For nøyaktig ti år siden, fredag ettermiddag 2011, eksploderte en bombe i nærheten av regjeringsbygg i Oslo. Eksplosjonen drepte åtte mennesker og skadet over 200, men den gjorde ikke slutt på de tragiske hendelsene.
Anders Breivik og hans manifest for beskyttelse av den hvite rase
Gjerningsmannen, misfornøyd med Arbeiderpartiets åpenhet for innvandrere, var allerede på vei til den norske øya Utoya, hvor medlemmer av den Arbeiderpartitilknyttede ungdomsorganisasjonen AUF oppholdt seg i en sommerleir. Breivik drepte 69 mennesker der og avfyrte en rifle mot ofrene hans.
Angrepet sjokkerte nordmennene. Det var den største tragedien i sitt slag i landets historie. Kort før angrepene sendte Anders Breivik sitt manifest til politikere og media der han skrev om behovet for å beskytte den hvite rasen. Mannen beskrev hvordan han forberedte seg på angrepet og hvordan han skaffet seg våpen og eksplosiver. Han skrev også om sine motiver. Han ønsket å feire drapene med en flaske vin i selskap med to kvinner. Men da politiet kom til øya, gikk det umiddelbart over i deres hender. Han gjorde fascistiske bevegelser under rettsmøter.
Overlevende: Høyreekstremisme truer verden
Et tiår etter tragedien sier overlevende på Utoya at høyreekstremisme utgjør en trussel mot verden. – Jeg trodde at vi ti år senere skulle leve i et samfunn hvor det er mindre rasisme eller ekstremisme. Denne ekstremismen er nå enda sterkere i Norge så vel som i Europa – sa Astrid Hoem, leder for ungdomsgruppen til Norsk Arbeiderparti, som ble reddet fra massakren for 10 år siden. Mens hun gjemte seg på stupet, sendte hun henne – som hun trodde den gangen – en avskjedsmelding: «Jeg elsker deg mest i verden. Ikke ring meg. Dere er de beste foreldrene.»
– Etter tragedien sa vi at det var viktig at vi er sammen, at vi snakket om hvordan kjærligheten overvinner hat, at det var et angrep på hele Norge. Men det var også et politisk angrep på Arbeiderpartiet og UP, understreket hun.
Hoem, som en av de overlevende, sa at det hadde vært diskusjoner i et tiår om å minnes ofrene, om Breiviks sinnstilstand, men ikke om ideologien som talte gjennom ham. En annen person husket at Breivik-inspirerte angrep hadde funnet sted i USA, New Zealand og igjen i Norge.
På tampen av jubileet på øya Utoya møttes blant annet den gjenlevende statsministeren i Norge, Sveriges statsminister og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Store. I Oslo skal politikere, konger og familiene til ofrene delta på markeringer i regjeringsbygget torsdag. Navnene på de drepte leses opp. Klokken 19.00 lokal tid vil rådhusklokkene dine ringe 77 ganger.
Anders Breivik klager på Norge
Anders Breivik ble dømt til 21 års fengsel, den høyeste mulige i Norge – men den kan forlenges dersom retten finner mannen utgjør en trussel mot samfunnet. For seks år siden saksøkte domfelte myndighetene for påståtte menneskerettighetsbrudd, men både den norske domstolen og Den europeiske menneskerettighetsdomstolen avviste klagene hans.
Breivik er 42 år i dag og ønsker å selge rettighetene til en bok om livet sitt. Drapsmannen estimerte utgivelsen og rettighetene til filmen til 8 millioner Euro – det er ikke kjent om noen har svart mannen på dette forslaget – skriver han RMF-FM.
«Hardcore gamer. Vennlig reise-ninja. Livslang oppdagelsesreisende. Stolt leser. Matinteressert. TV-banebryter.»