Fra 21. til 25. august 2023 vil koordinatorene og ungdomsgruppa Hej! deltok på et studiebesøk i Oslo. Hensikten med besøket var stedene dedikert til aktivisering av ungdom i den norske hovedstaden og gjensidig utveksling av erfaringer og beste praksis innen organisering av ungdomsrom.
Gruppen ankom mandag 21. august. De påfølgende dagene gikk i henhold til utarbeidet timeplan. Tirsdagen startet med et besøk i hovedkvarteret til European Wergeland Centre (EWC) – vår partner i prosjektet «Ungdom for byen, by for ungdom». Under møtet i EWC møtte de besøkende deltakerne personalet ved senteret og lærte mer om dets mål, arbeidsretninger og detaljer om dets virkemåte. Umiddelbart etterpå guidet EWC-representanten, Ole Matias Larsen, gruppen fra Lublin gjennom Oslo, og viste de viktigste (fra et historisk og turistisk synspunkt) steder og attraksjoner i den norske hovedstaden, inkludert steder dedikert til minnet om ofrene. av A .Breiviks angrep 22. juli 2011.
Gjengen dro deretter til bydel Grorud, hvor de turnerte i det imponerende hovedkvarteret til Ammerudklubben – en ungdomsklubb som har eksistert i over 40 år i den fattigste delen av Oslo. Under møtet med ansatte i Ammerudklubben og representanter for ungdommene som besøker stedet, ble gruppen introdusert for stedets oppdrag, prinsippene for hvordan det fungerer og historiene til unge mennesker hvis liv har blitt endret ved å besøke Ammerudklubben . Dette stedet har erfarne ansatte og en infrastruktur som passer perfekt til behovene til unge mennesker, inkludert: personalkontorer, en kantine med profesjonelt kjøkken, et videospillrom, verksteder for kunstneriske aktiviteter (håndverk, maling, fotografering), et bibliotek og en lesning rom, et spillerom med biljard og bordtennis, et opptaksstudio, et spillerom, et treningsstudio, samt en basketballbane og en hage med utendørs drivhus. Deltakere i Ammerudklubben kan også reparere sykkelen på et verksted som er tilgjengelig for dem eller tilberede måltider fra plantene som er høstet i hagen under oppsyn av en kokk. På utvalgte dager stiller Ammerudklubben en del av sitt areal til disposisjon for å sette opp barnehage for barn som av ulike årsaker ikke kunne tas inn i anleggene som bydelsadministrasjonen organiserte. Ammerudklubben har i sin virksomhet fokus på å hjelpe unge fra fattigere familier til å forberede seg på livet i samfunnet gjennom workshops, møter, konferanser, karriererådgivning og medie- og kunstneriske aktiviteter. Et annet interessepunkt i Grorud-distriktet var Ravn Romsås ungdomsklubb ved Ammerudklubben, hvor ungdom tilbringer fritiden i platestudio, på dansegulvet eller spiller spill. Raven Romsås er også utstyrt med kjøkken, verkstedplass og minifrisørsalong drevet av og for ungdom.
Onsdag formiddag besøkte gruppen Sentralen – et unikt kulturhus på Oslo-kartet, der barn og unge lærer å forberede og organisere egne kulturelle og kunstneriske prosjekter i sitt område som en del av Sentralen Ung-prosjektet. Leder for senteret og leder for ungdomsprosjekter i Sentralen, som kommer fra Polen, ledet Lublin-gruppen gjennom den historiske bygningen til den tidligere banken, som var tilpasset behovene til kultursenteret. Selve anlegget består av to bygninger som opprinnelig huset hovedkvarteret til Christiania Sparebank. Arrangementsområder, produksjonsrom og møterom kan bestilles for alle formål i seks etasjer i disse historiske lokalene. Det er også øvingsrom, platestudioer, forestillings- og klubbrom. Sentralen er et sted for kreative møter for barn og unge, hvor det gjennomføres kunstneriske aktiviteter (teater, dans, musikk) som tar sikte på å involvere unge i kreative prosesser, utvikle lidenskap og forbedre ferdigheter som en del av deres utvikling.
