Magdalena Tomaszewska-Bolałek er kulturviter og leder for matstudieavdelingen ved SWPS. Kokebøkene hennes har blitt anerkjent ved Gourmand World Cookbook Awards i kategorien Culinary Diplomacy. Denne gangen dedikerte hun boken «Norges kulinariske tradisjoner» til temaet norsk mat. Vi snakket om norsk mat og den lokale vanen med å drikke kaffe.
En av regionene i Europa som Magdalena Tomaszewska-Bolałek er spesielt glad i å beskrive, er Skandinavia. Forfatteren har laget en rekke bøker om nordisk kjøkken. Tidligere introduserte forfatteren Sveriges og Finlands kultur, historie og skikker. Vi spurte en ekspert hvilke norske retter hun synes er de mest bemerkelsesverdige.
«Norges kulinariske tradisjoner» er en del av en serie bøker om det nordiske kjøkken. Hva gjør etter din mening det norske kjøkken mest forskjellig fra det finske og svenske kjøkkenet?
Magdalena Tomaszewska-Bolalek: Norge, som alle nordiske land, har sin egen særegne smak. Først og fremst skiller den seg ut for sitt kjøttforbruk, som er lavere enn naboenes. I tillegg, hvis det allerede er på bordet, så er det saue- og storfekjøtt i stedet for svinekjøtt. Torskefiskretter er et must, ettersom Norge er tørrfiskens land, den spesialforedlede fisken som har blitt omsatt i århundrer. Til dette vil jeg legge til at flatbrød (bokstavelig talt flatbrød) stort sett er tynnere enn i Sverige eller Finland.
I tillegg til historie og skikker viser de regionens kulinariske spesialitet. Hva imponerte deg mest med det norske kjøkkenet?
Jeg liker å prøve haute cuisine-retter, som har hatt stor innvirkning på å forme matlagingskulturen, men jeg har en spesiell svakhet for husmannskost. Jeg er en elsker av enkelhet. Jeg liker mat som berører hjertet og er bra for deg. Kvaliteten på produktene er også veldig viktig for meg. Og det er akkurat det du finner i det norske kjøkken. Retter med ukompliserte oppskrifter som skylder smaken at de er laget av gode råvarer. Torskefilet med ungpoteter, stekt fårekjøtt med kål eller med smørduft kanelboller Det er et fantastisk måltid.
De dedikerer også en plass til trådene i norrøn mytologi. Hvordan påvirker gammel tro norsk mat og mat?
Sidene med historier om guder og helter registrerte også noe informasjon om produkter som er viktige for de norrøne folkene. Utvilsomt er kjærligheten til kjøttretter i forgrunnen. Stekt svinekjøtt, villsvin, storfekjøtt, fårekjøtt, geit. Fisk og hval står også på menyen. Meieri dukker opp. Alt dette ble skylt ned med mjød og øl. Av fruktene er epler og epler mest representert nøtter.
Var det en norsk rett som overrasket deg med tilberedning eller ingredienser?
Noen ganger, når jeg leser en kort liste over ingredienser, lurer jeg på om noe ikke blir for intenst i smaken. Og så viser det seg at denne enkelheten forsvarer seg mest i gode produkter.
Blant de kulinariske tradisjonene nevner du en kaffepause. Har du lagt merke til forskjeller mellom svensk «fika» og norsk kaffedrikking?
Den svenske fikaen er en tollinstitusjon. Noe skrevet i svenskenes DNA. I Norge er kaffe også veldig viktig, men å drikke den er ikke så organisert. Det er mer individuelt. Det betyr ikke at det ikke serveres noe til kaffen. Tradisjonelt er dette i fjordenes land ikke ruller, men lefse. Smør flatt, mykt brød smurt med smør og drysset med sukker (og noen ganger kanel). Rullekaken kuttes i mindre biter og serveres til gjestene. Kaffe er også en viktig del av turmaten.
Hva vil du si til leserne dine som skal lese den nye boken din?
«Norges kulinariske tradisjoner» er en bok som både er en guide for en kulinarisk turist, en samling oppskrifter for søkere av ny smak, og en fortelling om folket og matkulturen i Norge. I hver utgivelse prøver jeg å vise hvordan landets matkultur er formet og hvilken rolle mat spiller i samfunnet. For det handler ikke bare om å stille sult og kalorier. Jeg siterer historier om norrøne guder, eventyr, sagn, inspirasjoner fra kunstverdenen. Jeg vil vise hvordan man kan fortelle et lands historie gjennom prisme av matpreferanser.
Hva er dine fremtidsplaner? Nok en bok om skandinavisk mat?
«Norges mattradisjoner» er den tredje utgivelsen i den nordiske serien etter Finland og Sverige. På dette tidspunktet er jeg ferdig med å jobbe med hovedteksten i neste del. I oktober neste år vil jeg invitere leserne med på en reise gjennom Danmarks smaker og lukter, og om to år reiser jeg til Island, som overrasker med sin naturlige skjønnhet.
Bli kjent med oppskriftene til kjente kokker
reklamemateriell for partnere
Det skjer i Polen og i verden – les videre i.pl
«Guru for sosiale medier. Sertifisert alkoholelsker. Ond musikkfanatiker. Internett-evangelist.»