Enorme isark i Antarktis kan trekke seg tilbake eller smelte mye, mye raskere enn tidligere antatt. «Vår studie er en advarsel fra fortiden om hastigheten som isdekker kan trekke seg tilbake med,» sa Dr. Christine Batchelor fra Newcastle University i Storbritannia, som ble sitert av tidsskriftet. «Vakten». «Det viser at raske retrettpulser kan være mye raskere enn noe vi har sett før,» la forskeren som ledet arbeidet. Dessverre er konklusjonene fra disse studiene bekymringsfulle.
Antarktis. Isens fremtid ligger i Norges fortid
Forskningsrapporten av Dr. Batchelor og teamet hennes ble nylig (begynnelsen av april) publisert på vitenskapsportalen nature.com. I den beskrev en gruppe forskere funnene fra forskning på bunnen av norsk sokkel, et sted der enorme ismasser strømmet ned under den siste istiden i Europa for rundt 20 000 år siden. Etter hvert som isen trakk seg tilbake, etterlot den linjer med små rygger parallelt med kysten. Som treringer viser disse linjene – sedimentære formasjoner plukket opp av isen – pulsen som iskappene trakk seg tilbake med. Du kan se i hvilket tempo dette ble gjort ved bredden på spaltene mellom ryggene. Forskere har studert mer enn 7 600 slike rygger som dekker et område på 30 000 kvadratkilometer. Dette er den eneste storskala studien av sitt slag til dags dato (lignende studier er gjort, selv i Antarktis, men i mye mindre skala).
Hvorfor er det så viktig? Vi har data om smeltingen av de store innlandsisene i Antarktis, mest takket være satellitter. Vi har bare samlet dem i 50 år, så vi kan bare se til den nære fortiden. Geologiske studier i større skala gjør det nå mulig å bedre beskrive prosessene som fant sted i fjernere fortid under lignende forhold og prøve å estimere hvilke faktorer som kan påvirke smeltingen av de eksisterende isbremmene og hvordan denne smeltingen kan se ut. De er også observasjoner av virkelige hendelser, ikke datamodeller. Antarktis er veldig langt unna, både fra Norge og fra de fleste befolkede områder i verden, men smelting av is der vil heve havnivået, noe som igjen truer kystsamfunnene.
Opptil 600 meter om dagen
I sin studie viste forskerne at isen i det gamle Norge trakk seg tilbake på en pulserende måte med en hastighet på opptil 55 til 610 meter per dag, spesielt raskt når helningen var lav. Dette er en hastighet som er mye raskere enn noen som er registrert til dags dato, både i satellitt- og geologiske studier. Den høyeste tilbaketrekningshastigheten til dags dato (bevist av satellittdata) var 33 meter per dag – dette opplevde Pope Glacier i Vest-Antarktis i 2017. Så forskjellen er enorm. Slike episoder med økt smelting kan vare fra flere dager til flere måneder (i Pope var denne perioden 3,5 måneder). I sistnevnte tilfelle, hvis de var like sterke som de var i Norge for tusenvis av år siden, kan de få fatale konsekvenser for noen isbreer i Antarktis.
Forsvinner Antarktis is med en hastighet på 600 meter per dag nå mulig? «Det er noe vi kan se når vi fortsetter å vokse.» temperatur nær det øvre anslaget, sa Dr. Newcastle Universitys Christine Batchelor fortalte BBC News. Forskeren rapporterte også mye verre Meldinger. -Da vi satte opp ligningene for å vurdere hva som ville være nødvendig for å sette i gang en slik istilbaketrekning i Antarktis, fant vi, alarmerende nok, at det er steder der lignende tilbaketrekningspulser kan oppnås, selv med basisestimatene for smeltehastigheten som vi kjenner til. pågår for tiden – la eksperten til. Selvfølgelig, bare fordi noe er mulig, betyr det ikke at det vil skje. Imidlertid kan resultatene av den nyeste forskningen tillate forskere å bedre forstå smelteprosessene til enorme isdekker og vurdere hvilke steder i Antarktis som er mest sårbare for de raske impulsene til rask tilbaketrekning av sokkelen. Takket være disse observasjonene vil det også være mulig å foredle datamodeller.
Den nevnte Pope Glacier er relativt liten. Forskere er mer bekymret for giganten Thwaites (de er like i størrelse som Storbritannia). Hvis all isen smeltet, ville det globale havnivået stige med en halv meter, og den prosessen kan trekke andre antarktiske isbreer med seg og heve havnivået med opptil (skremmende) ti fot. Det er også en isbre som allerede kan ha gått inn i en fase med selvbevarende smelting – uansett hva som skjer, er det mulig at den fortsatt smelter. Derav det vanlige medienavnet – «The Doom Glacier». Du kan lese mer om dette i teksten til glasiologen Dr. Les Jakub Małecki publisert på ekspertenes nettside scienceoklimacie.pl.
«Alkohol buff. Leser. Amatør popkultur banebryter. Avid baconaholic. Sosiale medier lærd. TV-ekspert. Profesjonell student.»