord Stream 1 faktisk er et mirakel.

Resten av artikkelen under videoen

Se også: Russlands «absurde utpressing»? «Polen kan takle noe sånt»

PGNiG svarer: «Effektive forhandlinger som stillhet»

PGNiG reagerte på publikasjonen vår. Selskapets tjenestemenn etterlyste kommentarer sier at gruppens motvilje mot å avsløre informasjon om kontrakter for Baltic Pipe er berettiget og hovedsakelig på grunn av vanskelighetene med forhandlingene.

– De er nå i et kritisk øyeblikk. Avanserte samtaler pågår for tiden med store aktører, vi ønsker å legge til nye segmenter til vårt tilbud. Vellykkede forhandlinger «som stillhet» – informer selskapets representanter i et intervju med money.pl.

De legger til at på grunn av dette vil ikke PGNiG gi en offisiell kunngjøring før den er i stand til det.

Forhandlerne jobber under et enormt press

PGNiG viste også til informasjonen vi ga om at flertallet av forhandlerne som tidligere hadde kontrakter for Baltic Pipe ikke lenger er i selskapet. Vi skrev også at rundt et dusin direktører nylig forlot selskapet.

Hvordan forklarer PGNiG dette? Ifølge selskapets representanter selv Å forlate selskapet er mye mindre, og de fleste styremedlemmer har valgt å forlate seg selv. – Målet vårt er ikke å avskjedige fagfolk, spesielt i et så kritisk øyeblikk – sier representantene for PGNiG.

Samtidig innrømmer våre samtalepartnere at forhandlingsteamet har en virkelig vanskelig oppgave for tiden. Årsaken? Konkurranse med utenlandske konkurrenter. Legg til dette de stigende gassprisene og den enorme etterspørselen etter blått drivstoff, som er et resultat av energikrisen knyttet til krigen i Ukraina.

Så forhandlerne jobber under et enormt press. Bakgrunnen for forhandlingene ble nylig avslørt av «Puls Biznesu». Ifølge magasinets funn tilbød den polske siden Equinor, et norsk statskontrollert energiselskap, en mulighet til å delta i investeringer i vindparker i den polske delen av Østersjøen. Et lovende område der den norske gruppen allerede er aktive sammen med Dominika Kulczyks Polenergia.

Ifølge «PB» skulle et slikt ess i ermet overbevise Equinor om å selge en ekstra mengde blågass til Polen og ikke til andre land som også ønsker å klare seg uten russisk gass.

Til høsten vil det være gassmangel over hele Europa

I mellomtiden fortsetter regjeringen å insistere på at det ikke er noe å bekymre seg for. Anna Moskwa, klima- og miljøminister annonserte nylig at vi er dekket for denne sesongen fordi vi allerede har 100 prosent. Bensin på lager.

Men ikke bare eksperter, men også representanter for regjeringskoalisjonen tror ikke på disse kunngjøringene. Janusz Kowalski – en tidligere PGNiG-visepresident, medlem av den regjerende koalisjonen og leder av parlamentarisk gruppe for energisuverenitet – hevder at vi står overfor den største krisen på flere tiår, og til høsten vil det ikke komme gass i det hele tatt fra Europa .

Det beviser også nestlederen i sin analyse Lanseringen av Baltic Pipe vil ikke hjelpe oss mye fordi PGNiG ifølge ham ikke har kontrahert større volumer gass i Norge.

– Etter lanseringen av Baltic Pipe importeres det samme volumet på en annen måte. Tsjekkia og Slovakia har heller ingen egne felt og forsynes med gass fra Nord Stream fra øst eller fra Tyskland – anslår Kowalski.

Varamannen legger til at man etter hans mening ikke kan regne med ytterligere gassimport fra disse retningene. Et alternativ er Klaipeda gassterminal, men volumet som er tilgjengelig der vil være av interesse for Finland og de baltiske landene, som også er avskåret fra naturgass fra Russland. Kowalski hevder at vi bare kan utvinne rundt 4 millioner kubikkmeter gass på denne måten.

Varamannen gjør også oppmerksom på at nesten 100 prosent. Selv å fylle opp lagrene vil ikke hjelpe oss mye, for bensin holder i ca 25 dager. Senere synker lagringskapasiteten til rundt 15 millioner kubikkmeter per dag. – Det kan derfor antas at bensinen vil gå tom etter cirka 30 dager i dårlig vær, og etter 100 dager i godt vær – anslår Kowalski.

Nylig husket Marek Kossowski, tidligere president i PGNiG, dette i et intervju med money.pl Polske gasslagre kan bare inneholde rundt 3 milliarder kubikkmeter gass. «Så det er ganske fornærmende å si at vi ikke trenger å bekymre oss for noe lenger. I praksis betyr det å dekke Polens behov i en måned med ett stykke, om vinteren kan det være nok i en kortere periode, anslo han.

Agnieszka Zielińska, money.pl-journalist

Vurder kvaliteten på varen vår:

Tilbakemeldingen din hjelper oss med å lage bedre innhold.

You may also like

Leave a Comment