«Er energiuavhengighet mulig i dag?» Dette var temaet som ble tatt opp av gjestene til panelet med samme navn under diskusjonen som fant sted 7. september under det 32. økonomiske forumet i Karpacz. På møtet deltok: Prof. Ole Gunnar Austvik fra Norges Høgskole i Innlandet, Sergiu Tofilat, analytiker for finans- og energipolitikk i Moldova, François Berthélemy, direktør for strategi og europaspørsmål i France Gaz, Jakub Kupecki, direktør for energiforskningsinstituttet, Filip Grzegorczyk, visepresident i Grupa Azoty-styret. Sesjonen ble moderert av Wojciech Jakóbik, sjefredaktør for BiznesAlert.pl.
Et av spørsmålene moderator Wojciech Jakóbik stilte paneldeltakerne var om vi i det hele tatt kan snakke om noe som energiuavhengighet og hvordan vi kan oppnå det.
Jakub Kupecki påpekte at i forbindelse med krigen i Ukraina og trusler, for eksempel Polen, ved å kutte gasstilførselen til Vladimir Putin, klarte vi å eliminere dette elementet av østlig kontroll over hendelsene våre. Putins trusler på dette området virker ikke lenger. Foredragsholderen påpekte at begrepet energisikkerhet vil bety noe annerledes for alle. denne sikkerheten med utslippsstandarder, noe som er svært problematisk. «Hvis vi ønsker å være energiuavhengige, vil vi ikke nødvendigvis lykkes umiddelbart ved å implementere en ambisiøs klimapolitikk», konkluderte moderator Jakóbik.
I den videre delen av talen forklarte paneldeltageren at i vår økonomi, ved å sikre tilgang til energi, dvs. oppnå trygghet gjennom diversifisering av forsyning, egne energikilder, overskuddsutstyr, skaper vi bevisst ekstra kostnader. Det er et strategisk mål og politikk for landets energisikkerhet.
Hva som kan skje hvis vi ikke tar vare på det, ble illustrert av eksemplet med Moldova, som var det første landet som følte effekten av Gazproms kutt i gassforsyningen. Sergiu Tofilat snakket om erfaringene til moldovere og deres innsats for å bli uavhengig av russisk gass. Desto mer som Russland kanskje ønsker å arrangere et kupp i Moldova ved å bruke spørsmålet om gasstransport til dette formålet. Ifølge gjesten er den viktigste oppgaven under slike omstendigheter kommunikasjon. Myndighetenes og medias rolle er å forklare offentligheten hvordan markedet fungerer, hvorfor prisene har steget og hvem som har ansvaret. Slik at russerne ikke har en sjanse til å bruke misforståelser og sosial uro for å destabilisere landet.
I tillegg, under panelet, ble spørsmål som forskjeller i gasspriser i Europa og Norge og deres opprinnelse tatt opp; hvordan skape energiavhengige relasjoner som er trygge for alle involverte; Alternativer til naturgass og forskning på dette området i Frankrike og selvfølgelig rollen til kjernekraftverk eller vannkraftverk.
«Alkohol buff. Leser. Amatør popkultur banebryter. Avid baconaholic. Sosiale medier lærd. TV-ekspert. Profesjonell student.»