I mars 2023 nådde inflasjonen i Argentina 104,3 %, det høyeste nivået siden 1991. Sammenlignet med februar økte Argentinas konsumprisindeks (KPI) med 7,7 %, den sterkeste månedlige økningen siden 2002.
Inflasjon i Argentina (i %, yoy). (handelsøkonomi)
Argentina er «kjent» for flere tiår med konsekvent høy inflasjon, men å treffe tresifrede nivåer selv ved La Plata-elvemunningen utløser større følelser og sosial ulykke. Enda mer da Argentinas KPI-inflasjon startet 2022 på et «moderat» høyt nivå på 50 %.
Løpende inflasjon driver stadig flere argentinere ut i fattigdom. Rapporten fra det katolske universitetet i Argentina (UCA) viser at det i 2022 vil være 43,1 prosent. Befolkningen var under fattigdomsgrensen. – Nivået av ekstrem fattigdom ved utgangen av 2022 betyr at vi har flyttet tilbake et kvart århundre i regionen. 45 % av befolkningen lever i fattigdom. Barn og unge opp til 18 år, legger til rapporten om den økonomiske og sosiale situasjonen i regionen utgitt av Economic Commission for Latin America (CEPAL).
Interessant nok skylder landets regjerende peronister tørken og krigen i Ukraina for at inflasjonen overstiger 100 %. «Disse tallene gjenspeiler krigens største innvirkning på internasjonale priser og den verste tørken i landets historie,» tvitret en talskvinne for presidenten.
For eldre argentinere bringer den nåværende situasjonen tilbake minner fra begynnelsen av 1990-tallet, da landet gikk gjennom en periode med hyperinflasjon, på toppen av hvilken konsumvareprisene steg med over 20 000 % i året. Men selv om KPI-veksten «bare» er 100 % per år, kan matvareprisene stige med noen få eller mer enn et dusin prosent fra uke til uke.
I det 21. århundre opplevde Argentina tre store økonomiske katastrofer (med BNP som falt med mer enn 10%) og flere mindre resesjoner. Dette brakte bruttonasjonalproduktet per argentiner i 2021 til 10,8 tusen. USD og var (nominelt!) litt høyere enn på slutten av 1900-tallet. Men det ser ut til at dette ikke blir slutten på den dårlige serien. Historien lærer oss at episoder med så høy inflasjon vanligvis ender i en smertefull nedgang i økonomisk aktivitet.
For øyeblikket «skryter» Argentina blant verdens største økonomier med den høyeste inflasjonsraten, og overgår til og med Tyrkia på dette området. Globalt er det bare mislykkede land (og ikke alle) som ser raskere nedgang i kjøpekraften til penger: Syria (nesten 140 %), Venezuela (156 %) og Libanon (nesten 190 %).
«Amatørkaffenerd. Lidenskapelig talsmann for øl. Tenker. Hardcore nettjunkie. Unapologetisk leser.»