Et annet reisemål på Oslo-kartet var å besøke en av filialene til Deichmanske folkebibliotek, som ligger i nærheten av Den Norske Opera og Munchmuseet. Deichman består av 22 filialer i Oslo og er Norges eldste og største bibliotek. I det nyåpnede filialbygget i Bjørvika er det ikke bare en innholdsrik Deichmansk boksamling, inkludert en imponerende polskspråklig avdeling, men også for eksempel kino, verkstedlokaler, medialaboratorier, spillsoner, restaurant og DJ-sone . Den imponerende bygningen med 8 etasjer (inkludert to kjellere) er et populært møtested for ungdom, hvor de ikke bare kan låne eller lese bøker på stedet, men også ta del i workshops og kunstneriske aktiviteter.
Etter å ha besøkt biblioteket dro ungdomsarbeidere og ungdom fra Lublin til hovedkvarteret til Norsk Senter mot rasisme, hvor de møtte en representant for Agenda X-seksjonen, som jobber med ungdom innen sosiale og kulturelle aktiviteter. Fokus for Agendas aktiviteter I hovedkvarteret, som er utstyrt med lekerom, kjøkken, chill-out-sone og innspillingsstudio, finner unge mennesker ikke bare den hjelpen de trenger, men tilbringer også fritiden med jevnaldrende i workshops, diskusjoner eller felles spill. I tillegg tilbyr senteret unge mennesker veiledningsstøtte og tilgang til attraksjoner (som en kino eller et svømmebasseng) som er utenfor rekkevidde for dem (av økonomiske eller sosiale årsaker). Agenda X samler inn midler til sin virksomhet ved å søke om midler fra banker og bedrifter. I tillegg utarbeider den systematisk rapporter for lokale og statlige myndigheter samt for FN om fenomenet diskriminering og rasisme i Norge og foreslår tiltak for å bekjempe eksklusjon, rasisme, etnisk eller religiøs aggresjon mv.
Den siste dagen besøkte gruppen øya Utøya, der A. Breivik myrdet 69 deltakere i en Ungdoms Arbeiderparti-leir 22. juli 2011 etter et angrep på en regjeringsbygning i hovedstaden. Øya, som nesten alltid har blitt besøkt av unge mennesker – aktivister, sosiale og politiske aktivister, til tross for de tragiske hendelsene for 12 år siden, møtes unge mennesker her – mange leirer, grupper, workshops, debatter og konferanser finner sted der hvert år i stedet for . Norske myndigheter og Arbeiderpartiet, som øya tilhører, bestemte seg for å verne om Utøyas rike historie og gjøre den til et symbol på demokratiets og tilhørende verdiers seier over ekstremisme, terrorisme og hat. Derfor besøker over 10.000 unge mennesker hvert år Utøya for å samarbeide om å utvikle demokrati, respektere menneskerettigheter og integrere prinsippene om inkludering og likhet i hverdagen til sine små samfunn og den norske nasjonen som helhet. Det er fortsatt steder på øya som minnes angrepet 22. juli, sammen med nye eller nylig renoverte bygninger. I samsvar med ønskene til familiene til de døde og de overlevende fra massakren, ble de verken jevnet med bakken eller omgjort til et museum. I stedet forble sentralbygningen, der de fleste omkom i hendene på Breivik, uendret i form. En annen bygning ble bygget rundt den, som på en eller annen måte «beskytter» originalen – i den kan du se den nøyaktige tidslinjen for hendelsene den tragiske dagen eller lese innholdet i tekstmeldinger som ble utvekslet mellom folket på øya og deres kjære. tid. Det originale huset har kulemerker og gjenstander etterlatt av ofrenes familier. På sin side er hele komplekset omgitt av 495 tresøyler som symboliserer de overlevende fra det norske terrorangrepet. I et av rommene kan du lese et rørende dikt, der de siste linjene lyder: «(…) hei, hei! Det er på tide å reise seg og forandre verden. Det samme sitatet ble plassert på båten som frakter besøkende til og fra øya. Disse enkle ordene veileder unge mennesker som kommer til Utøya, samt troen på at det er ungdommen som har ansvaret for å endre virkeligheten til det bedre.
Med en lignende overbevisning og mye erfaring og inspirasjon, returnerte gruppen til Lublin for å implementere beste praksis og organisere ungdomsrom i byen vår enda mer effektivt og aktivisere ungdom mer effektivt ved å jobbe med og for dem.
Studiebesøket til Oslo fant sted som en del av det bilaterale initiativet «Ungdom for byen, by for ungdom – prosjekter og initiativer som involverer lokalsamfunn», som bruker midler fra Island, Liechtenstein og Norge gjennom EØS- og Norge-tilskuddene.
«Amatørkaffenerd. Lidenskapelig talsmann for øl. Tenker. Hardcore nettjunkie. Unapologetisk leser.»