Home » Angrep på Nord Stream. Norge vil øke beskyttelsen

Angrep på Nord Stream. Norge vil øke beskyttelsen

by Gabriel Scott

– Sammen med Equinor (oljeselskapet, tidligere Statoil) har vi intensivert inspeksjonsprogrammet i lys av situasjonen, sier Leversund til Reuters.

Resten av artikkelen under videoen

Se også: Forlatelse av Nord Stream-gassrørledningene? «Denne samtalen har allerede blitt tatt opp av russisk propaganda»

Han la til at inspeksjoner vil være basert på en risikovurdering. Han avslørte imidlertid ikke hvilke av anleggene som er mest sårbare for potensiell sabotasje.

Refinitiv-data viser at det norske fartøyet Havila Subsea, utstyrt med nedsenkbare fartøyer, har inspisert gassrørledninger til Tyskland og Belgia de siste to ukene. Volantis, derimot, besøkte det viktige gassoverføringsknutepunktet til Sleipner.

Tidligere hadde den norske regjeringen beordret ytterligere patruljer fra hæren og territoriale tropper rundt kritisk gass- og oljeinfrastruktur.

Gassco driver et nettverk på 8800 km med gassrørledninger som forbinder Norge med Storbritannia og fastlands-Europa, samt den norske delen av Baltic Pipe, som leverer gass til Polen via Danmark. Norge ble i år hovedgassleverandør til Europa etter at Russland sluttet å levere gass.

Denne uken gjennomfører vi ytterligere rekognosering av Østersjøen nær skaden på Nord Stream-gassrørledningen med to minejegere Det meldte den svenske hæren onsdag. Forskningen er utført på vårt initiativ og er ikke relatert til den pågående etterforskningen.

Hypotesen om et angrep har styrket seg

I begynnelsen av oktober fullførte den svenske påtalemyndigheten med spesialtjenestene til SAPO en undervannsundersøkelse på stedet der gassrørledningen ble ødelagt. Materialprøver ble tatt fra bakken for videre analyse. Det ble da funnet at hypotesen om å begå en sabotasjehandling ved en kraftig eksplosjon ble «forsterket». Detaljene holdes hemmelig.

Ifølge allmennkringkasteren SVT er to marine minesveipere HMS Vinga og HMS Sturko til sjøs. Enheter har evnen til å oppdage og nøytralisere miner. – Jeg kan ikke kommentere om vi har funnet noe eller hva vi spesifikt leter etter, sa marinens talsmann Jimmie Adamsson.

Tidligere var det svenske militæret involvert i undervannsarbeid utført av påtalemyndigheten. Danske og tyske myndigheter har også gjennomført separate undersøkelser av skadestedene.

I slutten av september skjedde eksplosjoner som skadet tre av de fire Nord Steam 1- og 2-rørledningene på bunnen av Østersjøen. Funn fra danskene og svenskene viser at lekkasjene ble forårsaket av detonering av hundrevis av kilo TNT. Vesten er stadig mer overbevist om at angrepet på gassrørledningene ble utført av Russland. Kreml har nektet straffskyld. I tillegg har Vladimir Putin nettopp uttalt at etter angrepene på nazistenes rørledninger, ifølge Bloomberg-byrået, er all infrastruktur i fare.

Vurder kvaliteten på artikkelen vår:

Tilbakemeldingen din hjelper oss med å lage bedre innhold.

Kilde:

MOS

You may also like

Leave a Comment