Gassrørledningen Baltic Pipe skal etter planen starte i drift førstkommende tirsdag 27. september og pumpe naturgass fra Norge fra 1. oktober (i år er det planlagt levert 3 milliarder m3 gass gjennom rørledningen til Polen). ). Norges statsministre Jonas Gahr Store og Danmark Mette Frederiksen, regjeringssjefer i land som er overbevist om å gjennomføre denne fellessatsingen med Polen for tredje gang, kommer til Polen for åpningen.
I 2001 ble forhandlinger for gjennomføringen av denne investeringen ført av AWS-regjeringen til statsminister Jerzy Buzek og det ble avtalt at nordmennene skulle bygge en gassrørledning langs bunnen av Østersjøen til den polske kysten (Niechorze), men neste regjering av Leszek Miller brøt avtalen i 2003, og uttalte at overflødig gass var vår.
Forhandlingene ble suspendert under Tusks regjeringstid
Nok en gang ble en avtale med disse landene forhandlet frem av den første lov og rettferdighet-regjeringen i 2006-2007, men i 2009 ble den brutt av regjeringen til Donald Tusk, som forberedte seg på å signere gassforsyninger med Russland under traktaten , som skulle gjelder til 2037. Rett etter valgseieren i 2015 vendte United Right-regjeringen tilbake til disse forhandlingene, og etter lange forhandlinger ble nordmenn og danskene overtalt til å gjennomføre dette prosjektet. Investeringen startet i 2018 og til tross for noen vanskeligheter (av miljømessige årsaker ble byggingen av gassrørledningen i Danmark forlenget) ble den fullført i sommer og etter driftstester vil den offisielt åpnes neste uke.
La oss minne om at Baltic Pipe-prosjektet består av ikke mindre enn 5 elementer: tilkobling av det norske systemet i Nordsjøen med det danske systemet, utvidelse av gasstransportruten gjennom Danmark, bygging av en gasskompressorstasjon på den danske øya Sjælland , en offshore gassrørledning fra Danmark til Polen med en mottaksterminal og fra utvidelsen av det polske langdistansenettverket. Baltic Pipe er planlagt å ha en transportkapasitet på 10 bcm gass årlig fra Danmark til Polen og 3 bcm fra Polen til Danmark, noe som også vil tillate transport av gass produsert av PGNiG fra egne felt på norsk kontinentalsokkel og i Nordsjøen. Gassrørledningen Baltic Pipe er et nøkkelselskap for å sikre gassforsyningssikkerheten i Polen, fordi etter utvidelsen av gassterminalen i Świnoujście, som vil tillate mottak av rundt 9 milliarder m3 flytende gass og økning av egen produksjon også i 2022 Ved å ta i bruk to sammenkoblinger, som forbinder oss, Litauen og Slovakia, vil vi ha garantert gasssikkerhet allerede i april i år, til tross for Russlands blokkering av gassforsyninger til Polen.
Vi er uavhengige av gassforsyninger fra Russland
På denne måten vil «Balitic Pipe» allerede være et annet vindu til verden av det polske gasssystemet innen utgangen av 2022, og dessuten vil vi på denne måten ikke være i stand til realistisk å diversifisere gassforsyningen fra Russland til markedene til andre Sentral- og østeuropeiske land». Med EU-statene sør for Polen (inkludert Tsjekkia) er i intensive samtaler om å utvide sine gassnettverk i nord-sør retning slik at de også kan levere ikke-russisk gass fra nord. implementering av denne investeringen betyr ikke bare Polens fullstendige uavhengighet fra gassforsyninger fra Russland, men også muligheten for å forsyne andre land hvis de ble berørt av den russiske gassembargoen etter den russiske aggresjonen mot Ukraina. Etter beslutningene fra EU-kommisjonen om å forlate Russland energiressurser, de i landet vårt under rettsstaten og egenkapitalbygd gassinfrastruktur (gassterminal i Swnioujście , Baltic Pipe, sammenkoblinger) tillater implementering av denne beslutningen ikke bare av Polen, men også av andre europeiske land i Midtøsten.
«Ølforsker. Kommunikator. Typisk oppdagelsesreisende. Sertifisert student. Faller mye ned.»