Den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan har ikke innfridd kravene fra flere land om løslatelse av motstanderen Osman Kavala. Som gjengjeld sa han lørdag at ambassadører fra ti land i Tyrkia vil bli erklært «persona non grata».
Fra støtte til Kavala til spenning
I en uttalelse som ble utgitt mandag kveld, ba Canada, Frankrike, Finland, Danmark, Tyskland, Nederland, New Zealand, Norge, Sverige og USA om en «rettferdig løsning og en rask løsning av saken» Osman Kavala, tyrkisk forretningsmann og beskytter. , som skal bli til sjenanse for regimet som hadde vært fengslet uten rettssak i fire år.
Dagen etter ble deres ambassadører kalt til Utenriksdepartementet og tyrkiske myndigheter anså handlingene deres som «uakseptable». Det tyrkiske statsoverhodet truet med å bli utvist da han kom tilbake fra en rundreise i Afrika torsdag.
Og på lørdag lanserte Erdogan: «Jeg har beordret vår utenriksminister til å håndtere erklæringen fra disse 10 ambassadørene om persona non grata så snart som mulig», sa statsoverhodet under en reise til Tyrkias indre, men uten å gi en eksakt dato. Disse ambassadørene «må kjenne og forstå Tyrkia», sa han og anklaget dem for «uanstendighet». «De vil måtte forlate «landet» når de ikke lenger vet,» la han til.
Et sjeldent tiltak i internasjonale relasjoner med å erklære diplomater «persona non grata» åpner veien for deres utvisning eller tilbakekalling av deres eget land.
Første reaksjoner fra de berørte landene
– Vi er for tiden i tett koordinering med de ni andre berørte landene, sa utenriksdepartementet lørdag kveld. De første landene som svarte var Sverige, Norge, Danmark og Nederland, samt Tyskland, lørdag kveld om at de ennå ikke hadde mottatt noen offisiell melding fra sine respektive ambassadører. Litt senere gjorde USA det samme. – Vi er klar over denne informasjonen og vil gjerne lære mer fra det tyrkiske utenriksdepartementet, sa en talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet lørdag.
Erdogan spiller et uendelig farlig spill
«Vår ambassadør gjorde ingenting for å rettferdiggjøre utvisningen,» sa Trude Måseide, talskvinne for det norske utenriksdepartementet, og la til at landet hennes «vil fortsette å oppfordre Tyrkia til å opprettholde demokratiske standarder».
«Denne krisen blir utnyttet av innenrikspolitiske årsaker. Erdogan spiller et uendelig farlig spill. De berørte landene er av stor betydning for den tyrkiske økonomien, for deres politiske relasjoner ”, analyserer Didier Billon, visedirektør for Institutt for internasjonale og strategiske relasjoner (Iris) fra Franceinfo. «Erdogan berører den nasjonalistiske fiberen nok en gang for å forene sine velgere,» sier han.
Opposisjonsleder Kemal Kiliçdaroglu estimerte at den truede utkastelsen av ambassadørene kunne «styrte landet ned i avgrunnen».
Hvem er Osman Kavala
Den 64 år gamle Osman Kavala har vært varetektsfengslet uten rettssak i fire år og har blitt anklaget av president Erdogans regime siden 2013 for å ville destabilisere Tyrkia.
Spesielt er han i trådkorset for å støtte anti-regjeringsprotester kjent som Gezi-bevegelsen i 2013. Han ble deretter anklaget for å forsøke å «styrte regjeringen» under kuppforsøket i 2016.
I desember 2019 beordret Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMK) hans «umiddelbare løslatelse». Forfengelig.
Osman Kavala vil forbli i varetekt til minst 26. november, til tross for europeiske trusler om sanksjoner mot Ankara, avgjorde en domstol i Istanbul tidlig i oktober.
I et nylig intervju sa Osman Kavala at fengslingen hans tillot Recep Tayyip Erdogans regime å rettferdiggjøre sine «konspirasjonsteorier». «Siden en rettferdig rettssak ikke lenger er mulig under disse omstendighetene, tror jeg det ikke gir noen mening å delta på de kommende høringene,» sa han fredag gjennom sine advokater.
Europarådet truet nylig Tyrkia med sanksjoner, som kan avgjøres på dets neste møte (30. november til 2. desember) dersom motstanderen ikke blir løslatt innen da.
«Hardcore gamer. Vennlig reise-ninja. Livslang oppdagelsesreisende. Stolt leser. Matinteressert. TV-banebryter.»