Sverige lukter kanelsnurrer og hvordan lukter Norge?
Norge lukter også av kanel, men også av andre krydder. Jeg vil også legge til smaken av spisskummen, som ofte brukes i alkoholindustrien. Det er også lukten av fisk og sjømat, men på en positiv måte og ikke i fiskebutikksammenheng.
Hva er Norges nasjonalrett? Jeg leste om denne lapskausen i et intervju med Henry Notaker, en norsk historiker, forfatter av bøker om mat og kultur fårikål. Er det sant?
Å velge en rett er relativt vanskelig fordi historisk sett var kostholdet sterkt avhengig av geografi. Farikal det er absolutt en av de mest populære rettene, men om det er en nasjonalrett for alle er vanskelig å si. Konseptet med nasjonalt kjøkken er ganske ungt og har for det meste en markedsføringskarakter. Selv bruker jeg forresten ofte forkortelsene polsk, norsk og japansk kjøkken, fordi det gjør kommunikasjonen mye enklere. For å komme tilbake til spørsmålet vil jeg nevne noen domstoler i Norges tilfelle. Farikaldvs. fårekjøtt (lam) med kål, er ofte inkludert i tradisjonelle retter som: lutefisk tilberedt med torsk og servert på helligdager. Det må heller ikke mangle kjøttkakerdvs. kjøttboller.
Hvordan har dette landets kjøkken vært gjennom historien? Er det veldig forskjellig fra naboens kjøkken?
Det norske kjøkkenet deler elementer med kjøkkenene i Danmark, Sverige, Finland og Island. Det er også forskjeller. Sammenlignet med sine svenske og danske naboer har fisk hatt en større andel av kostholdet i Norge gjennom århundrene. Nordmenn spiser mindre kjøtt, spesielt svinekjøtt. I tradisjonell mat er det mange fårekjøttretter. Den viktigste grøten er den som er tilberedt på grunnlag av hvetemel, fløte og mye smør. Forskjeller er ofte skjult i måten å servere på og tilsetningen.
Hva var det vanskeligste for deg da du jobbet med boken Norges kulinariske tradisjoner?
Hver bok er en utfordring. Til Nordic-serien bruker jeg mye tid på å lete etter materialer. Kulinarisk kultur er skjult mellom linjene i historier, eventyr og sanger. Det er referanser til dette i kunsten, i filmer. Det er oppdraget som er det mest interessante, men også vanskelig på en måte. Noen ganger er det ingen kilder fordi kjøkkenet i århundrer ikke var den viktigste delen av folks liv som ble beskrevet. Den første omtalen av en rett betyr ikke alltid at oppskriften ble utviklet på det tidspunktet den ble beskrevet.
Hva er din norske favorittoppskrift? kan du fortelle oss
Jeg liker mange norske retter. Det var da vi startet samtalen fårikålda er det verdt å sitere oppskriften, den er veldig enkel.
- et lite kålhode (ca. 1 kg),
- 1 kg fårekjøtt eller lam,
- 0,25-0,3 liter vann,
- 1-2 ts salt,
- 2-3 ts sort pepper (korn),
- eventuelt 2-3 ss mel.
Vask kålen, fjern stilken og skjær i store biter. Vask kjøttet og skjær i store biter. Legg kål og kjøtt lagvis i en kjele. Hell ingrediensene med vann, tilsett salt og pepper. Kok opp, og la det deretter småkoke på svak varme i minst to timer. Fårikål serveres med kokte poteter.
Du har sikkert dedikert en del av boken til norsk godteri. Hva kan overraske oss med lokale søtsaker?
Søtsaker er min svakhet. Det som er slående med nordmennene er en stor mengde krydder, samt nøtter, spesielt mandler i enhver form. Nordmenn elsker kaker og småkaker, som passer perfekt til kaffen. Du finner også sjokolade, gummibjørn og tyggegummi med lakrissmak i butikkene.
Etter bøker om kjøkkenet i Sverige, Finland og Norge, planlegger du en bok om kulinariske tradisjoner i de andre nordiske landene: Danmark og Island?
Boken om dansk matkultur er så godt som ferdig. Premieren er planlagt til oktober 2023. Jeg dro fra Island til dessert.
Premiere på «Norges kulinariske tradisjoner» finner sted 27. oktober. Dette er nok en bok dedikert til nordisk matkultur av forfatteren dr Magdalena Tomaszewska-Bolalek – Kulturekspert, journalist og vinner av mange verdenspriser. Tidligere ble Culinary Traditions of Sweden og Culinary Traditions of Finland publisert. For to år siden hadde vi et intervju med Dr. Tomaszewska-Bolałek, leder for matstudier ved SWPS University med tittelen «Noen få ord om nevrogastronomi, historien til bestikk, kimchi og kulinarisk diplomati …». vi inviterer deg til å gjøre det lese!
«Alkohol buff. Leser. Amatør popkultur banebryter. Avid baconaholic. Sosiale medier lærd. TV-ekspert. Profesjonell student.»