«Internett med sine innovasjoner utvikler seg ikke bare raskt, det er også et av de mest innflytelsesrike områdene. Ofte avhenger det bare av initiativene til teknologilederne i selskapet eller organisasjonen hvordan byer, boliger, medisin, landbruk, underholdning, fritid vil se ut. Internett har hatt en enorm innvirkning på praktisk talt alle sektorer, og det er vanskelig å forestille seg et annet verktøy som fremtiden vil avhenge så sterkt av, sier Gintas Butėnas, Chief Technology Officer i Bitė Lietuva.
5G-tilkobling vil føre til nye oppfinnelser
I år skal en ny generasjon kommersielle 5G-forbindelser introduseres i vårt land, tusen ganger raskere enn den for tiden mest avanserte 4G-teknologien. Denne innovasjonen har som mål å gjøre det lettere for folk å jobbe hardt, for eksempel spise mens de sover.
«En av de viktigste parameterne for 5G er kommunikasjonsforsinkelsen. Dette er tiden signalet går fra enheten til basestasjonen og tilbake. En 5G-forsinkelse som er 10 ganger mindre bør føre til et gjennombrudd på det medisinske feltet, for eksempel å diagnostisere sykdom eller utføre fjernoperasjoner. Selvkjørende autonome biler uten styring, bremsing eller gasspedaler kommer ut i gatene. 5G vil øke potensialet til eksisterende enheter betydelig og til og med muliggjøre nye oppfinnelser som ennå ikke er oppfunnet, sier G. Butnas med overbevisning.
Smarte løsninger for byers velvære
I dag er to helt nye og avanserte Internet of Things-teknologier i bruk i Litauen – NB-IoT (Narrowband Internet of Things) og LTE CAT-M (Long Term Evolution). De er designet for smartbyløsninger og overfører allerede data fra intelligente vann- og strømmålere. Deres lysende fremtid er synlig i ulike sektorer, for eksempel overvåking av jordfuktighet, lokalisering av lastebiler eller parkerte biler.
«Smalbånd IoT fungerer på steder der mobilkommunikasjon normalt ikke er tilgjengelig, for eksempel dypt under jorden. Tidligere gikk tre mannskaper av ansatte i Vilniaus Vandenai fysisk ned i brønner og samlet inn målerdata manuelt. I dag skriver tingenes internett historie på en politikk som setter arbeidernes helse i fare. Denne forbindelsen vil også vises i søppelcontainerne, hvis fylling vil bli rapportert til behandlerne, så det vil ikke være overfylte containere, sier Bitės tekniske direktør.
Ett nummer for klokke og telefon
Verdens mest populære eSIM-teknologi er et virtuelt SIM-kort som er integrert i en enhet som Samsung Galaxy-smarttelefonen. Selv om du ikke trenger å sette det inn selv, fungerer eSIM som et vanlig SIM-kort og lar deg bruke alle tjenestene til en mobiloperatør – ringe, sende SMS, surfe på Internett. Klokken med eSIM har alle funksjonene til en telefon og en av de største fordelene med teknologien er at både klokken og mobiltelefonen fungerer under ett telefonnummer.
«Du kan bruke denne klokken til å ta eller foreta anrop selv om telefonen er helt utladet. Når vi gjør favorittaktivitetene våre som å løpe, fiske eller ta med oss en hund, ønsker vi noen ganger å forlate bobilen vår fordi vi må bære den ukomfortabelt Med en smartklokke gjør eSIM dem også tilgjengelige i slike tilfeller, sier teknologieksperten
Vanlige enheter vil bare være skjermer
Brukere er i økende grad vant til skyløsninger og overlater dataene sine til skybaserte databaser. Skybruken vil øke med ankomsten av 5G-tilkoblingen ettersom mye av ansvaret for enhetens prosessor flyttes til den virtuelle plattformen. G.Butnas forklarer at telefoner og nettbrett da kun fungerer som skjermer. For spillelskere eller de som jobber med komplekse applikasjoner, blir en kraftig tilkobling viktigere enn en kraftig datamaskin.
«Til nå er de fleste videospill kjøpt på media eller lastet ned til en datamaskin, så ytelsen og kvaliteten på spillet avhenger av enheten alene. I nær fremtid vil flere og flere nye skyplattformer for spill komme på markedet. Du vil streame spillet til Go3-videoplattformen på lignende måte | BITĖ ”, men basert på brukerinndata er det mulig å kontrollere handlingen på en brøkdel av et sekund. På denne måten blir flere og flere opptak sendt og folks øyne vil ikke engang merke det et brøkdel av et sekund, bemerker G.Butėnas.
Intelligent anropssystem for trafikkstyring
Hvis ikke et intelligent kontaktsentersystem for kommunikasjon med kunder på telefon, e-post. Karantenen i Litauen ville neppe bli opphevet med post eller direkte korrespondanse. Under en pandemi har effektiv teknologi blitt et av verktøyene for å håndtere krisen. Siden massevaksinasjonen startet i 1808, har hotline gitt omsorg til mer enn 40 000 mennesker. Samtaler per dag.
«Kommunikasjons- og IT-tjenester for bedrifter (IKT) muliggjør mottak av et ekstremt høyt volum av samtaler, og fagfolk kan jobbe sikkert – eksternt. Ansatte ser hele historien om kommunikasjon med den som ringer. I tillegg muliggjør det intelligente systemet besvarelse av ringer «Robot»-spørsmål fra kunder eller beboere, slik at et betydelig antall innringere får svar som ikke en gang er koblet til spesialister», forklarer G. Bututė.
Mange av disse teknologiene ville neppe overlevd i dag og i morgen hvis ikke teknologisjefene selv hadde implementert de nyeste løsningene i sine organisasjoner, og derfor starter vi valget til årets CTO i Litauen for første gang. Alle ledere med ansvar for teknologiutvikling og forbedring, IT, kommunikasjonsnettverk etc. inviteres til å delta. Søknad om valg kan sendes inn til 31. juli. Konkurransen arrangeres av teleselskapet Bitė Lietuva med sin prosjektpartner Verslo žinios.
«Hardcore gamer. Vennlig reise-ninja. Livslang oppdagelsesreisende. Stolt leser. Matinteressert. TV-banebryter.»