Det er en bitter kamp om norsk gass i Europa. Av selskapene som opererer på norsk sokkel er det kun et fåtall som tilbyr større mengder råvarer for salg. Vi skrev om PGNiG som forhandlet frem avtaler med Equinor i juli. Da fant vi ut av det Beslutninger om investeringer i vindparker i Østersjøen kan være avgjørende for disse forhandlingene — Etter sammenslåingen av PGNiG og Orlen kunne Equinor-gruppen i fellesskap invitere til samarbeid om bygging av vindparker i Østersjøen.
— Equinor er en strategisk forretningspartner til PGNiG Capital Group, som er en del av policyen om å diversifisere gassforsyningen til Polen. De signerte kontraktene for levering av gass transportert gjennom gassrørledningen Baltic Pipe representerer en betydelig styrking av energisikkerheten til landet vårt – kommenterer Iwona Waksmundzka-Olejniczak, administrerende direktør i PGNiG.
Så langt har gassselskapet samarbeidet med Equinor innen leting og produksjon på norsk kontinentalsokkel. Nå skal Equinor også være gassleverandør for Polen. «Jeg tror at dette er enda et skritt mot videre utvikling av samarbeidet mellom våre selskaper i fremtiden,» legger Waksmundzka-Olejniczak til.
Kontraktene som er inngått mellom PGNiG og Equinor Group-selskapene gir levering av opptil 2,4 milliarder kubikkmeter. fra 1. januar 2023 til 1. januar 2033. Dette vil gi PGNiG en ekstra mengde drivstoff, som sendes til Polen via gassrørledningen Baltic Pipe, som forbinder norsk kontinentalsokkel med Polen via Danmark.
Gassrørledningen, hvor investorene er det polske Gaz-systemet og det danske Energinet, vil starte gassoverføring fra 1. oktober 2022. Etter hvert vil den ha en kapasitet på rundt 10 milliarder kubikkmeter. årlig, hvorav PGNiG har bokført ca 8 milliarder m3. årlig. Bruk av reserven sies å være basert på Norges egen produksjon av PGNiG, som vil være på 3 milliarder kubikkmeter i år og potensielt øke til 4 milliarder kubikkmeter de neste årene. årlig.
«Amatørkaffenerd. Lidenskapelig talsmann for øl. Tenker. Hardcore nettjunkie. Unapologetisk leser.»