Den norske kronen er bekymringsverdig svak og enkelte vekslingskontorer har stanset børsene. Dette er et problem for polakker som jobber der, som sender penger til familier som bor i hjemlandet. Men hvis noen planlegger en ferie til dette naturskjønne landet, er det kanskje ikke en bedre mulighet til å besøke dette over lengre tid. Desto mer som til tross for den økende gjennomsnittlige inflasjonen, kan de vanligvis høye matvareprisene i vikingland uventet falle – handlingen til en lavpriskjede er tilstrekkelig for dette.
Innhold
Polakker har ansett Norge som sitt lovede land i over to tiår. Fra 2008 er de landets største diaspora, og overgår til og med svenskene, selv om det er vanskelig å fastslå det nøyaktige antallet landsmenn som bor i landet – antallet varierer mellom 95 000 og 117 000. Noe har dessverre endret seg i polsk-norske forhold de siste årene. Nå har situasjonen blitt enda verre, for ikke bare svekkes den norske kronen, det blir også stadig vanskeligere å bytte den til polsk zloty. Det som er et problem for noen kan være en mulighet for andre. Hvorfor?
De siste årene har media blitt oversvømmet av urovekkende meldinger om polsk-norske forhold. Kulturforskjeller gjorde seg gjeldende. På et tidspunkt var situasjonen moden for at NRK kunne sende et program med tittelen «Polakkene pakker sekken og returnerer til landet» i slutten av 2021, noe som kan tyde på en masseeksodus-trend blant polakker.
Problemet er at det ikke var noen slik generell trend mot utvandring av polakker. Dette ble motsagt blant annet av dataene fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Hvis det på noe tidspunkt forlot flere polakker fra Norge enn det kom dit fra Polen, så skjedde dette først i andre kvartal 2021, noe som var vanskelig på grunn av pandemien. Årsbalansen var positiv. I tillegg skjev pandemien generelt konklusjonene til migrasjonsstatistikken ettersom bevegelsen var begrenset.
Dessverre kan pressematerialet som er utgitt de siste årene og hevder å vitne om Polens utvandring fra Norge, vise seg å være en selvoppfyllende profeti. Dette kan påvirkes av den norske kronekursen, som har vært fallende siden november i fjor. Foreløpig må du betale inntil 11,86 norske kroner for én euro. Det var bare verre i mars 2020, selv om valutakursen på den tiden holdt seg ganske kort over 12 kroner per euro. Den nåværende trenden med å devaluere kronen ser ut til å være kommet for å bli, spesielt ettersom det har blitt stadig vanskeligere å veksle valuta hos vekslingskontorer og banker i over en uke. Et lignende problem eksisterer også for svenske og danske kroner. Og det er ikke over ennå.
Situasjonen med verdsettelsen av norsk valuta ble forsterket av meldingen fra den lokale sentralbanken (Norges Bank) om at NB vil selge den nasjonale valutaen for tilsvarende 1,3 milliarder kroner om dagen i juni, som er 100 millioner kroner dagen mindre. enn i mai og 200 millioner kroner per dag mindre enn i april.
Polakker som dro på jobb i Norge har nå et stort problem. For øyeblikket må du bare betale 38 brutto for én krone. Men i august 2022 var kursen på den norske kronen enda høyere med 11 brutto. Det betyr at kjøpekraften til penger har falt med 18,62 prosent i reelle termer på grunn av styrkingen av den norske nasjonale valutaen. I tillegg kommer imidlertid den gjennomsnittlige inflasjonen, som var på 6,4 prosent i perioden fra april 2022 til april 2023. På den tiden var den største innflytelsen på inflasjonsdataene mat- og drikkeprisene, som steg med 10,5 prosent.
I februar økte de fleste butikker drastisk prisene på dagligvarer. Det virket som om inflasjonen ville akselerere til nivået som ble observert i Sentral-Europa, men det var nok til at en kiwi-kjede bestemte seg for å fryse prisene, og situasjonen endret seg dramatisk ettersom konkurransen tilpasset sin prispolitikk til markedslederens. Selv om veksten i matvareprisene har avtatt som følge av frysingen, er hovedmaten her i landet fortsatt blant de dyreste på det gamle kontinentet.
Foreløpig koster et 1-grams brød i gjennomsnitt 30-60 kroner (11-22 PLN), avhengig av sammensetningen. En liter melk koster rundt PLN 7 og et kilo kyllingfilet rundt PLN 60. Det er imidlertid viktig å huske på at dette er prisene som gjelder i store storbyområder – jo lenger nord, jo høyere kan de bli på grunn av høye transportkostnader.
Men fra en polsk turists synspunkt er en så stor rabatt på den norske kronen absolutt et insentiv til å besøke dette landet i de kommende høytidene. Spesielt siden det ikke er tegn til at butikkjedene vil bryte den uformelle avtalen om prispolitikk.
Det er også verdt å nevne at etter vinterpausen er flyforbindelsen med Norge gjenopprettet. 24. juni går det fly fra havnen i Goleniów til Oslo. To flyvninger per uke er planlagt: tirsdager kl. 9.00 og lørdager kl. 9.30. Samme dager er returen fra den norske hovedstaden berammet til henholdsvis 06.50 og 07.20.
Det skjer i Polen og i verden – les videre i.pl
«Guru for sosiale medier. Sertifisert alkoholelsker. Ond musikkfanatiker. Internett-evangelist.»