Når det kommer til menneskerettigheter i Russland, er Memorial det første anløpet: Den anerkjente ikke-statlige organisasjonen har forsket på politisk undertrykkelse i Sovjetunionen i over 30 år, tatt til orde for rehabilitering av ofre og fordømt politisk motiverte rettsdommer. Hun har mottatt flere priser, blant annet EU-parlamentets Sakharov-pris.
Nå trues «Memorial International», som også samarbeider med partnerorganisasjoner i Tyskland, av nedleggelse. Den russiske påtalemyndigheten anklager organisasjonen for brudd på den såkalte «loven om utenlandske agenter». Den kontroversielle handlingen tvinger blant annet ikke-statlige organisasjoner med tilknytning til utlandet til å kalle seg «utenlandske agenter» i alle mapper. Kritikere snakker om statlig beordret «ærekrenkelse». Memorial benekter disse påstandene, og uttalte i en uttalelse at trusselen om nedleggelse var en «rent politisk beslutning.»
Minnet om stalinismens forbrytelser
«Memorial» er et barn av perestroika, Mikhail Gorbatsjovs politikk med å åpne opp i andre halvdel av 1980-tallet. I 1987 ble den første gruppen stiftet i Moskva for å minnes ofrene for den politiske undertrykkelsen av den stalinistiske epoken – et traume som hadde vært stille i lang tid. I mange republikker i det tidligere Sovjetunionen var dens første styreleder Nobels fredspris prisvinner Andrei Sakharov. Den første protesten fant sted i juli 1989 foran den kinesiske ambassaden på grunn av massakren på Den himmelske freds plass.
«Memorial» ser sin grunnleggende oppgave i å avdekke forbrytelsene fra Stalin-tiden, da millioner av borgere i Sovjetunionen ble myrdet av politiske grunner eller kjempet for å overleve i arbeidsleirer. Det mest kjente synlige symbolet på minne om ofrene er Solovetsky Minnestein, reist i slutten av oktober 1990. På ubiankaplassen, foran det daværende hovedkvarteret til den beryktede KGBs hemmelige tjeneste, lå den første store sovjetiske fangeleiren på Solovetsky-øyene i Nord-Russland tidlig på 1920-tallet.
Press på ulike nivåer
Memorial har alltid vært upraktisk når de har å gjøre med de mørkeste kapitlene i nyere russisk historie: dets ansatte forsker på undertrykkelse i arkivene, publiserer bøker om emnet, organiserer utstillinger og minnesmerker.
Menneskerettighetssenteret «Memorial» skaper ofte oppsikt i media ved å forsvare politiske fanger: Aktivistene forsvarte blant annet den fengslede opposisjonspolitikeren Alexei Navalnyj.
I Putins tid motsier «Memorial»-tilnærmingen i økende grad den offisielle historiske og politiske kanonen som fortsatt hedrer Stalin. Det er grunnen til at aktivister i årevis på ulike nivåer har følt press fra «Memorial» i den tsjetsjenske republikken Natalia Estemirova ble kidnappet og skutt. Direktøren for «Memorial» i Karelia, den 65 år gamle GULAG-historikeren Yuri Dmitriev, ble dømt til 13 års fengsel i en kontroversiell rettssak.
Støttet av «Memorial», måtte «Perm-36»-museet, det eneste i det bevarte området til den tidligere arbeidsleiren, kjempe for å overleve de siste årene. I oktober 2021 forsøkte fremmede å forstyrre en filmvisning i Memorial-bygningen i Moskva. Filmen forteller historien om hungersnøden i Ukraina på begynnelsen av 1930-tallet, som krevde millioner av liv og var ansvarlig for Stalins politikk.
Når vestlige politikere reiser til Moskva og møter representanter for sivilsamfunnet, er det alltid «Memorial»-mennesker der. Med tanke på de siste forsøkene på å gjøre Memorial til «utenlandske agenter», spørsmålet om hvor lenge og hvordan organisasjonen vil fortsette å gjøre det. så forblir åpen kan fortsette virksomheten din.
Vil du kommentere denne artikkelen? Gjør det på Facebook! >>
«Hardcore gamer. Vennlig reise-ninja. Livslang oppdagelsesreisende. Stolt leser. Matinteressert. TV-banebryter.»