Home » Åpning av utstillingen «Crimes (Un) Tried»

Åpning av utstillingen «Crimes (Un) Tried»

by Catherine Monroe

28. juni 2023 ble det åpnet en utstilling på Kunstnerplassen i Kielce. «Forbrytelse (ikke) dømt. Regning med de tyske gjerningsmennene for andre verdenskrigs forbrytelser». Arrangementet ble deltatt av presidenten for Institute of National Remembrance, Dr. Karol Nawrocki, del. Utstillingen fikk æresbeskyttelse av Kultur- og riksantikvaren.

Temaet om oppgjør med de tyske gjerningsmennene til andre verdenskrigsforbrytelser ble tatt opp i utstillingen utarbeidet av de ansatte ved IPNs regionkontor i Kielce. Utstillingen består av 27 paneler fordelt på to deler. Den første viser utvalget av bosetninger i individuelle europeiske land. Inkludert delte Tyskland og Østerrike. I den andre saken er det eksempler på forbrytelser og de ansvarlige for dem som til tross for belastende vitneforklaring eller bevis på skyld aldri har blitt stilt for retten eller frifunnet. Beskrivelser ble laget på to språk: polsk og engelsk.

ansvar for begåtte forbrytelser

Presidenten for Institute for National Remembrance, Dr. Karol Nawrocki, understreket at få tyske kriminelle fra andre verdenskrig ble stilt for retten. Historikere anslår at offiserer i det tredje riket var ansvarlige for dødsfallene til rundt 13 millioner mennesker, ikke medregnet soldater som døde ved fronten.

Flere hundre tusen offiserer fra Det tredje riket var ansvarlige for døden til disse 13 millioner menneskene. Etter 1945 prøvde vesttyske påtalemyndigheter 87 000 av dem. Bare 6500 ble dømt og 182 personer ble dømt til livsvarig fengsel. Dette er en skremmende statistikk for etterkrigstidens Tyskland

– sa presidenten for Institute of National Remembrance, Dr. Karol Nawrocki.

Jeg vil at du skal se på denne utstillingen med en dyp refleksjon over hva som skjedde under og etter andre verdenskrig. Jeg vil at du skal ha nok mot, fri tenkning og tid til å se på det med refleksjoner over nåtiden og fremtiden. I dag ønsker noen representanter for Tyskland å lære oss europeiske verdier, demokrati, selvstyre, rettsstaten, samtidig som de ikke regner med det tredje rikes og andre verdenskrigs forbrytelser, så vel som det økonomiske potensialet som dette landet ble bygget på blodet og lidelsen til polakker, jøder og andre nasjoner bygget opp

– sa han til de samlet på Kunstnerplassen.

Flykt til andre land

dr Michał Zawisza, forfatteren av utstillingen, påpekte at etter Tysklands nederlag flyktet mange SS-menn og nazister til Sveits, Spania, Argentina og Brasil.

De fleste slapp imidlertid unna straff ved å bo i Tyskland. Noen gjemte seg under falske navn, for eksempel Fritz Katzmann, som hadde tilsyn med utryddelsen av jødene i Galicia-distriktet. Andre så ingen grunn til å gjemme seg og nøt noen ganger samfunnets respekt. Velkjent er saken om Heinz Reinefarth, som ledet politienheter til å myrde sivile under Warszawa-opprøret og utviklet en politisk karriere etter krigen. I tillegg nektet Tyskland å utlevere mistenkte eller domfelte til andre land, og materiale sendt til tyske etterforskere ventet lenge på å bli brukt

han sa.

Påtale og straff for kriminelle ble vist ved hjelp av bilder. Opptak fra rettssaler, dokumentasjon av forbrytelser eller etterkrigsbilder av kriminelle som unngikk rettferdighet kommer fra ulike kilder: polske og utenlandske arkiver, museer, biblioteker og pressebyråer.

Så langt har det ikke vært en utstilling som utelukkende er dedikert til dette temaet i det allerede omfattende utstillingsutvalget av ansatte ved Institutt for nasjonal erindring. Dette er viktig fordi de tyske forbrytelsene begått i det okkuperte Polen representerer et av de viktigste forskningsområdene og populariseringen av Institute of National Remembrance, og å straffeforfølge forbrytelser mot den polske nasjonen er en av oppgavene til påtalemyndigheten.

Forfatter av utstillingsscenarioet: dr Michael Zawisza

Samarbeid: Edyta Krezolek, Ilona Religa-Gola og Jakub Mularczyk

Grafisk design: Urszula Zalejska-Smoleń og Katarzyna Niklas

Anmeldere: Paweł Kosinski, PhD, Magdalena Sladecka

Fotografier fra rundt 60 ulike kilder ble brukt til utstillingen. I tillegg til arkivene til Institute for National Remembrance og andre polske institusjoner, materiale fra biblioteker, museer, minnesteder (f.eks. tidligere konsentrasjonsleirer), stats- og byarkiver, vitenskapelige institutter og pressebyråer fra: Østerrike, Belgia, Danmark, Hellas , Nederland, Israel, Canada, Latvia, Frankrike, Norge, Serbia, USA, Storbritannia og Italia. Mye av materialet kommer fra tyske arkiver (forbundsarkiver og statsarkiver).

Mediebeskyttelse: Polish Radio, Jedynka Polskie Radio, TVP Info, TVP World, Polish Press Agency, Weekly “Do Rzeczy”, Polska Press Grupa, wPolityce.pl, Everything Most Important, Przystanek Historia, Polish Radio Kielce, TVP3 Kielce, “Echo Heiligkreuz- Days”, Radio eM Kielce, Telewizja Świętokrzyska

You may also like

Leave a Comment