Home » NATO-toppmøtet i Vilnius vil bringe Ukraina nærmere alliansen – EURACTIV.pl

NATO-toppmøtet i Vilnius vil bringe Ukraina nærmere alliansen – EURACTIV.pl

by Catherine Monroe

– Jeg forventer at på NATO-toppmøtet vil de allierte ta avgjørelser som vil bringe Ukraina nærmere alliansen, sa NATO-sjef Jens Stoltenberg på en pressekonferanse som kunngjorde toppmøtet neste uke i Vilnius.

Beslutningene om Ukraina som de allierte vil ta på toppmøtet i Vilnius er en tredelt pakke som vil inkludere bekreftelse på at Ukraina vil bli NATO-medlem i fremtiden, og et langsiktig program for å hjelpe Ukraina med å oppnå interoperabilitet vil være nødvendig for å bli med alliansen, og til slutt opprettelsen av et nytt organ – NATO-Ukraina-rådet, han forklarte Jens Stoltenberg på konferansen.

«Vi vil sende en klar melding på toppmøtet: NATO forblir samlet og Russlands aggresjon vil ikke lønne seg,» sa han.

Han husket også at de allierte hadde lovet 500 millioner euro for å dekke Ukrainas umiddelbare behov som drivstoff, medisinsk utstyr, mineryddingsutstyr og pongtongbroer.

NATO-landene styrker også Ukrainas sikkerhets- og forsvarssektor, blant annet ved å skaffe feltsykehus. «Vi vil hjelpe Ukraina i overgangen fra sovjetiske standarder og utstyr til NATOs standarder og utstyr,» definerte han Stoltenberg.

Åpningssesjonen til NATO-Ukraina-rådet med deltagelse av Stoltenberg og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy arrangeres under toppmøtet i Vilnius.

Nye regionale planer og ytterligere økninger i forsvarsutgiftene

Under toppmøtet, som finner sted tirsdag og onsdag (11.-12. juli), forventes det også at NATO-landene tar viktige beslutninger på området styrking av forsvar og avskrekking.

Som Stoltenberg påpekte, vil tre regionale planer bli vedtatt, som tar for seg de to hovedtruslene mot NATO i dag: fra Russland og relatert til terrorisme.

Den ene planen vil dekke NATO-land i Atlanterhavsbassenget og den arktiske sonen, den andre Østersjøregionen og Sentral-Europa, og den tredje Middelhavsregionen og Svartehavsbassenget, sa NATO-sjefen.

For å implementere disse planene vil Alliansen utplassere en svært operativ styrke på totalt 300 000 mann. Soldater, det vil også styrke Luftforsvaret og Sjøforsvaret.

De allierte vil også vedta en handlingsplan for forsvarsproduksjon og bekrefte målet på 2 % forsvarsutgifter. BNP.

Jens Stoltenberg berømmet alliert innsats for å øke forsvarsbudsjettene. Han påpekte at de europeiske NATO-landene og Canada i år har sett en økning på 8,3 prosent i denne forbindelse. – den høyeste på et tiår.

Stoltenberg minnet om at dette er det niende året NATO-landenes forsvarsutgifter øker. Erklæring om at de allierte landene skal bestrebe seg på å nå 2 prosent-målet i denne sammenheng. BNP til 2024 ble vedtatt på toppmøtet i Newport i Wales i 2014.

«Den gang brukte bare tre allierte (minst – red.) 2 % på forsvar. BNP. I år har elleve personer møtt eller overskredet den terskelen. Vi antar at det blir enda flere neste år, understreket generalsekretæren.

Kommer Sverige og Tyrkia til enighet?

Stoltenberg kunngjorde at stats- og regjeringssjefene i Australia, New Zealand, Japan og Sør-Korea også ville delta på toppmøtet i Vilnius som gjester.

Det blir også Finlands første toppmøte som NATO-medlem. «Vi håper at Sverige kommer til oss så fort som mulig», sa nordmannen.

Sveriges inntreden i den nordatlantiske alliansen er hovedsakelig blokkert av Türkiye. Årsakene er blant annet Ankaras påstander om at regjeringen i Stockholm skal ha støttet kurdiske grupper som Tyrkia anser som terrorister og nektet å utlevere kurdere som er ettersøkt i Tyrkia.

Forhandlinger mellom representanter for begge land foregår i regi av NATO. Stoltenberg minnet om at Tyrkia, Sverige og Finland, som da fortsatt var NATO-kandidater, vedtok et trepartsnotat på fjorårets NATO-toppmøte i Madrid der de blant annet lovet: å samarbeide i kampen mot terrorisme. Til gjengjeld bør Türkiye ratifisere tiltredelsesprotokollene til begge land til NATO.

NATOs generalsekretær understreket at Sverige etter hans mening allerede hadde overholdt alle bestemmelsene i dette dokumentet. Samtidig bemerket han at alliansen tar Tyrkias sikkerhetshensyn på alvor, som den har all rett til som NATO-medlem.

Med henvisning til møtet mellom representanter for Sverige og Tyrkia som han ledet i går (7. juli), la han til at han hadde invitert Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og Sveriges statsminister Ulf Kristersson til møte i Vilnius mandag (10. juli).

«I nesten 75 år har NATO vært den sterkeste alliansen i historien. Beslutningene vi vil ta på toppmøtet i Vilnius vil bidra til den pågående beskyttelsen av våre nasjoner og verdier,» konkluderte han.

You may also like

Leave a Comment