De finnes i mange basismatvarer – yoghurt, brød eller søte drikker. Visse stoffer som forbedrer smaken, fargen eller holdbarheten til et produkt kan forårsake kreft. Regjeringene i mange land velger til og med å forby bruken av dem fordi, mens de øker kostnadene ved matproduksjon, reduserer de senere kostnadene for kreftbehandling. Et slikt skritt ble tatt av blant annet Sverige og Norge Vil Polen gjøre det samme de neste årene?
Som portalen WP abcZdrowie.pl melder, er det mange slike stoffer i produktene som kjøpes hver dag. Derivater av natriumnitritt (E250) og natriumnitrat (E251) er spesielt helsefarlige. for konservering av pålegg og pølser. Ifølge eksperter bør bruken av dem være ansvarlig for opptil 50 000. verdensomspennende dødsfall. Selv om dette er et relativt lite tall på global skala, vil antallet øke etter hvert som vi tilfører flere farlige stoffer.
Og listen er nesten like lang som Mendeleevs bord. Portalen viser blant annet de såkalte The six fra Southampton, inkludert guloransje S (E100), tartrazin (E102) og allurarød (E129), er ofte brukte fargestoffer for å fremheve fargen på søtsaker eller visse drikker.
– En annen farge som bekymrer meg er Quinoline Yellow, som ikke bare tilsettes mat, men også brukes mye i farmasøytisk industri. Mange siruper til barn er farget med det, og det finnes også i hermetisk frukt, pynte- og konfektmasser, desserter, kosttilskudd og medisiner i form av tabletter. Quinoline Yellow finnes også i såper, tannkremer, kosmetikk og tatoveringsblekk – sier Dr. n.med i et intervju med portalen WP abcZdrowie. Magdalena Cubała-Kucharska, spesialist i familiemedisin og medlem av Polish Nutrition Society.
Også farlige er fosfater, som skal tjene som antioksidanter for å bevare kortlivede produkter. Vi møtte en gang en situasjon der det butikkkjøpte kjøttet beregnet på at katten skulle spise begynte å hellige seg etter noen timer i bollen om natten. Det så imponerende ut, men jeg tror ikke vi vil ha det i magen. Katten ville heller ikke, så han bare snuste på den og gikk.
Fosfater som natriumfosfat (E 339) kan forstyrre nyre- og hjertefunksjonen og påvirke fordøyelsessystemet.
En annen gruppe «E» som ble svartelistet er inkl. parabener. Propylparaben (E216) brukes noen ganger som emulgator og konserveringsmiddel i medisiner og kosmetikk. Selv om det allerede er forbudt i EU, kan det ofte finnes i produkter fra utenfor EU. Ifølge forskere kan det blant annet bidra til utvikling av brystkreft.
Det er verdt å ta en titt på hva vi spiser og hva vi bruker.
«Internettjunkie. Sertifisert problemløser. Uunnskyldende nettnerd. Total kaffespesialist. Faller mye ned. Lidenskapelig twitterekspert. Generell baconelsker.»