Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan frafalt mandag deportasjonen av de ti vestlige ambassadørene hvis avreise han hadde beordret for å forhindre at landet hans følte seg diplomatisk isolert og økonomisk svekket.
De 10 ambassadørene – USA, Canada, Frankrike, Finland, Danmark, Tyskland, Nederland, New Zealand, Norge og Sverige – hadde mobilisert skytshelgen og forretningsmannen Osman Kavala, som hadde sittet fengslet i fire år uten rettssak.
«Det var ikke vår intensjon å skape en krise»
Diplomatene har «trukket seg tilbake» og «vil være mer forsiktige i fremtiden», sa statsoverhodet på slutten av en lang sesjon med sin regjering, hvis innhold ikke var kjent, men hvor han ifølge observatører ble utvilsomt advart om de katastrofale konsekvensene av en ny internasjonal krise.
I en felles uttalelse 18. oktober ba ambassadørene om en «rettferdig og rask løsning av Osman-Kavala-saken».
Denne teksten er et «angrep» og en «enorm fornærmelse» mot det tyrkiske rettsvesenet, sa Erdogan. «Vår intensjon var ikke å skape en krise, men å beskytte våre rettigheter, vår ære, vår stolthet og våre suverene interesser,» sa han.
Nedtrapping av advokatfirmaer
I løpet av dagen hadde de 10 berørte advokatfirmaene satt i gang en deeskalering ved hjelp av kommunikasjoner der de bekreftet at de handlet «i samsvar med Wienkonvensjonen og dens artikkel 41», som rammer inn diplomatiske forbindelser og enhver innblanding i de indre anliggender i landet Host.
Det offisielle nyhetsbyrået Anadolu bemerket en uttalelse som ble «positivt mottatt» av den tyrkiske presidenten.
Denne innledende avslapningen førte umiddelbart til at den tyrkiske liraen steg, noe som åpnet dagen med et nytt fall.
Internasjonal agenda nærmer seg
Utvisningen av 10 vestlige ambassadører og for det meste allierte til tross for forskjellene ville direkte kollidere med to internasjonale møter planlagt til helgen: G20-toppmøtet i Roma på lørdag, gruppen av de mest industrialiserte landene, deretter FN-konferansen om klima, lørdag åpnet Søndag i Skottland, Storbritannia. President Erdogan håper imidlertid å møte sin amerikanske kollega Joe Biden i Roma.
Tyrkia er med Washington på kontrakter for F-35 jagerfly – betalt og ikke levert – og en ordre på deler til F-16 jagerfly i kulden. Og kjøp av et russisk S-400 luftvernsystem til tross for NATO-medlemskap.
Erdogan minner om «realitetens prinsipp»
For observatører var det først og fremst med dette sentimentet å «skape en distraksjon» ettersom Tyrkia er i en økonomisk krise, med en offisiell inflasjonsrate på nesten 20 % og en valuta i fritt fall på rundt 25 % per år. til dags dato mot dollar.
For Didier Billion, visedirektør for IRIS (Institute of International and Strategic Relations) og spesialist for Tyrkia, ble Mr Erdogan utvilsomt påminnet av «hans utenriksminister om virkelighetsprinsippet: Tyrkia kunne ikke trekke seg fra sine viktigste partnere». «
Bildet hans av en veldig syk mann?
«Nå blir det vanskelig å komme overens med velgerne,» spår han: «Han kommer ikke lenger ut av linjen.»
«Dette vil bli sett på som en ganske uvanlig manøver i Tyrkia, gitt dets image som en sterk mann på verdensscenen som det drar nytte av innenlands,» sa Soner Cagaptay, direktør for Tyrkia-programmet i Washington.
For Erdogan tryllet eksperten frem et «kvarter med ydmykhet»: «Han hadde ikke trukket seg tilbake fra Vesten siden flyktningkrisen med Europa i 2015».
«Hardcore gamer. Vennlig reise-ninja. Livslang oppdagelsesreisende. Stolt leser. Matinteressert. TV-banebryter.»