Først av alt, hennes «alder». Forskere skrøt av at de hadde oppdaget det eldste sorte hullet i verdensrommet til dags dato. Hva er egentlig dette kosmiske dyret og hvorfor er dets eksistens så viktig?
Forskningsresultatene ble offentliggjort mandag bekreftet eksistensen av supermassive sorte hull i universets historie, som vi ikke tidligere hadde mistenkt. James Webb- og Chandra-teleskopene slo seg sammen for å studere det mer detaljert. Det viser seg at objektet ble dannet bare 470 millioner år etter Big Bang, noe som betyr at noen teorier om universets utvikling må revideres.
Vi anbefaler på Geekweek: De sendte et portrett av Shakespeare ut i verdensrommet. Det er en del av en større plan
Universet er omtrent 13,7 milliarder år gammelt og det svarte hullet som ble oppdaget er omtrent 13,2 milliarder år gammelt. Dette betyr at det eksisterte på et veldig tidlig stadium av universet, og det som er enda mer utrolig er at dette objektet er ti ganger større enn det sorte hullet i Melkeveien. Derfor er den også en av de største når det gjelder vekt.
Forskere har klassifisert dette sorte hullet som en kvasar – noe som betyr at det stadig øker i størrelse og sender ut enorme mengder lys. Kvasarer er blant de mest energiske og lyseste objektene i verdensrommet. Forskere mistenker at dette bestemte objektet ble dannet av enorme gassskyer som kollapset i en nabogalakse. Da disse to galaksene slo seg sammen, absorberte det sorte hullet dette materialet.
Oppdagelsen av objektet sier mye om universets fortid. Det sorte hullet, 13,2 milliarder lysår unna, sender ut lys som ble sendt ut tidligere og reiste gjennom verdensrommet i milliarder av år for å nå teleskoper. Alt dette lar oss bedre forstå hvordan universet ble dannet i de tidligste stadiene av dets eksistens.
I tillegg er forskere optimistiske om muligheten for å oppdage enda eldre sorte hull. Webb-teleskopet kan være i stand til å oppdage et svart hull 29 millioner år eldre – men den endelige bekreftelsen på dette faktum vil være røntgenstudier. Forskere gnir seg allerede i hendene og venter på flere funn av denne typen – forhåpningene til etterfølgeren til Hubble-teleskopet bekreftes igjen og igjen, noe som også er en glede for astronomiinteresserte. De nyeste verktøyene i hendene på forskere fra hele verden revolusjonerer vår kunnskap om universet og lar oss trenge inn i dets dypeste dybder.
Vitenskapen kaster stadig nytt lys over universets historie og avslører mye om fenomenene som finner sted i det, og hver ny oppdagelse flytter grensene for vår kunnskap om verdensrommet. Dette er et bevis på at vår nysgjerrighet og teknologiske fremskritt lar oss dykke stadig dypere inn i universets mysterier. I fremtiden vil vi kunne komme enda nærmere universets tidligste historie – og det vil være enda flere fascinerende hemmeligheter på lur.
«Guru for sosiale medier. Sertifisert alkoholelsker. Ond musikkfanatiker. Internett-evangelist.»