Ifølge eksperter som dekker EU-markedet, vil inflasjonen toppe seg over hele Europa i 2023. Økonomien i land som Litauen, Latvia, Estland, Tsjekkia, Polen og Ungarn vil lide mest. Den økonomiske veksten vil også avta i Tyskland og Sverige. Derfor, når du bestemmer deg for å jobbe i utlandet, er det verdt å være oppmerksom på hvilke land som trenger ansatte og hvor pengene som tjenes er mest reflektert i deres kjøpekraft.
Med høy inflasjon og stadig økende levekostnader, vurderer mange polakker å ta en jobb i utlandet. Fremfor alt forventer de høyere lønn som vil gjøre dem i stand til å leve et fredelig liv. Det er imidlertid verdt å sjekke hvilke land som gjør det enkelt å finne jobb og hvor det lønner seg mest.
Ifølge spesialister fra europa.jobs er arbeidsmarkedet i Europa truet av stagnasjon i arbeidsledigheten, som forventes å holde seg uendret eller bare stige litt de neste årene. Hva er dagens situasjon i de enkelte europeiske land?
Tyskland
I januar var inflasjonen 8,7 prosent. Selv om Tyskland, som mange andre land, merker det, tyder alt ifølge arbeidsmarkedseksperter på at etterspørselen etter vikarer ikke vil endre seg her.
Frankrike
I Frankrike er inflasjonen rundt 6 %. Situasjonen her er lik den i Tyskland. Arbeidsgivere sliter med mangelen på kvalifisert personell. Så utlendinger har en sjanse til å finne en jobb.
Nederland
De siste månedene har Nederland registrert den høyeste inflasjonen på 30-40 år, selv om indeksen falt til 7,6 prosent i januar. Det førte også til de største økningene i matvareprisene på flere tiår. Etterspørselen etter arbeidskraft har imidlertid ikke endret seg og er fortsatt på det høye nivået man så før den økonomiske krisen.
skandinaviske land
Sverige, Norge og Danmark er blant de mest stabile økonomiene ikke bare i Europa, men også i verden. Hvert av disse landene er på toppen av de beste stedene å bo, så mange mennesker vil ikke bare tjene penger der, men også bo der. Men disse landene har også opplevd den høyeste inflasjonen på mange år. For øyeblikket holdes det høyeste nivået i Sverige (12,3 %), mens det er 7,7 % i Danmark og 7 % i Norge. Inflasjonsnivået i de skandinaviske landene er likevel betydelig lavere enn i for eksempel Polen. Du kan ikke klage på lønningene der, de er definitivt høyere enn her. Det er også veldig lite arbeidsledighet der. I Danmark er det lavest på bare 2,4 %. Situasjonen i Norge er veldig lik. Arbeidsledigheten der ligger på et lavt nivå på 3,3 prosent, noe som gir muligheter for folk utenfra å finne arbeid.
Irland
Inflasjonen i Irland, som lå på 8,2 prosent i januar 2023, var en stor bidragsyter til fallet i industriproduksjonen, som falt med rundt 30 prosent. sammenlignet med 2021. Dette kan igjen føre til økende arbeidsledighet her i landet og det blir stadig vanskeligere for utlendinger å finne arbeid der.
Belgia
Selv om inflasjonen i Belgia var rekordhøy i fjor, er den for tiden rundt 8 prosent. Ifølge arbeidsmarkedseksperter bør dette imidlertid ikke føre til et fall i etterspørselen etter arbeidskraft i 2023.
Storbritannia
I Storbritannia er inflasjonen fortsatt over 10 %. Den økonomiske krisen førte til en betydelig økning i arbeidsledigheten her. Ekspertprognosene for 2023 er heller ikke lovende: videre vekst i arbeidsledigheten, prisøkninger, mangel på arbeidsplasser i serverings- og hotellbransjen.
Alt dette oppfordrer deg ikke til å søke jobb her i landet.
Litauen, Latvia, Estland, Italia, Spania, Kroatia
Ifølge eksperter er dette land hvor høy inflasjon vil bidra til en stor migrasjonsbølge i 2023-2024. Mindre stabile økonomier med inflasjon over 10 % er mer påvirket i dag. Derfor begynner innbyggerne i disse landene allerede å se etter arbeid i utlandet.
«Amatørkaffenerd. Lidenskapelig talsmann for øl. Tenker. Hardcore nettjunkie. Unapologetisk leser.»